Bachelor of Laws in de rechten

Annika, bachelor

De overgang verliep vlotter dan verwacht. Alles gaat goed vooruit, iedereen in het eerste jaar zit in hetzelfde schuitje ... Voor je het weet is het november, december, examens, plots zijn die examens voorbij en zit je in het tweede semester. Studentijd is een leuke tijd die snel voorbij gaat. Grootste verandering: veel minder feedback. Niemand vertelt je of je goed bezig bent of niet. Of je nu een namiddag studeert of op café zit ... je zal er op korte termijn (maand) geen gevolgen van ondervinden. Maar natuurlijk op lange termijn (januari) wel! Daar had ik wat moeite mee. Gelukkig heb ik toen de weg gevonden naar de cursus 'leren leren' waar ik met vragen terecht kon en waar ik een studiebegeleidster mijn cursussen eens kon laten inkijken. Zij kon mij dan vertellen of ik goed bezig was en wat ik nog kon veranderen. Dat heeft mij veel zekerheid gegeven. Een aanrader.

Elisabeth, bachelor

Ik heb geen plannen om verder te studeren. Misschien ga ik na mijn 5 jaar nog naar het buitenland maar ik wil mij daarover eerst verder informeren. Ik wil met mijn diploma advocaat of bedrijfsjurist worden. Ik hoop toch in de juridische sector terecht te komen. Ik denk dat het diploma rechten een diploma is dat algemeen wordt gewaardeerd en waarmee je overal terecht kunt.

Jo, bachelor

Ik heb de overgang naar de universiteit als zeer zwaar ervaren. Als je in het secundair gewend bent geweest met een minimum aan werk toch nog aardige resultaten te behalen dan is de overgang naar de universiteit een hel. Ik spreek uit ervaring. Het eerste anderhalf jaar was dan ook een ramp ... Tot je de klik kan maken en beseft dat je door dagelijks op een mijns inziens normaal niveau te werken beter kan presteren.

Anke, bachelor

De examens verliepen zeer goed, ik ben er altijd al door geweest. Je moet je niet laten afschrikken door de grote hoeveelheid leerstof want je hebt ook veel meer tijd dan in het secundair om alles goed voor te bereiden tijdens het jaar en in de examenperiode zelf is er ook nog voldoende tijd. Als je wat gewend bent van te werken mag het geen probleem zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat je regelmatig probeert te werken tijdens het jaar en dan zijn de grote hoeveelheden leerstof geen probleem. Probeer ook van in het begin een soort vast schema aan te houden van ontspanning/leren.

Tatiana, master

De overgang verliep nogal stroef. Ten eerste is er de grotere werklast. In het secundair moest ik amper werken om toch heel goede punten te halen, maar aan de unief veranderde dat. Ik kampte (en kamp soms nog steeds) met het vinden van een goede studiemethode doordat ik nog nooit echt had moeten 'blokken'. Ook het studentenleven zelf en op kot zitten was een grote verandering. De eerste examenperiode was een periode van zoeken en grote stress. Ik besefte dat ik een andere studiemethode nodig had, maar merkte bij mezelf ook wel het idee 'ach, ik heb nog een tweede kans'. Een foute redenering. Ik ben niet altijd tevreden met mijn resultaten, ik zoek nog steeds naar een goede studiemethode, wat wel spijtig is aangezien ik mijn lessenpakket bijster interessant vind.

Hannah, bachelor

Ik wil graag juriste ruimtelijk bestuursrecht/milieurecht worden in de privésector. Na mijn master zou ik graag nog een manama doen. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, maar ik heb al sinds vorig jaar een vastomlijnd idee van waar ik precies naartoe wil, wat het makkelijker maakt om bepaalde keuzes te maken.

Christophe, bachelor

De overgang naar het hoger onderwijs is altijd wat intimiderend. Hetzelfde gevoel als toen je voor de eerste maal naar het secundair onderwijs ging ... Allemaal heel spannend, je weg moeten vinden naar de school maar ook in de school zelf. Al is het wel wat makkelijker wanneer je met een paar vrienden in dezelfde opleiding zit. Van een kleine klas met 20 leerlingen naar een auditorium met 800+ studenten. Het doet wel wat, maar je geraakt er heel vlug aan gewend. De grootste verandering is natuurlijk de manier van lesgeven en de grotere vrijheid (die ook verantwoordelijkheid meebrengt). Op zich wel leuk, maar het eerste jaar is toch een jaar van 'bewijzen' ... Doe je best, maar geniet ook nog van het studentenleven!

Gezim, master

Ik ben begonnen met de opleiding rechten nadat ik al gewerkt had. Ik heb eerst moeten vaststellen dat als je geen universiteitsdiploma bezit je vandaag de dag altijd moet vrezen voor je job. Dus je kiest voor zekerheid en je gaat studeren. Het eerste jaar was rampzalig omdat ik moest wennen aan het niveau maar achteraf ging het wel. De manier van studeren aan de universiteit verschilt heel erg met de manier van werken in het secundair onderwijs. Met van buiten blokken slaag je misschien voor een paar vakken maar het zwaartepunt van mijn opleiding ligt bij het redeneren. Ik had dan ook veel herexamens maar ik begon pas te slagen zodra ik stopte met van buiten te leren en echt begon te denken.

Pieterjan, master

Mijn doel is als Europees ambtenaar te kunnen werken. Ik zou nog kunnen overwegen een extra jaar te studeren in verband met Europees recht. Natuurlijk ga ik eerst kijken of het mij wel een extra waarde biedt op de arbeidsmarkt. Financieel moet je ook eens kijken of je het aankunt. Met een rechtendiploma heb je veel mogelijkheden volgens mij want je kunt in verschillende sectoren werken en je kunt heel veel variëren.

Arne, bachelor

De eerste examenperiode op de universiteit zorgt natuurlijk voor de nodige angst en twijfels. Enigszins terecht ook. Het blijft een groot verschil met de examens van het secundair onderwijs. Maar er zijn heel wat goede examenbrochures en normaal gezien kom je wel eens iemand tegen uit een hoger jaar die alles een beetje kan plaatsen. De meeste proffen geven ook een proefexamen. Dus uiteindelijk valt het goed mee. Als je goed blokt natuurlijk. Het eerste jaar was voor mij net zoals voor velen een beetje zoeken. De uitkomst was dan ook dat ik voor de helft van m'n vakken 2de zit had. Aangezien je in het eerste jaar toch wat moet bewijzen (aan jezelf, je ouders) dat je echt het beste voor hebt met je opleiding, besloot ik om tijdens de vakantie de ietwat scheve situatie terug recht te trekken. En met de nodige studie is alles nog goed gekomen.

Steven, bachelor

Na het eerste jaar en een stuk van het tweede heb ik mijn studieaanpak drastisch moeten wijzigen. Ik werkte gewoon te weinig, begon veel te laat en dat resulteerde in veel te veel tekorten. Dan ben ik gewoon zoveel mogelijk dagelijks beginnen werken, eenvoudige dingen zoals mijn notities na de lessen uittypen zodat ik die nog eens bekeek. Ook zoveel mogelijk op voorhand beginnen. Dat heeft vanaf het derde jaar zijn vruchten afgeworpen en nu is de eerste helft van het vierde jaar ook aardig verlopen. Fingers crossed dat het tweede semester ook zo verloopt.

Anne-Charlotte, bachelor

De overgang is enorm: je hebt geen regels meer, dikwijls zit je plots op kot weg van je vertrouwde omgeving. Zelf was ik in het begin erg eenzaam, ik had m'n draai nog niet gevonden en ik wou mezelf niet verliezen in het uitgaansleven, dus daardoor zat ik vaak alleen op kot of ging ik toch naar huis. Na het eerste semester was dat al veel beter. Je moet jezelf echt de discipline kunnen opleggen om naar de les te gaan of op je kot te werken, anders lukt het niet. De eerste examenperiode is hel, je weet totaal niet waaraan je je moet verwachten. Gewoon hard werken en een keer luisteren bij mensen die ouder zijn dan jij, hoe zij bepaalde vakken hebben aagepakt. Ik was in de eerste examenperiode gebuisd voor 2 van de 5 vakken en in de tweede voor 1 van de 5 vakken. 3 herexamens was best pittig, maar doenbaar.

Catherine, master

Het eerste jaar verliep heel moeizaam: de grote vrijheid die ik kreeg, zorgde ervoor dat ik niet voldoende studeerde tijdens het jaar en ineens in de blok zat, zonder voorbereiding. De eerste examenperiode was dan ook vrij rampzalig: voor alles gebuisd. Na het eerste jaar (8 herexamens) is het echter snel verbeterd. Ik moest de helft van het eerste jaar opnieuw doen en heb toen maar twee vakken van het tweede jaar bijgenomen, omdat ik schrik had anders weer te buizen door een te hoge werklast.

Kristof, bachelor

Ik was van kindsbeen af al geïnteresseerd in rechten. Na het secundair ben ik dan ook vol goede moed gestart aan de UGent. Wegens omstandigheden moest ik de studies echter staken. Via de opleiding Bedrijfsmanagement-rechtspraktijk bleef ik echter in contact met het recht. Na twee jaar op de arbeidsmarkt als medewerker van de afdeling Tax&Legal bij een middelgroot accountancykantoor, bleef een gemis echter naar boven komen. Toen besloot ik om alsnog m'n rechtenstudies aan de UGent af te maken. Als werkstudent zit ik momenteel in het derde bachelorjaar via het traject van een verkorte bachelor. De praktijk die ik al vier jaar meedraag, kom ik nu tegen in theorie, wat het voor vele vakken gemakkelijker maakt om te studeren. Als werkstudent ervaar ik het studeren als een supertijd. Acht jaar geleden vond ik de aanpassing echter zeer moeilijk.