Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (Frans - Spaans)
Talenkennis wordt steeds belangrijker door de toename van mobiliteit en de schaalvergroting van internationale contacten. Doeltreffende communicatie is echter niet louter een kwestie van taalbeheersing. Een brede, onbevangen kijk op de maatschappelijke context van een taal is ook van cruciaal belang.
Inhoud
Talenkennis vormt één van de hoekstenen van onze informatiemaatschappij. Door de toename van de mobiliteit en de schaalvergroting van de internationale contacten wordt het steeds belangrijker om te beschikken over een hoog ontwikkelde taalvaardigheid in meer dan één taal. Doeltreffende communicatie is echter niet louter een kwestie van taalbeheersing. Ze berust evenzeer op een brede, onbevangen kijk op de maatschappelijke context waarbinnen de communicatie plaatsvindt en op een goede kennis van het culturele en meer bepaald het literaire erfgoed.
Voor wie
Als je wilt starten met de studie van taal- en letterkunde dan heb je een liefde en aanleg voor talen, niet alleen voor de taal als praktisch instrument maar ook voor de taal als uiting van een cultuur. Je wilt de taal, de literatuur en de cultuur op een systematische en wetenschappelijke manier bestuderen.
Kies je voor Nederlands, Frans en Engels dan wordt verwacht dat je een actieve kennis hebt van de basiswoordenschat en grammatica van deze talen. Voor Duits, Italiaans, Spaans, Latijn, Grieks en Zweeds heb je geen voorkennis nodig.
Daarnaast is het zo dat als je kiest voor de studierichting twee talen, dat je dan niet alleen kiest voor een pakket les en oefeningen, maar ook voor veel persoonlijk werk dat echter lichter, aangenamer en boeiender wordt naargelang je motivatie en aanleg.
Structuur
Aan de Universiteit Gent kies je twee talen uit een aanbod van negen.
De uurroosters worden zo opgesteld dat je twee talen uit een verschillende kolom zonder enig probleem kunt combineren. Nederlands, Engels en Frans kunnen dus met alle andere talen worden gecombineerd, maar ook voor Duits, Grieks, Italiaans, Latijn, Spaans en Zweeds zijn er ruime combinatiemogelijkheden voorzien. Het is echter niet mogelijk om twee talen uit eenzelfde kolom te combineren.
> Bachelor
De bacheloropleiding steunt op drie grote pijlers. Vooreerst zijn er de vijf algemene vakken uit het gemeenschappelijke pakket van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Ze reiken algemene basisinzichten in de humane wetenschappen aan. Daarnaast zijn er de opleidingsspecifieke vakken. Zij bieden noodzakelijke kennis, methodes en vaardigheden die de taalspecifieke vakken overschrijden. De derde en omvangrijkste pijler is de studie van twee talen. Gedurende de eerste twee jaren van de opleiding wegen die twee talen in het programma precies even zwaar. Elk van de talenpakketten bestaat uit drie delen: taalvaardigheid, een letterkundig en een taalkundig gedeelte. In het derde jaar kies je ook een ‘optietraject’ dat je voorbereidt op een latere studie of loopbaan. Het educatieve traject bv. leidt je toe naar de educatieve master. Je kan er anderzijds voor kiezen om een derde taal te studeren of je verder te verdiepen in de algemene taal- of letterkunde. Het is ook mogelijk om vakken op te nemen uit voorbereidingsprogramma’s die toegang geven tot een aanvullende (master)studie. Je studietijd kan een extra dimensie krijgen als je ervoor kiest een tijdlang te gaan studeren in het buitenland. Ten slotte is het van groot belang om ook de geschiedenis en de cultuur (in de brede zin van het woord) van de bestudeerde taalgebieden te kennen, zodat je ook weet hebt van de politieke, maatschappelijke en culturele contexten waarbinnen taal en literatuur functioneren.
> Master
Na je bachelordiploma heb je rechtstreeks toegang tot de Master in de taal- en letterkunde. Je kunt ervoor kiezen om je talencombinatie van de bachelor verder te zetten, of om je te specialiseren in één van je talen uit de bachelor. Ook de Master in de vergelijkende moderne letterkunde en de Master in de historische taal- en letterkunde sluiten rechtstreeks aan. De educatieve master (120 sp) ten slotte bereidt je voor op een loopbaan in het onderwijs (educatieve master). Na afloop van je bachelor of master kun je je ook nog in een derde taal verdiepen via een verkorte bachelor.
Arbeidsmarkt
Je diepgaande academische vorming met een goede talenkennis, een verfijnd taalgevoel, en een goed inzicht in zowel literaire als niet-literaire teksten, samen met algemene competenties als een creatief, probleemoplossend vermogen en een attitude van levenslang leren, zullen ervoor zorgen dat je in verschillende sectoren terecht kan.
Veel afgestudeerden in de Taal- en letterkunde vinden een gepaste baan in het bedrijfsleven (administratie, communicatiebureaus, public relations of marketing, bank- en verzekeringswezen enz.) en in het onderwijs, traditioneel een belangrijke afzetmarkt. Ook in het onderwijs voor volwassenen gaan veel studenten Taal- en letterkunde aan de slag.
Anderen zullen aan de slag kunnen als journalist, vertaler, redacteur of corrector, en dat in diverse media en sectoren van de bedrijfswereld. De culturele sector biedt arbeidskansen in musea, bibliotheken, culturele centra, festivals en organisaties. Voor afgestudeerden met een bijzondere belangstelling voor de theoretische studie van de taal- of letterkunde biedt het wetenschappelijk onderzoek aantrekkelijke perspectieven.
Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat meer dan 90% van de afgestudeerden Taal- en letterkunde werk vindt binnen het jaar. Een lijst met concrete beroepen van de afgestudeerden vind je op: www.taalenletterkunde.ugent.be/beroepen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit. De UGent besteedt continu aandacht aan het verbeteren van de kwaliteit van de opleidingen. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten .
Meer info:
Troeven
- Brede opleiding, waarin verschillende perspectieven uitgewerkt worden (multiperspectivisme): het grondig aanleren van twee talen wordt gefundeerd op zowel een brede inleiding tot de humane wetenschappen als een diepgaande analyse vanuit twee wetenschappelijke disciplines, taalkunde en letterkunde.
- Taalvaardigheid: De opleiding zet sterk in op het aanleren van mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden.
- Onderzoeksgericht: Het einddoel van de opleiding ligt in het ontwikkelen van een zelfstandige, kritische en onderzoeksgedreven ingesteldheid. Samen met de taalvaardigheid zorgt deze ingesteldheid voor een brede inzetbaarheid in de arbeidsmarkt en voor een attitude van levenslang leren.
- Keuzemogelijkheden en talentontwikkeling: Studenten hebben ruime mogelijkheden om hun eigen interesses en talenten te ontwikkelen: (1) ze kiezen twee talen uit een aanbod van negen talen, (2) vanaf het derde jaar kunnen studenten inzetten op een eigen professionele profiel (een specifieke beroepskeuze, verdere studie of een academische carrière, (3) er is een mogelijkheid om zich meer te concentreren op de studie van oudere of recentere stadia van taal en literatuur, en (4) studenten worden aangemoedigd vrij hun onderwerp van de bachelor- en masterproef te kiezen.
- Internationalisering: De opleiding is sterk gericht op internationalisering omwille van (1) het studie-onderwerp (vreemde talen), (2) een internationaal samengesteld docentenkorps, aangevuld met talrijke gastlezingen van buitenlandse lesgevers, en (3) goed georganiseerde internationale uitwisselingen in de bachelor en de master. De opleiding maakt zich sterk dat alle studenten die dat wensen, een buitenlandervaring kunnen opdoen.
Sterke punten
- Er is in de opleiding een grote variatie aan les- en werkvormen in functie van het aanleren van taalvaardigheden, onderzoekscompetenties en kritische zin.
- De studenten waarderen de goede band met gemotiveerde lesgevers.
- De evaluatievormen in onze opleiding zijn heel gevarieerd en worden goed aangekondigd.
- De onderwijsevaluaties door studenten wijzen uit dat onze opleiding goed scoort op het vlak van leereffect, onderzoeksgerichtheid, zelfstandigheid en internationalisering; onze ervaringen met (inkomende en uitgaande) uitwisselingsstudenten bevestigen dit.
- De opleiding houdt rekening met de vraag van studenten naar een gedegen voorbereiding op hun professionele toekomst. Vanaf 2018-19 maakt de opleiding hiervoor keuzeruimte vrij in haar programma.
Werkpunten
- Coherentie en communicatie over de talen en disciplines heen. Er zijn intrinsieke verschillen tussen de aangeboden talen en disciplines, maar de opleiding moet erover waken dat de leerlijnen, studiebelasting, toetspraktijken en eindcompetenties goed op elkaar afgestemd blijven doorheen alle onderdelen van het programma.
- Hoewel de opleiding ervan overtuigd is dat haar onderwijs gericht is op maatschappelijk relevante thema’s en problemen, blijft het een uitdaging om dat voor de studenten voldoende tastbaar te maken.
- In het algemeen moet de opleiding de studenten beter inlichten over haar visie, eindcompetenties, belang voor de samenleving en aansluiting op de arbeidsmarkt.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de -kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.