Schakelprogramma tot Master of Science in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde (plantaardige en dierlijke productie)
In het schakelprogramma en de masteropleiding word je opgeleid tot een industrieel ingenieur in de levende materie. Je wordt expert in toepassingen die te maken hebben met landbouwkunde.
Inhoud
Je volgt de kernvakken uit de academische bacheloropleiding Biowetenschappen zodat je voldoende competenties hebt om aan de master biowetenschappen, plantaardige en dierlijke productie te kunnen starten.
Je krijgt een evenwichtige mix van wiskunde, fysica, toegepaste chemie en ingenieursvakken met labo’s en excursies. In de lessen ligt de nadruk op theoretische kennis die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Je krijgt minder praktijk dan in een professionele bacheloropleiding.
Via het schakelprogramma behaal je geen bachelordiploma. Het geeft je enkel een toegangsticket naar een specifieke master.
Voor wie
- Levende materie en (ingenieurs)wetenschappen interesseren je
- Je wil graag kennis omzetten in praktijk
- Je wil processen, methoden en systemen uitwerken en optimaliseren
- Je bent sterk in wiskunde: je volgde in het secundair een vooropleiding met minstens 4 uur wiskunde
- Je beschikt over een goede dosis motivatie en doorzettingsvermogen
- Je bent bereid om aan je studies te werken tijdens het academiejaar
Niet elk diploma geeft toelating tot het schakelprogramma. De toelatingsvoorwaarden worden vastgelegd op het niveau van de master in kwestie.
Structuur
Het schakelprogramma bestaat uit ongeveer 75 studiepunten. Je krijgt een groot deel algemene vakken aangevuld met vakken afhankelijk van je vooropleiding in de professionele bachelor.
Behaalde je 70% in je professionele bachelor? Dan kun je tijdens de zomervakantie deelnemen aan een bekwaamheidsproef. Dat is een examen over (delen van) specifieke vakken. Geslaagd? Dan hoef je die vakken niet meer te volgen in het schakelprogramma. Je volgt dan een programma van ongeveer 60 studiepunten in plaats van het reguliere schakelprogramma van 75 studiepunten.
Er worden geen vrijstellingen toegekend in het schakelprogramma op basis van credits behaald in de professionele bacheloropleiding.
Arbeidsmarkt
Als industrieel ingenieur ben je zeker van een job. Meer dan de helft van de studenten heeft al 1 maand na afstuderen een contract op zak.
Er is veel behoefte aan ingenieurs in heel verschillende functies: toelevering, productie en verwerking, technische ondersteuning, commerciële functies, kwaliteitscontrole, product- en procesontwikkeling, onderzoek en onderwijs. Ook een zelfstandige carrière als succesvol ondernemer behoort tot de mogelijkheden.
Concrete voorbeelden? Bekijk wat onze afgestudeerde industrieel ingenieurs doen op ikbenindustrieelingenieur.be.