Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen
Deze opleiding tot industrieel ingenieur wordt aangeboden aan de UGent Campus Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. De opleiding industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen is uniek in Vlaanderen en leidt je op tot 'architect' van nieuwe producten en systemen van de toekomst.
Inhoud
Veel producten die we elke dag gebruiken, bestonden tien jaar geleden nog niet. Het ontwikkelen van nieuwe producten en verbeteren van bestaande producten is voor bedrijven een cruciale factor van vernieuwing.
Als industrieel ontwerper ben je een belangrijke motor van dit innovatieproces. Tijdens de opleiding raak je bedreven in en gepassioneerd door diverse aspecten van het ontwerpen. Je leert theoretische inzichten en praktische aardigheden concreet toepassen, vormgeven en integreren in een brede waaier aan ontwerpstudio-projecten.
Wie opteert voor industriële wetenschappen aan UGent Campus Kortrijk, kiest voor kwalitatief onderwijs afgestemd op het werkveld. De docenten putten hun kennis en ervaring uit verschillende disciplines. Zij werken heel nauw samen met hun bedrijvennetwerk. Dat garandeert een boeiende wisselwerking tussen de opleiding en het bedrijfsleven.
Bekijk dit filmpje of lees het Durf Denken artikel om een beeld te krijgen van de opleiding.
Aandachtspunten
UNIEKE OPLEIDING
De Master of Science in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen is een unieke opleiding in Vlaanderen.
Om te kunnen starten met de opleiding moet je hebben deelgenomen aan een ijkingstoets (starttoets).
Voor wie
Heb je een uitgesproken interesse in technologie en techniek? Doe je graag wetenschappen? Ben je goed in wiskunde? Dan is de opleiding tot industrieel ingenieur misschien iets voor jou. Ben je daarenboven creatief, hands-on, ondernemend en is ontwerpen jouw passie?
Dan is de specialisatie industrieel ontwerpen wellicht de ideale studiekeuze.
De opleiding biedt een brede wetenschappelijke basis. Daarnaast specialiseer je vanaf je eerste bachelor in het industrieel ontwerpen. De kennis die je verwerft is toepassingsgericht. Veel aandacht gaat naar oefeningen, practica en contacten met het werkveld.
Structuur
Bachelor
De bachelor industrieel ontwerpen leert op een vakoverschrijdende en conceptuele manier producten ontwerpen binnen een industriële context. Specifieke aandacht gaat naar de integratie en wisselwerking tussen de volgende aspecten:
- technologische aspecten van het ontwerp en de engineering van producten,
- menskundige aspecten van het ontwerp en de vormgeving,
- bedrijfskundige aspecten van het ontwerp en de industrialisering van het ontwerp.
Bij de opleiding industrieel ontwerpen ligt het zwaartepunt duidelijk bij de technologische aspecten van het ontwerp, mede door de brede waaier van polyvalente ingenieursvakken. Naast de polyvalente ingenieurscompetenties beheerst de bachelor industrieel ontwerpen de belangrijke ontwerpgerichte competenties. Benieuwd naar de ontwerpen van de studenten industrieel ontwerpen?
Master
Een master in de industriële wetenschappen industrieel ontwerpen is de “architect” van de producten en systemen van de toekomst. Hij/zij heeft oog voor nieuwe maatschappelijke en technologische trends. Die kijk op de toekomst vertaalt zich in een passie voor design, innovatie en de durf om te veranderen. De master industrieel ontwerpen creëert en realiseert de juiste dingen en blinkt uit in integrale productontwikkeling, systeemgericht en duurzaam ontwerpen, innovatiegericht ondernemerschap, vormgeving en styling en ontwerpgerichte onderzoekscompetenties.
Masters industrieel ontwerpers zoeken ook steeds verdere professionalisering. In je masterjaar leer je diverse ontwerpgerichte onderzoeksmethodes aan. Al jouw competenties worden samengebracht en getoetst in verschillende multidisciplinaire projecten en in de masterproef. De nadruk bij deze projecten ligt in eerste instantie op het definiëren van een goede onderzoeksvraag. De bedoeling is uiteraard wel om een kwalitatief ontwerpresultaat te bereiken dat een antwoord biedt op de vraag (volgens de basisgedachte: making the right things).
Arbeidsmarkt
De verscheidenheid aan jobs is bijzonder groot. Een groot deel van de afgestudeerden komt in technische functies, management- of commerciële functies terecht. Ook studiebureaus nemen heel wat ingenieurs in dienst. Andere belangrijke werkgevers zijn de overheid, parastatale instellingen en onderwijs.
Ook een carrière in een onderzoeksinstelling behoort tot de mogelijkheden. Bedrijven zoeken vaak creatieve ingenieurs die in staat zijn om vanuit nieuwe ideeën marktconforme producten te ontwikkelen.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: wij leiden studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in teamverband, met de nodige vaardigheden om creatief en probleemoplossend te werken. Tijdens de opleiding werken onze studenten heel veel samen met studenten en docenten van andere opleidingen om de kritische zin aan te scherpen en samen te werken in een multidisciplinaire context.
- Unieke opleiding in Vlaanderen met een unieke leeromgeving: de opleiding industrieel ingenieur industrieel ontwerpen is de enige in Vlaanderen. De leeromgeving stimuleert studenten om zelfstandig en kritisch te ontwerpen. Specifieke aandacht gaat naar het ontwerpend leren en het materialiseren. Met het Industrial Design Center biedt UGent Campus Kortrijk een aangepaste ontwerpinfrastructuur. Deze infrastructuur maakt deel uit van de Ghent Design Factory, en vormt samen met de locaties The Foundry, De Krook, en P3Lab een ideale biotoop voor creatief, ontwerpend en ondernemend innoveren.
- Toepassingsgericht en sterke contacten met de industrie: studenten werken zelfstandig of in groep aan diverse ontwerpopdrachten in nauwe samenwerking met de industrie. De opleiding is toepassingsgericht. Meer dan 80% van de masterproeven loopt in samenwerking met een industriële partner. Via een goede alumniwerking en organisaties zoals Designregio Kortrijk en VOKA is er een duidelijke verankering met de lokale industrie.
- Creatief en ondernemend: we stimuleren onze studenten om te ontwerpen in een onzekere en creatieve context. Naast de specifieke leerlijn ondernemerschap, is er ook in alle andere leerlijnen van het curriculum duidelijk aandacht voor ondernemingszin.
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin we de theoretische kennis uit de hoorcolleges inoefenen in goed uitgebouwde laboruimtes en practicumlokalen. Voor projectwerk en het ontwikkelen van prototypes beschikken studenten over goed uitgeruste ateliers en state-of-the-art apparatuur.
Sterke punten
- Goede voorbereiding en studiebegeleiding: om goed voorbereid het eerste academiejaar in te zetten kunnen studenten deelnemen aan zomercursussen en onthaaldagen. Als opleiding besteden we veel aandacht aan een persoonlijke en goede begeleiding van onze studenten via mentoren en coaches.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding kan rekenen op geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. De lesgevers combineren onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen. De kleinere campus en de specifieke onderwijsvormen (projecten en bijhorende coaching) zorgen voor een hoge aanspreekbaarheid van onze lesgevers en een goede interactie tussen studenten en lesgevers.
- Enthousiaste en gemotiveerde studenten: de industrieel ontwerpende studenten zijn typisch zeer ondernemend. Dat enthousiasme versterken we met onze praktijkgerichte en projectgerichte onderwijsvormen, de goede samenwerking met de industrie en een passie voor het industrieel ontwerpen. Onze studenten nemen ook vaak deel aan (internationale) wedstrijden en krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale conferenties.
- Interdisciplinair onderzoek door iteratief ontwerpen: ontwerpoplossingen worden niet alleen bedacht en uitgewerkt op papier of computer, maar worden in meerdere iteratiestappen gerealiseerd. Bij elke iteratiestap bouwen we prototypes, en testen we ze vanuit diverse disciplines en invalshoeken uit om het ontwerpproces te sturen (research through design).
-
Betrokkenheid van alle stakeholders: de opleidingscommissie zorgt voor een open communicatie en debat met alle lesgevers en met de studentenvertegenwoordigers. De industriële adviesgroep verzekert de betrokkenheid van het werkveld en de alumni. Via jaarlijkse klankbordgesprekken met studenten houden we een vinger aan de pols m.b.t. de volgtijdelijkheid en zwaarte van het programma.
-
Transparante toetsing: het team van lesgevers heeft zich de laatste jaren sterk ingezet om projectmatig werk meer transparant en objectief te beoordelen. Hiertoe combineren we duidelijke afspraken bij de start van het semester en het gebruik van rubrics als leidraad bij het beoordelen.
Werkpunten
-
Internationale uitwisseling: we wenden nog niet alle mogelijkheden voor docenten- en studentenmobiliteit optimaal aan. Een internationaal semester is momenteel alleen mogelijk in het laatste bachelorjaar. De opleiding werkt aan een oplossing om binnen de contouren van een éénjarige master de internationale uitwisseling mogelijk te maken.
-
Internationale programmatoets: de opleiding bezit voldoende troeven om zich internationaal op de kaart te zetten. Het verruimen van de externe blik door overleg met internationale opleidingen kan het eigen programma en de internationale mobiliteit enkel ten goede komen.
-
Organisatie van afstandsonderwijs voor praktisch gerichte opleiding: de opleiding wil de good practices met betrekking tot het geven van practica en projecten op afstand verder uitwerken en onderhouden om afstandsonderwijs voor bijv. werkstudenten mogelijk te maken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een peerleerbezoek in 2017. Screening van de monitor door het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent staat gepland in de periode 2021 – 2024.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.