Bachelor of Science in de toegepaste economische wetenschappen
De klemtoon ligt op de studie van het bedrijf en haar functionele domeinen: hoe en waarom een bedrijf ontstaat, hoe het gefinancierd wordt, hoe het zich administratief organiseert, hoe verloopt de productie en de verkoop, hoe gaat het om met personeel en hoe coördineert en stuurt het management dit alles.
Inhoud
In de opleiding Toegepaste Economische Wetenschappen word je opgeleid om bedrijfsproblemen op een geïntegreerde manier aan te pakken: Hoe wordt een bedrijf winstgevend? Hoe een investering optimaal financieren? Hoe een marktonderzoek opzetten om de klanten in kaart te brengen? Van idee naar een nieuw bedrijf: hoe de economische leefbaarheid vooraf beoordelen? Dat alles en meer komt aan bod in de opleiding Toegepaste Economische wetenschappen. Als TEW’er, word je een specialist in elk van de domeinen accounting, bedrijfsfinanciering en marketing. De drie domeinen kan je kortweg omschrijven als: hoe het resultaat rapporteren van een bedrijf (accounting), hoe voldoende geld binnenhalen voor het bedrijf (bedrijfsfinanciering) en hoe – uitgaande van de behoeften van de klanten - waarde creëren door de juiste producten en diensten te verkopen voor het bedrijf (marketing). De opleiding TEW biedt daarnaast een analytische onderbouw met nadruk op kwantitatieve en onderzoeksvaardigheden. Ook algemene economische principes komen aan bod. Maar de focus ligt wel op de besluitvorming binnen de onderneming.
Aandachtspunten
Op de opleidingswebsite vind je nog heel wat filmpjes, presentaties, getuigenissen van studenten ...
Voor wie
Heb je belangstelling voor een job in het bedrijfsleven? Hou je ervan om precies te weten hoe een probleem wordt opgelost? Zoek je een gespecialiseerde opleiding in bedrijfseconomie? Wens je later een leidinggevende job bij een grote onderneming? Kies dan voor Toegepaste Economische Wetenschappen! Een vooropleiding van minimum vijf à zes uur wiskunde per week is aangeraden. Specifieke voorkennis voor de economische vakken is niet vereist, want de economische basisbegrippen worden in het eerste jaar van de bacheloropleiding bijgebracht.
Structuur
- Bachelor
Het eerste bachelorjaar is gemeenschappelijk met de opleidingen Economische Wetenschappen en Handelsingenieur. Dat zorgt ervoor dat je in de daaropvolgende jaren een onderbouwde keuze kunt maken. Het eerste jaar geeft je een grondige basiskennis in de algemene economie en de bedrijfseconomie, en in een aantal ondersteunende en aanverwante vakgebieden. Vanaf het tweede jaar ligt in de Toegepaste economische wetenschappen de klemtoon op het verwerven van wetenschappelijk inzicht in de functionele domeinen accounting, bedrijfsfinanciering en marketing. Daarnaast word je algemene bedrijfskennis aangescherpt in opleidingsonderdelen zoals management, juridische vakken en ondernemerschap. Je opleidingsprogramma wordt aangevuld met kwantitatieve vakken en onderzoeksvaardigheden. Het derde jaar wordt afgesloten met een bachelorproef, waarbij elke student individueel een aantal bedrijfsvraagstukken doorloopt.
- Master
Vanaf nu is Engels de doceertaal. In de éénjarige, Engelstalige masteropleiding Business Economics zijn er drie afstudeerrichtingen, met name Accountancy, Corporate Finance en Marketing. De keuze voor één van de drie laat je toe om je eigen lessenpakket af te stemmen op het domein dat jou het meest interesseerde in de 2de en 3de bachelor (accounting, bedrijfsfinanciering of marketing). Je leert dit domein in alle verdere details kennen. Daarnaast is er nog minstens één keuzevak, dat je ook kan vervangen door een stage in het bedrijfsleven. De masteropleiding wordt afgesloten met een masterproef waarin je, onder begeleiding van een professor, een probleem in alle dimensies onderzoekt.
Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master (90 sp).
Arbeidsmarkt
We vinden afgestudeerden Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) terug in alle mogelijke functies binnen het bedrijfsleven en in het onderwijs. Als master in de TEW, specialisatie accounting start je bijvoorbeeld bij een internationaal revisorenkantoor, waar je beoordeelt of de jaarrekening van grote bedrijven een correct beeld geeft van de werkelijkheid. Na enkele jaren krijg je stilaan grotere verantwoordelijkheden of maak je de overstap naar een functie als interne auditor of controller (kostprijsexpert), om daarna door te groeien naar de functie van financieel directeur binnen een bedrijf. De master TEW, bedrijfsfinanciering start binnen de bank-consultingwereld, helpt bedrijven bij het realiseren van hun overnameplannen (al of niet met een beursintroductie), en groeit daarna misschien door naar bankdirecteur. De master TEW Marketing start als ‘brand of product manager’, begeleidt bedrijven bij het uittekenen van een promotiebeleid en maakt daarna de overstap naar marketing manager bij een bedrijf. Vele afgestudeerden groeien op termijn dus door naar algemene managementfuncties. Enkele concrete jobs waarin afgestudeerden TEW terecht komen: bedrijfsrevisor (auditor), kostprijsexpert (controller), financieel directeur, financieel consultant (beursintroducties, overnames van bedrijven), marketingmanager en marktonderzoeker.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische professionals die zowel individueel als in teamverband kunnen werken. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
- Talentontwikkeling: we ontwikkelen de talenten van studenten aan de hand van 5 leerlijnen: 1a. Basiseconomische en 1b. bedrijfseconomische leerlijn, 2. Onderzoeksmethodologische leerlijn, 3. Innovatie en ondernemerschapsleerlijn, 4. Communicatieleerlijn, 5. Multidisciplinariteit en duurzaamheidsleerlijn. Studenten hebben daarnaast zowel in de bachelor als in de master voldoende keuzemogelijkheden, zowel op vlak van afstudeerrichting als op vlak van keuzevakken.
- Kenniscreatie: de opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis die vervat zit in de leerlijnen. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie. Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare master die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren, en voor wie de mogelijkheden op de arbeidsmarkt legio zijn.
- Programma: om de leereffecten bij de studenten te optimaliseren werd de masteropleiding modulair gemaakt. Daarnaast werd meer ruimte voorzien voor ‘in practice’ vakken, waarbij studenten de aangeleerde concepten en theorieën in de praktijk brengen. Ook stages behoren nu meer expliciet tot het keuzepallet van de student, terwijl de mogelijkheden tot internationale ervaring verbeterd werden.
- Integratie theorie en praktijk: de opleiding integreert een graduele overgang van hoorcolleges naar interactieve werkvormen over de studiejaren heen. Via ‘in practice’ vakken, vrijwillige stages, groepswerken en door het betrekken van gastsprekers uit de praktijk worden studenten optimaal voorbereid op hun toekomstige loopbaan. We streven er hierbij naar studenten een grondige theoretische en analytische basis bij te brengen die hen in staat stelt om problemen en casussen in het werkveld aan te pakken.
Sterke punten
- Focus op onderzoekcompetenties: de opleiding is sterk onderzoeksgebaseerd. Dit komt tot uiting via de leerlijn ‘onderzoek’, en via de masterproef, waarbij sterk ingezet wordt op onderzoeksgebaseerde masterproeven. Deze onderzoeksfocus leidt tot het uitbouwen van een sterke theoretische en analytische basis bij onze studenten, die hen in staat stelt problemen in het werkveld aan te pakken, ongeacht hun aard of oorsprong.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoekexpertise met een passie voor onderwijs. Door actief te zijn binnen een internationale scène dragen zij bij tot het integreren van nieuwe inzichten en actualiseren van de opleiding.
- Ruimte voor praktijkervaring: het vernieuwde programma biedt ruimte voor contacten met het bedrijfsleven via ‘in practice’ vakken, stages en de inbreng van gastsprekers.
- Vlotte doorstroom naar het beroepsleven: Er is een excellente doorstroom naar het beroepsleven, met een hoge tewerkstellingsgraad bij onze afgestudeerden (in functies op niveau).
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten.
Werkpunten
- Relatief lage betrokkenheid bij internationalisering: we willen meer inzetten op het versterken van de internationale ervaring van onze studenten. Wegens de structuur van het programma (en specifiek de éénjarige master) verkiezen veel studenten om de volledige opleiding aan de Gentse campus door te brengen. We hebben recent een aantal initiatieven genomen om de kansen tot internationale ervaring te versterken. Zo zijn er mobility windows uitgewerkt, die het eenvoudiger moeten maken voor studenten om een Erasmus-uitwisseling aan te gaan. Er wordt daarnaast gewerkt aan meer structurele samenwerking met een beperkter aantal internationale partners, en het uitwerken van samenwerkingen met partners buiten de EU. Ook internationale stages kunnen verhelpen aan de lage internationaliseringsgraad.
- Betrokkenheid van het werkveld: door het samenwerken met gastsprekers uit de praktijk, en de invoering van praktijkgerichte cursussen werd de connectie met het werkveld verhoogd. Werkpunten zijn evenwel de integratie van het werkveld in de opleidingscommissie, en het integreren van feedback vanuit het werkveld in de opleiding. Daarnaast onderschrijft de opleiding de facultaire visie om een sterkere band met de alumni op te bouwen, teneinde een beter zicht te hebben op de behoeftes van en trends binnen het werkveld.