Bachelor of Science in de bio-industriële wetenschappen

Deze opleiding tot (bio-)industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de UGent Campus Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. De opleiding bachelor in de bio-industriële wetenschappen in Kortrijk spitst zich toe op de bioprocestechnologie en de circulaire economie.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden   of bestellen
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

Bioprocestechnologie verwijst naar het ontwikkelen van nieuwe, biogebaseerde processen voor de productie en de bioraffinage van gezonde voedingsingrediënten, chemicaliën, duurzame en biobrandstoffen.

Daarbij staat duurzaamheid centraal. Het ‘circulaire’ verwijst naar het recycleerbaar of biodegradeerbaar maken van het eindproduct en de nevenstromen en afvalstromen opwaarderen tot nieuwe producten.

Omdat industrieel ingenieurs voor zeer diverse functies gevraagd worden, vormen de praktijkvakken een belangrijk onderdeel in de opleiding. Je technische vaardigheden worden aangescherpt door eigenhandig te experimenteren in de goed uitgeruste labo’s. Je leert zelfstandig of in team zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Aandachtspunten

Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een ijkingstoets (starttoets).

Voor wie

De impact van de wetenschap op technologische vernieuwing is vandaag groter dan ooit. Ingenieurs spelen hierbij een cruciale rol.  Zij ontwikkelen de nieuwe producten en bedenken de nieuwe technologieën. Ingenieurs hebben een belangrijke maatschappelijke taak bij tal van toepassingen voor voeding, gezondheid, milieu…

Doe je graag wetenschappen? Ben je goed in wiskunde? Heb je een uitgesproken interesse in biotechnologie en biologische processen? En heb je zin om je in te zetten voor je studies? Dan is de opleiding tot bio-industrieel ingenieur beslist iets voor jou.

Om met succes je studie van industrieel ingenieur te doorlopen, is een voorkennis van minstens vier uur wiskunde (bij voorkeur 6 uur) per week onontbeerlijk. Specifieke voorkennis van vakken zoals chemie en fysica is niet noodzakelijk.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Structuur

De opleiding is opgebouwd uit twee cycli: de bachelor- en de masteropleiding. De bacheloropleiding duurt 3 jaar (180 studiepunten), de masteropleiding omvat 60 studiepunten (1 jaar). Je volgt je hele opleiding op de UGent Campus Kortrijk.

  • Bachelor

Het eerste jaar bevat algemene technisch-wetenschappelijke vakken zoals mechanica, elektriciteit, chemie, wiskunde en biologie. Vanaf het tweede jaar pas je die technisch-wetenschappelijke kennis toe op een waaier van aspecten rond bioprocestechnologie en de circulaire economie. In je derde bachelor krijg je de kans om te kiezen voor een minor waarin verbredende vakken aangeboden worden voor een van de twee deelgebieden: voedingsprocestechnologie en groene technologie.

Voedingsprocestechnologie

Consumenten zijn op zoek naar kwaliteitsvollere en vooral gezondere voeding. Daar gaat de minor voedingsprocestechnologie dieper op in. Je leert er alles over voedselveiligheid, over hoe je voedsel langer houdbaar maakt, en over hoe voedsel geproduceerd wordt van grondstof tot verpakt product. Je leert de basisprincipes van levensmiddelenwetenschappen, inclusief de chemische en microbiologische eigenschappen van voedsel en de technologie die erbij wordt gebruikt. Als ingenieur-in-spe is het van belang dat je de processen kent die nodig zijn om een (voedings)product te maken. Je leert problemen op te lossen, processen te verbeteren en te optimaliseren. Al vanaf het eerste jaar leer je de theorie toe te passen in praktijkvoorbeelden.

Groene technologie

De bio-gebaseerde industrie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Denk maar aan bioplastics, bio-energie en biobrandstoffen. In de minor groene technologie leer je alles over hoe die zaken tot stand komen. Het programma behandelt (bio)chemische engineering, proces- en producttechnologie, bioraffinage, duurzame materialen en milieu- en recyclagetechnieken. Je bestudeert zowel de processen, het ontwerp als de bedrijfsvoering in theorie en in de praktijk. In het labo ga je zelf aan de slag met pilootinstallaties en professionele software om nieuwe productietechnieken op te stellen en uit te werken.

  • Master

De master in de bio-industriële wetenschappen duurt 1 jaar en geeft je inzicht in bioprocesparameters, bioprocescontrole en de productieomgeving binnen een bedrijf. Net als in je bacheloropleiding kies je tussen 2 minors: voedingsprocestechnologie en groene technologie.

Arbeidsmarkt

Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, hebben afgestudeerde ingenieurs een gegeerd profiel voor kmo’s en grote bedrijven in de voedings-, energie- en bioprocestechnologiesector. Onze industrieel ingenieurs leren wiskundige en wetenschappelijke inzichten creatief toepassen in de praktijk. Zij zijn dan ook experten in de optimalisatie van processen en systemen en komen in heel uiteenlopende sectoren en functies terecht.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.