Bachelor of Science in Speech Language and Hearing Sciences (Audiology)

Anouska, Bachelor

De stap van secundair onderwijs naar universiteit was een grote aanpassing: een vreemde stad, vreemde mensen, een totaal ander onderwijssysteem ... Maar tegen mijn verwachtingen in was ik na een aantal weken al helemaal aangepast. Ik leerde snel nieuwe mensen kennen en geraakte al gauw vertrouwd met de stad. Nu is het moeilijk om me in te beelden dat het ooit anders is geweest. De eerste examenperiode bracht natuurlijk de nodige stress met zich mee. Maar ik zette me vol goede moed achter mijn cursussen en blokte de hele kerstvakantie door. Het eerste examen (fysiologie) zag ik echter totaal niet zitten. Ik had de cursus naar mijn mening te weinig gestudeerd (wegens tijdgebrek) en was lichtjes iin paniek. De overige examens verliepen beter. Het was bang wachten op de resultaten maar die waren uitstekend. Fysiologie was weliswaar mijn slechtste vak, maar 12/20 is nog steeds een mooie prestatie. Er was achteraf bekeken dus niets om me zorgen over te maken. Het tweede semester verliep nog vlotter zodat ik uiteindelijk herexamenvrij mijn zomervakantie kon inzetten.

Seline, Bachelor

Studenten die mijn opleiding willen volgen, moeten zich bewust zijn dat het een opleiding is in de faculteit Geneeskunde en dat er dus veel wetenschappelijke vakken zijn. Ik zou zeker de raad geven om een wetenschappelijke cursus te volgen. Maak zeker gebruik van de infodagen. Ze zijn heel belangrijk en enkel op die dagen krijg je een goed beeld van de opleiding zelf. Vergeet niet te praten met de studenten die daar ook rondlopen, ze zijn eerlijk en weten de antwoorden op al je vragen.

Ann-Sophie, Bachelor

De overgang viel beter mee dan verwacht. Je komt in een open sfeer terecht en die nieuwe vrijheid kwam als geroepen! Je leert nieuwe mensen kennen , je vertoeft plots in een heel andere setting ... m.a.w. allemaal factoren die het studentenleven meteen een heel pak spannender maakten. Het studeren was natuurlijk aanpassen! Je komt van een school waarbij er discipline werd opgelegd en nu moet je die discipline zelf weten op te brengen. Ook op voorhand studeren is nu een must ... Dat vroeg toch wel wat aanpassing.

Anita, Master

De eerste examenperiode was voor mij heel stresserend. Ik had veel herexames, maar in de tweede zittijd was ik volledig geslaagd voor alles. Die periode is mij dus goed bevallen want ze was veel minder stresserend dan de eerste zittijd. De moeilijkste vakken waren voor mij de dikste cursussen. In het begin had ik nogal moeite met die te verwerken. Een lange tijd studeren lukt mij niet zo goed, dus ik moest even een methode vinden die mij het beste lag en waarin ik de beste resultaten behaalde.

Sien, Master

Tips voor potentiƫle studenten: kijk goed uit naar alles wat jou ook maar een beetje zou kunnen interesseren. Wie weet verneem je iets wat je nog niet wist over een bepaalde opleiding en wordt die wel je ideale studierichting ... Vooraleer je aan audiologische wetenschappen begint, moet je ook op de hogeschool voldoende informatie inwinnen. Audiologisch gezien bereidt een hogeschooldiploma misschien praktisch beter voor op de arbeidsmarkt. De pluspunten aan de universitaire opleiding zijn de zelfstandigheid en de vele wetenschappelijke kennis die je verwerft. Ik woonde op voorhand een aantal lessen bij, maar ik heb persoonlijk meer gehad aan de infodagen: die vond ik zeer interessant, des te meer omdat je daar ook met studenten kunt praten.