Bachelor of Science in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen

Judith, bachelor

Kiezen na het secundair onderwijs vond ik zwaar. Ik wou mijn diploma wetenschappen-wiskunde niet verwaarlozen maar zag een zwaar theoretische richting als burgerlijk ingenieur absoluut niet zitten. Gelukkig belandde ik op een SID-in beurs bij de opleiding industrieel ontwerpen en was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld! Mijn keuze laat me toe creatief bezig te zijn in het atelier alsook theoretisch dieper te graven in probleemstellingen. Kortom, industrieel ontwerpen was voor mij de enige en perfecte keuze!

Bram, oud-student

Ik had voordien al de opleiding Productdesign gevolgd. Ik merkte al gauw dat ik niet over voldoende technische kennis beschikte. In de opleiding industrieel ontwerpen vond ik de ideale combinatie: een brede theoretische basis én de technische kennis rond productontwerpen. Tijdens je opleiding verwerf je heel veel kennis over materialen en productieprocessen. Je bouwt ook ervaring op met reële ontwerpprocessen. Dankzij mijn technische bagage heb ik mijn droomjob kunnen vinden. Ik werk nu bij een vermaard ontwerpbureau in Antwerpen met klanten over de hele wereld. Ik ben dagelijks betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, gaande van kleine consumentengoederen tot treinen. Elke collega heeft een eigen profiel maar met mijn masterdiploma industrieel ontwerpen beschik ik over een uitstekende basis om tot realiseerbare en verkoopbare resultaten te komen.

Pieterjan, oud-student

Mijn studieperiode was een periode waarin ik volop vrij kon denken, ontwerpen maken, nieuwe technologieën aftasten: heerlijk. Vlak na mijn studies trok ik op buitenlandse stage naar Valence. In een consultancybureau verdiepte ik me in duurzame productontwikkeling, cradle-to-cradle. Anders gezegd, hoe ontwerp je een product zodanig dat het geproduceerde afval herbruikt wordt als grondstof, zonder verlies van materiaal en kwaliteit. Ik herontwierp tijdens mijn stage o.a. de verpakking van fruitdesserts. Vandaag ben ik ontwerper bij een KMO. Het bedrijf is constructeur van diepladers voor graafmachines, voertuigen en rollend materieel. Ontwerper zijn in een bedrijf is erg veelzijdig. Je schuift strategisch mee aan tafel met de big boss. Homologaties – het goedkeuren van voertuigen zodat ze op de openbare weg mógen rijden – neemt momenteel het grootste deel van mijn tijd in beslag. Verder houd ik me bezig met tekenwerk, onderdelen van voertuigen of hulpstukken voor de werkplaats ontwerpen, IT, wetgeving en nieuwe technologie opvolgen, studiewerk en pure vormgeving. Soms moet je wetgeving verenigen met de eigen bedrijfsdoelen en wensen van klanten. Dat vraagt wat creatief denkvermogen. Testen uitvoeren en zitten sleutelen aan een ontwerp tot het goed is, geeft me de meeste voldoening.