Bachelor of Science in de criminologische wetenschappen
Criminologische wetenschappen is een multidisciplinaire opleiding waar sociologie, psychologie, antropologie, strafrecht, economie, geschiedenis … samenkomen en bestudeerd worden in functie van begrijpen van crimineel gedrag. Alle facetten die op een of andere manier bij misdadig of sociaal afwijkend gedrag aan bod komen, zijn onderwerp van studie.
Inhoud
Je kunt geen krant openslaan en geen nieuwsbericht beluisteren of je wordt geconfronteerd met een of andere vorm van ‘crimineel’ gedrag. Dat gedrag en de processen die eraan vooraf gaan of die erop volgen, vormen het studieobject van de opleiding criminologische wetenschappen. Vanaf de jaren zestig van vorige eeuw kreeg de criminologische wetenschap een nieuwe impuls, vooral onder invloed van sociologische inzichten op het fenomeen criminaliteit en de maatschappelijke reactie erop. De criminoloog bestudeerde niet langer uitsluitend de traditionele misdadigheid en de misdadiger, maar breidde zijn studiedomein uit tot allerhande vormen van grensoverschrijdend en sociaal afwijkend gedrag. Ook de georganiseerde misdaad en allerlei minder direct zichtbare vormen van criminaliteit zoals economische, fiscale en milieumisdrijven, worden onderzocht. De criminologie richt haar schijnwerpers niet meer uitsluitend op de daders van strafbare handelingen, maar ook op de maatschappelijke reacties, de sociale oorsprong van strafwetten, de werking van politie, parket, magistratuur en administratie, het lot van de slachtoffers van misdrijven, de rol van de sociale media in de beeldvorming over criminaliteit …
Voor wie
De opleiding criminologische wetenschappen is geenszins een politieopleiding of een praktijkgerichte opleiding die je klaarstoomt tot ‘Crime Scene Investigator’. Specifieke voorkennis is niet vereist, het is wel essentieel dat je geboeid bent door het menselijke gedrag in conflictsituaties, door criminologische fenomenen en door allerlei vormen van afwijkend gedrag bij zowel individuen als groepen. Dat onderzoeksveld wil je benaderen met een brede interesse voor inzichten uit allerlei kennisdomeinen (psychologie, sociologie, strafrecht, historische kritiek, geschiedenis). Je volgt graag de dagelijkse actualiteit en de nationale en internationale context waarin criminaliteitsfenomenen zich afspelen. Je wilt de processen begrijpen die menselijke gedragingen strafbaar maken of die net niet langer strafbaar worden gemaakt. Wat zijn de reacties op criminaliteit en afwijkend gedrag en welke rol speelt sociale controle? Je wilt zoeken naar oorzaken en verklaringen van afwijkend gedrag, van criminaliteit, van onveiligheidsgevoelens, van overlast. Je bent geïnteresseerd in de rol van preventie en welzijnswerk en in de handhaving van het strafrecht. Die fenomenen wil je theoretisch en conceptueel benaderen: wetenschappelijk onderzoek en internationale wetenschappelijke literatuur (Engelstalige en Franstalige) geven jou de nodige inzichten. In de methodologische en statistische vakken leer je data verzamelen en verwerken. Voor het kwantitatief onderzoek is een goede basiskennis wiskunde vereist.
Structuur
- Bachelor
De bachelorjaren omvatten een aantal algemene basisvakken, methodologische, criminologische en juridische opleidingsonderdelen. Daarnaast krijg je specifieke vakken met aandachtspunten binnen het crimineel beleid. In het vak Project actuele criminologie staat probleemoplossend denken en ondernemend handelen centraal. Je werkt, individueel en in groep, een duurzaam ondernemingsmodel uit rond een criminologisch praktijkprobleem. Een tweede module is gewijd aan de voorbereiding van de stage, een vak uit de master. Vanaf het tweede bachelorjaar worden een aantal vakken in het Engels gedoceerd. Dat draagt bij tot de verdere internationalisering van de opleiding. Daarnaast neem je vanaf het tweede jaar een aantal keuzevakken op. Je kunt enerzijds kiezen uit opleidingsspecifieke vakken: methodologische of juridische vakken, talenkennis en vakjargon … Anderzijds kan je er ook voor kiezen vakken op te nemen uit een andere bacheloropleiding van de UGent, zoals economie, politieke wetenschappen, geschiedenis, communicatiewetenschappen, psychologie, pedagogische wetenschappen (waaronder vakken voorbereidend op de educatieve masteropleiding).
- Master
In de master is een stage voorzien van 300 uur. De stage is het moment om jouw kennis, vaardigheden en professionele attitude te demonstreren. Daarnaast komt een aantal beleidsvakken aan bod en kun je vier keuzevakken volgen waaronder twee special issues die in het Engels gedoceerd worden. De twee andere keuzevakken kies je uit een opleidingsspecifieke lijst of uit een andere masteropleiding van de Universiteit Gent. De masterproef vormt het sluitstuk van de opleiding.
Een bachelordiploma geeft ook toegang tot andere dan de hier vermelde master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.
Arbeidsmarkt
Criminologen komen terecht in heel diverse sectoren en interessante beroepen. Werkgevers zijn hoofzakelijk overheidsdiensten en non-profitorganisaties. Naast de domeinen waarin de criminoloog traditioneel terechtkomt (politiediensten, strafinrichtingen en hulpverlening) ontwikkelden zich de voorbije decennia nieuwe tewerkstellingsmogelijkheden. Bij de overheid zijn er bijvoorbeeld jobs als preventieambtenaar, bij slachtofferhulp en justitiehuizen en bij alternatieve sancties. Daarnaast nemen ook de opportuniteiten in de profitsector toe; in de bewakings- en private veiligheidssector bijvoorbeeld is er een groeiende vraag naar criminologen voor diverse managementposities. In de financiële sector komen criminologen terecht bij compliance.
Op de website van de faculteit Recht en Criminologie vind je getuigenissen over de tewerkstelling van criminologen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Kenniscreatie: de opleiding criminologie hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Een afgestudeerde van de masteropleiding is een flexibel inzetbare criminoloog die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren. Onze studenten worden voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie.
- Multidisciplinair theoretische aanbod: de criminoloog is een sociale wetenschapper die “normoverschrijdend gedrag” (criminaliteit) leert te doorgronden met behulp van theoretische inzichten uit verschillende disciplines. Studenten verwerven een kritische kijk op de oorzaken, preventie en beleidsmatige aanpak van criminaliteit.
- Stapsgewijze methodologische verdieping: vanaf het eerste jaar leert de toekomstige criminoloog gebruik te maken van de diverse wetenschappelijke methoden die de criminologie rijk is. In de hogere jaren is er ruimte voor grondige verdieping in kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.
- Een sterke inbedding in het werkveld: de stage in de master is een van de belangrijkste troeven van onze opleiding. Gedurende drie maanden worden de studenten in diverse sectoren ondergedompeld in de praktijk en leren ze zelfstandig en in team te functioneren.
- Engelstalige opleidingsonderdelen en internationaal hoogstaande studies: op die manier komen de studenten via diverse vakken in aanraking met het vakjargon van de criminologie en met internationaal kwaliteitsvol onderzoek. Met het oog op de bachelor- en masterproef leren ze geleidelijk aan wetenschappelijke literatuur zelfstandig te verwerken.
Sterke punten
- Gemotiveerd en enthousiast lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door een groep van lesgevers die veel belang hecht aan goed contact met studenten.
- Aandacht voor kwaliteitsvol onderwijs: als opleiding waken we over de kwaliteit van ons onderwijs. We rekenen daarvoor niet alleen op onze eigen inspanningen, maar nemen ook de mening van onze studenten in acht.
- Studiebegeleiding: wij hechten veel belang aan een goede ondersteuning van onze studenten. Er is studiebegeleiding op maat, o.m. dankzij de doorgedreven inspanningen van het monitoraat.
- Ruimte voor praktijkervaring: we garanderen dat elke student de kans krijgt om door de opleiding heen kwalitatieve praktijkervaringen op te doen. We voeren een transparant en efficiënt stagebeleid. De verplichte stage in de master draagt via ervaringsleren in de reële beroepscontext bij tot de ontwikkeling van competente criminologen. Ook het ‘projectvak actuele criminologie’ in de bachelor werkt aan de professionele competenties die de opleiding nastreeft. Dit opleidingsonderdeel streeft naar het creëren van een bewustzijn bij studenten over de aard, omvang en diversiteit van het criminologische werkveld. Dit laat studenten toe om zich optimaal voor te bereiden op de stage in de master.
- Leren werken in teamverband: in meerdere vakken en in het integratieseminarie worden studenten getraind om goede teamspelers te zijn en gezamenlijk verantwoordelijkheid op te nemen om een taak (een criminologisch relevant probleem) tot een goed einde te brengen.
Werkpunten
- Stimuleren van inspraak: we vinden het belangrijk dat onze studenten zich actief betrokken voelen bij de werking van onze opleiding. Daarom moedigen we onze studenten aan om gebruik te maken van hun recht op inspraak, bijv. bij het nemen van beslissingen over een programmahervorming, of door deel te nemen aan bevragingen. De studenten worden aan de hand van focusgroepen betrokken bij een diversiteitsscreening van het onderwijsaanbod.
- Internationalisering: de opleiding wil internationale ervaringen stimuleren en de studenten en lesgevers informeren over de diverse mogelijkheden. Omdat een studieverblijf in het buitenland niet voor iedereen evident en haalbaar is, wil de opleiding meer inzetten op initiatieven van Internationalisation@Home en het uitbreiden van het huidige aanbod.
- Stroomlijnen van het masterproefproces: de opleiding stelt het uitvoeren van empirisch onderzoek door studenten sterk op prijs en moedigt hen daartoe aan. De optimalisatie van de match tussen de student en de promotor van de masterproef kan echter beter. Dit aspect kan, samen met de richtlijnen over de vorm van de masterproef en omgang, duidelijker geëxpliciteerd worden en via de masterproefbrochure transparanter gecommuniceerd worden. Dit is een werkpunt waar we samen met de studenten mee aan de slag gaan.
- Meer aandacht voor thema’s duurzaamheid, ondernemen en maatschappelijk engagement: Hoewel de opleiding veel belang hecht aan de thema’s duurzaamheid, ondernemen en maatschappelijk engagement komen deze topics eerder ad hoc en versnipperd aan bod doorheen het opleidingsprogramma. We willen deze thema’s steviger in onze opleiding verankeren en studenten maximaal kansen bieden om zich binnen deze thema’s te ontplooien.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2017. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/06/2021.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.