Bachelor of Science in de bestuurskunde en het publiek management

Deze opleiding vormt polyvalente mensen die de inzichten en vaardigheden hebben om in de hedendaagse publieke sector een modern bestuur te garanderen. Je krijgt een grondige opleiding in bestuur en beleid, economie en management, recht, organisatie, aangevuld met een gedegen training in talen en informatica.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Nederlands
Brochure downloaden   of bestellen
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

De Universiteit Gent biedt in het economische domein vijf wetenschappelijke opleidingen aan: Economische wetenschappen, Toegepaste economische wetenschappen, Handelsingenieur, Handelswetenschappen en Bestuurskunde en publiek management. De opleiding Bestuurskunde en publiek management vormt polyvalente mensen die de inzichten en vaardigheden hebben om in de hedendaagse publieke sector een modern bestuur te garanderen. Je krijgt een grondige opleiding in bestuur en beleid, recht, organisatie, economie en management. Je basiskennis wordt aangevuld met de exploratie van verschillende bestuursniveaus, van gemeentebestuur tot de EU. In deze opleiding analyseer je actuele beleidsvraagstukken en denk je mee over een alternatieve oplossing. Tijdens de opleiding ontdek je de publieke sector en social profit sector in zijn breedste vorm: gemeentebesturen, de federale overheid, de Europese overheid, overheidsbedrijven, consultancy, belangengroepen, sportverenigingen, culturele centra, zorginstellingen, OCMW’s, politieke partijen ... maar ook ondernemingen actief voor overheden. De combinatie van beleid, recht, management, economie en politiek vormt polyvalente mensen met een kritische ingesteldheid.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Aandachtspunten

Op de opleidingswebsite vind je nog heel wat filmpjes, presentaties, getuigenissen van studenten ...

Voor wie

Heb je zin om een leidinggevende functie op te nemen in een maatschappelijk relevante dienst? Ben je geboeid door de impact van de publieke, social profit of non-profit sector op het dagelijkse leven? Wil je beleid, recht, management, economie en politiek combineren? Zoek je een interactieve opleiding met actuele topics? Kies dan voor Bestuurskunde en Publiek Management. Een specifieke voorkennis is niet vereist; naast een brede algemene interesse zijn maatschappelijke bewogenheid en organisatietalent pluspunten.

Structuur

  • Bachelor

Je krijgt een stevige basis in de politieke en economische wetenschappen, de organisatie en werking van de publieke sector, de brede juridische facetten van de maatschappelijke problematiek en de werking van de (Europese) overheidsinstellingen. Je doorgrondt de beleidsvoering van publieke organisaties en bestudeert de structuur en processen binnen publieke en private organisaties.Je ontwikkelt jouw wetenschappelijke competenties en vult jouw leertraject zelf aan met keuzeopleidingsonderdelen. Dit lessenpakket wordt aangevuld met twee vreemde talen: Frans, Engels of Duits. Tijdens een 9-weken durende stage pas je jouw opgedane kennis en kunde toe in de praktijk.

  • Master

In de master krijg je een grondige wetenschappelijke oriëntering in de studie van de bestuurskunde: wat zijn relevante stromingen in de bestuurskunde voor wie leiding wil geven? Daarbij hoort een gedegen studie van het management van organisaties uit de publieke, social profit en non-profit sector: omgaan met politici en kritische klanten, werken in een democratische context van openbaarheid en controle. Het programma is opgebouwd vanuit een ‘sokkel’ met bestuurs- en managementonderdelen, evenals het onderdeel onderzoeksmethodologie. Via keuzeclusters biedt de master je verschillende invalshoeken zoals Bestuursvragen, Internationaal bestuur, Performance management, Veiligheid, ICT en communicatie en Social profit. De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef.

Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master (90 sp).

Arbeidsmarkt

De opleiding Bestuurskunde en Publiek Management leidt jongeren op die willen werken in de publieke, social profit en non-profit sector: de Europese instellingen, de Vlaamse en federale overheid (o.a. ministeries), de rechterlijke macht, politieke partijen, gemeentebesturen, welzijnsorganisaties, ziekenhuizen, cultuurcentra, etc. Zij kunnen ook aan de slag in het bedrijfsleven of consultancy. Er is steeds meer vraag naar bekwame medewerkers die een open kijk en ruime inzichten weten te combineren met vaardigheden in leidinggevende en ondersteunende functies. Concrete jobs waarin afgestudeerden terecht komen: diensthoofd toerisme en cultuur van een stad, gemeentesecretaris, stafmedewerker op het kabinet van een minister, Human Resources-expert in een ziekenhuis, consultant met specialisatie openbare besturen, projectmanager bij de Europese Unie, auditor bij een overheidsbedrijf.