Master of Arts in de historische taal- en letterkunde
Deze masteropleiding bundelt de expertise in een tiental talen of taalgroepen op het vlak van de studie van historische taalkunde en literatuur. Taalkunde en literatuur worden niet geïsoleerd bestudeerd, maar steeds in hun cultuurhistorische ontstaans- en gebruikscontext. De opleiding speelt in op vragen en noden binnen de culturele sector, waar de interesse voor en het inzicht in het belang van nationaal en internationaal erfgoed, bibliotheek- en archiefwezen, de geschiedenis van het boek en de doorwerking van het verleden blijvend toeneemt.
Inhoud
Deze masteropleiding is één van de vier die volgen op de Bachelor in de taal- en letterkunde: twee talen. Ze bundelt de expertise in een tiental talen of taalgroepen op het vlak van de studie van historische taalkunde en literatuur. Daarnaast is de opleiding expliciet bedoeld voor bachelors in andere humane wetenschappen die een bijzondere interesse voor historische teksten in de meest diverse vormen (manuscripten / drukken) en genres koesteren. Taalkunde en literatuur worden in deze opleiding namelijk niet geïsoleerd bestudeerd, maar steeds in hun cultuurhistorische ontstaans- en gebruikscontext.
De Master in de historische taal- en letterkunde stelt zich tot doel je vertrouwd te maken met analysemethoden die je de historische bepaaldheid van teksten en andere taaluitingen doen inzien en begrijpen. Daarmee speelt de opleiding in op vragen en noden binnen de culturele sector, waar de interesse voor en het inzicht in het belang van nationaal en internationaal erfgoed, bibliotheek- en archiefwezen, de geschiedenis van het boek en de doorwerking van het verleden blijvend toeneemt.
Aandachtspunten
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De Master in de historische taal- en letterkunde bestaat uit drie onderdelen: twee verplichte vakken en vijf, vooral taalspecifieke, keuzevakken (35 sp), onderzoeksstage (10 sp) en masterproef (15 sp). Door die opbouw heb je de mogelijkheid om een uniek studieprofiel samen te stellen dat maximaal aansluit bij je interesses en je daarnaast degelijk voorbereidt op een concreet arbeidsterrein.
In de keuzevakruimte worden opleidingsonderdelen aangeboden waarin de studie van teksten en talig materiaal uit een tiental talen centraal staat. Die vakken kun je, als je over de nodige voorkennis beschikt, vrij combineren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een keuzevak met een meer geschiedkundige invalshoek te volgen of een vak op te nemen aan een willekeurige Vlaamse universiteit.
Binnen de onderzoeksstage voer je een klein onderzoeksproject uit in een erfgoed- of een onderzoeksinstelling in binnen- of buitenland. In de erfgoedinstelling leer je ook de dagelijkse praktijk binnen de sector kennen; werken in een onderzoeksgroep laat je toe om je studiegebied verder uit te diepen en je eventueel voor te bereiden op een carrière als onderzoeker. De studie wordt afgerond met een masterproef.
Arbeidsmarkt
Je beschikt met een diploma van Master in de historische taal- en letterkunde over dezelfde algemene vaardigheden als alle studenten met een masterdiploma in de taal- en letterkunde. Via de stage heb je bovendien concrete mogelijkheden gekregen om met het arbeidsveld kennis te maken. Je kunt terecht op de traditionele afzetmarkten voor universitair gediplomeerden in de taal- en letterkunde: het wetenschappelijk onderzoek, de culturele sector, het bedrijfsleven en het onderwijs. Voor tewerkstelling in de laatste sector kun je met je masterdiploma HTL instromen in het verkorte traject van de Educatieve master in de talen (60 sp). Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
De meerwaarde die jij zult kunnen bieden, bestaat uit een verbreed, historisch perspectief op taal en haar culturele componenten, en de unieke combinatie van vaardigheden die je door de heel vrije opbouw van dit masterprogramma hebt weten te verwerven. Aangezien je je tijdens de studie verdiept hebt in de historische componenten van taal, literatuur en cultureel verleden, kun je bovendien inspelen op de groeiende vraag van de erfgoedsector naar onderzoek en beheer van literair en documentair erfgoed. De masteropleiding biedt tot slot een goede voorbereiding op meer gespecialiseerde opleidingen zoals de master-na-masteropleiding Archivistiek of de Master of Advanced Studies in Linguistics.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Unieke opleiding in het Nederlandstalig onderwijsgebied (Vlaanderen + Nederland).
- Talentontwikkeling: Als student krijg je een grote keuzevrijheid bij het samenstellen van je studieprogramma en kun je maximaal inzetten op je eigen interesses en sterktes.
- Multidisciplinariteit en multiperspectivisme: Je kiest uit een lijst van opleidingsonderdelen uit verschillende disciplines, niet alleen uit letterkunde en taalkunde, maar ook uit geschiedenis, wijsbegeerte of een andere discipline die je keuzepakket versterkt. Via het vrije keuzevak kun je een bijkomende taal leren en/of aan een andere faculteit of universiteit studeren.
- Analytisch en kritisch denkvermogen: Na afronding van de opleiding ben je in staat om de relaties te analyseren tussen materiële feiten en talige constructies, en tussen geschiedenis, herinnering en erfgoed.
- Toekomstperspectief: Tijdens de opleiding word je onder begeleiding sterk gestimuleerd om zelfstandig en planmatig te werken, onder meer via het opleidingsonderdeel ‘Stage’, waardoor je goed voorbereid wordt op de uitdagingen van de moderne arbeidsmarkt.
Sterke punten
- Verdieping of verbreding: De keuzeregels zijn soepel en laten toe om je kennis uit te diepen door verschillende vakken rond één thema te kiezen of om je kennis te verbreden door vakken in verschillende vakgebieden te kiezen.
- Degelijke begeleiding: In opleidingsonderdelen zoals ‘Stage’, ‘Masterproef’ en (optioneel) ‘Onderzoeksproject’ word je door de betrokken docenten persoonlijk begeleid bij de uitwerking van je doelstellingen met het oog op het behalen van de opleidingscompetenties in de historische taal- en letterkunde.
- Groei naar zelfstandigheid: Centraal in deze opleiding staan je eigen onderzoeksinteresses. Onder de leiding van specialisten - die eventueel ook buiten de universiteit gezocht kunnen worden - voer je je eigen onderzoek uit binnen de context die je zelf selecteert.
- Internationalisering: Het programma faciliteert internationale ervaringen: Erasmussemester, stage in het buitenland, buitenlandse studiereizen, lezingen door internationale experten kunnen vlot worden ingepast in je programma.
- Integratie met het werkveld: De opleiding bereidt je voor op een loopbaan waarin je theoretische reflectie en analytische en communicatieve vaardigheden met elkaar combineert.
Werkpunten
- Coherentie en communicatie over de talen en disciplines heen: De opleiding moet erover waken, in blijvend overleg met de opleidingen waaruit veel van de opleidingsonderdelen in de master Historische taal- en letterkunde stammen, dat er een evenwicht is tussen de aangeboden talen en disciplines.
- Groepsgevoel: De opleiding ontwikkelt of ondersteunt initiatieven die het groepsgevoel onder de HTL-studenten versterken, ook wanneer elke student zijn/haar eigen unieke vakkenpakket samenstelt.
- De identiteit van de twee keuzetrajecten binnen de opleiding (voorbereiding op een loopbaan als onderzoeker versus een loopbaan buiten de universiteit) wordt beter uitgewerkt en gepromoot.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.