Master of Arts in de meertalige communicatie: combinatie van ten minste twee talen (Nederlands, Frans, Turks)
Talen kun je niet los denken van de maatschappelijke en culturele werelden die eraan vastzitten. Meertalige communicatie kan alleen slagen als je voeling en inzicht hebt in de gelaagdheid ervan. Die inzichten zijn onontbeerlijk voor het intern en extern functioneren van organisaties. Dat alles leer je tijdens de masteropleiding in de meertalige communicatie. Op de arbeidsmarkt is je talenkennis, je culturele gevoeligheid en je kennis over communicatiestrategieën je grootste troef.
Inhoud
De masteropleiding in de meertalige communicatie is een van de drie masters die volgen op de bachelor in de toegepaste taalkunde. Talen kun je niet los denken van de maatschappelijke en culturele werelden die eraan vastzitten. Als je een vreemde taal spreekt, leg je meteen verbanden tussen je eigen achtergrond en die van de taal waarvan je je bedient. Meertalige communicatie kan alleen slagen als je voeling en inzicht hebt in die gelaagde andere wereld: de verbale en non-verbale gewoontes, de communicatieve do’s-and-don’ts, de talige codes om boodschappen gepast te verwoorden, diverse manieren van overtuigen, informeren of instrueren (die per taal andere accenten vergen) … Dat alles leer je tijdens de opleiding master in de meertalige communicatie. Bovendien leer je om de inzichten en vaardigheden te gebruiken voor de strategische communicatie van organisaties. De opleiding biedt je bijgevolg de mogelijkheid om je talenkennis optimaal te ontwikkelen met het oog op functies in interne en externe communicatie van organisaties. Ze voorziet tegelijk in een degelijke academische vorming (inzicht verwerven in het 'waarom') en een praktijkgerichte voorbereiding op de beroepswereld (concrete training van het 'hoe').
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Het programma van de master bouwt voort op de vaardigheden, inzichten en kennis die werden verworven in de bachelor in de toegepaste taalkunde. Die bagage kun je nu verder uitbreiden en verdiepen. Het spreekt vanzelf dat je daarvoor een perfecte beheersing van het Nederlands en van je twee vreemde talen nodig hebt.
Binnen het pakket Nederlands wordt er een waaier aan mogelijkheden aangeboden: vergaderen, rapporteren, copywriting, presentatietechniek, gespreksvoering enz. Bovendien krijg je een praktijkcursus effectief solliciteren, gecombineerd met een sollicitatiedriedaagse op verplaatsing. Ook in het pakket vreemde talen gaat veel aandacht uit naar diverse vormen van interne en externe communicatie, zoals het schrijven van persberichten en strategisch communiceren in tijden van crisis. De interculturele component is daarbij erg belangrijk en vergt een flinke dosis creativiteit. Vergaderen, onderhandelen, corresponderen, gesprekken aanknopen, klachtenmanagement en webcare, het verloopt enigszins anders afhankelijk van de cultuur en de bedrijfscontext waarin je je begeeft. Negotiatieprocessen verlopen anders in een Russische dan wel Franse of Engelse setting. Beleefdheid wordt anders gepercipieerd in een Spaanse dan in een Nederlandse context. De praktijk van de meertalige communicatie komt in het talenpakket ruim aan bod. Academische ondersteuning van de praktijk krijg je in de vorm van vakken zoals Theorie van de meertalige en interculturele communicatie en Organisaties en communicatie.
Je kunt twee keuzevakken kiezen uit een pakket van vakken zoals website: design en communicatie, journalistieke interviewtechnieken, digital humanities of een grondige opfrissing Engels, Frans of Duits. Op je programma staat ook een stage bij een profit- of non-profitorganisatie. Je ervaart aan den lijve hoe het er in de beroepswereld aan toegaat, welke uitdagingen meertalige communicatie inhoudt, wat opdrachtgevers verwachten, hoeveel variatie het werk met zich brengt, hoe je communicatief oplossingen moet bedenken, hoe je interculturele misverstanden kunt vermijden, waarin verschillende soorten teksten precies van elkaar verschillen en waarop je let als je ze bedenkt, welke hulpmiddelen goede diensten kunnen bewijzen enz. De kroon op het werk wordt je masterproef. Je krijgt een keuze aan onderwerpen aangeboden in het domein van de interculturele of meertalige communicatie. Je schrijft je masterproef bij voorkeur in je een van je vreemde talen. Je bewijst dat je zelfstandig informatie kunt opzoeken en verwerken, dat je daar een originele synthese van kunt maken, dat je problemen op een systematische en creatieve manier weet op te lossen en dat je zelf ook data kunt verzamelen en analyseren. Je masterproef is een eigen werk met de stempel van je persoonlijkheid.
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
Je kiest voor meertalige communicatie als je je talenkennis, je culturele gevoeligheid en je kennis over communicatiestrategieën als je grootste troef op de arbeidsmarkt wilt uitspelen.
Je speelt met de idee om later een communicatieve functie in te vullen als woordvoerder/ PR-medewerker of je wil deel uitmaken van het meertalig socialmediateam dat aan reputatiemanagement van je bedrijf doet. Misschien ben je als redacteur-in-spe sterk geïnteresseerd in media of wil je taaltraining geven of voel je je als aankomend tekstschrijver aangetrokken tot de sector van communicatie- of reclamebureaus enz. Als opstap naar de lerarenopleiding wil je je vreemdetalenkennis vervolmaken.
Je bent vertrouwd met de principes van intern en extern communiceren van organisaties, met bijzondere aandacht voor de interculturele communicatie. Als je als meertalige communicator afstudeert, beschik je over goed getrainde communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zowel in je vreemde taal als in het Nederlands. Je kunt de methoden en technieken eigen aan het onderzoek van de meertalige interculturele communicatie ook kritisch benaderen en toepassen.
Mogelijke andere functies die je kunt uitoefenen zijn account executive, commercieel-administratief medewerker, opleidingscoördinator, junior manager externe communicatie, leerkracht, product manager buitenland, commercieel vertegenwoordiger, sales assistent, redactiesecretaris, manager interne communicatie, ondertitelaar, handelsagent, uitzendconsulent, technisch auteur, assistent office manager, medewerker marketing, ambassademedewerker enz.
Interessante getuigenissen van alumni lees je op DurfDenken.be of op www.ugent.be/lw/vtc/nl/alumni/getuigenissen.htm.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Denken en doen: de opleiding Master in de meertalige communicatie (in haar verschillende talencombinaties) verbindt een academisch profiel met een praktijk- en beroepsgericht profiel. Je krijgt actuele overzichten van taal-, vertaal- en communicatietheorie en combineert dat met een professionele (ver)taalbeheersing in het Nederlands en je vreemde talen.
- Een krachtig team van lesgevers. De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers. Het professorenkorps combineert onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs. De lectoren en praktijkassistenten specialiseren zich in hun onderwijstaak, en brengen ook expertise uit het werkveld in de opleiding. In elke taalafdeling geven ook native speakers les.
- Diversiteit aan les- en evaluatievormen. De opleiding streeft naar een grote afwisseling aan les- en evaluatievormen. Theoretisch georiënteerde vakken krijg je in grote hoorcolleges. In praktijkgerichte werkcolleges worden de groepen gesplitst en werk je intensief samen met je medestudenten en docenten. Je wordt niet alleen geëvalueerd tijdens de examenperiodes: door tussentijdse taken en toetsen behoud je de controle over je leerproces.
- De vinger aan de pols van het werkveld en bij actuele tendensen, zoals de snelle digitalisering en de opkomst van generatieve AI. Je wordt voorbereid op specifieke eisen van de beroepswereld, bijvoorbeeld op het vlak van taalonderwijs (ook in het secundair onderwijs, voor de vreemde talen én Nederlands), taaltechnologische toepassingen, tolksituaties, vertaalprojecten of meertalige bedrijfscommunicatie. Het werkveld wordt actief betrokken en geraadpleegd, bijvoorbeeld bij een programmahervorming.
- De wijde wereld. Onze bacheloropleiding is de absolute nummer één op het vlak van internationalisering. Iedereen krijgt de kans om voor een semester naar het buitenland te gaan. Bovendien zijn wij één van de drijvende krachten achter het unieke Applied European Languages programma, een 4-jarig bachelorprogramma waarbij je twee jaar in het buitenland studeert.
Sterke punten
- Organisatie en studententevredenheid. Uit de enquêtes blijkt dat de organisatie van onze opleiding zeer sterk gewaardeerd wordt door de studenten. Studenten zijn ook positief over de kwaliteit van de opleiding, de mogelijkheden tot internationalisering, het toepassen van kennis en de mate waarin soft skills en taalvaardigheid aan bod komen. Het programma wordt ervaren als coherent en stapsgewijs opgebouwd. De lessen worden ook op een vlotte manier georganiseerd. Wij sturen onze organisatie permanent bij waar nodig, in nauw overleg met de studentenvertegenwoordigers.
- Interculturaliteit. Je bestudeert de vreemde taal en het Nederlands niet als afzonderlijke entiteiten, maar je leert ook op welke manier taal- en cultuurgebieden van elkaar verschillen, en op welke manier de communicatie daaraan aangepast kan worden.
- Stage. We bieden een ruime mogelijkheid om praktijkervaring op te doen tijdens de stage in het masterjaar. Steeds meer studenten trekken daarvoor ook al naar het buitenland.
- Sollicitatieseminarie. Een concreet initiatief dat zeer veel succes kent, is een driedaags sollicitatieseminarie waar studenten de kneepjes van het solliciteren leren van specialisten in rekrutering en humanresourcesmanagement, en waar zij in contact komen met oud-studenten die in uiteenlopendesectoren werken.
- Internationalisering. Dankzij de talrijke uitwisselingen zijn er ook veel buitenlandse Erasmusstudenten op onze campus. Dagelijks contact met native speakers gegarandeerd! 6. Studenten verwerven niet alleen de specifieke hard skills die horen bij hun specialisatie, ze verwerven al doende ook soft skills (omgaan met deadlines en feedback, planning, samenwerken in groep, zelfredzaamheid; etc.) die al even relevant zijn in een toekomstige beroepsomgeving.
- Studenten verwerven via portfolio-opdrachten niet alleen de specifieke hard skills die horen bij hun specialisatie, ze verwerven al doende ook soft skills (omgaan met deadlines en feedback, planning, samenwerken in groep, zelfredzaamheid; etc.) die al even relevant zijn in een toekomstige beroepsomgeving.
Werkpunten
- Onderzoekscompetenties: de studenten geven regelmatig aan dat zij zich aan het einde van de opleiding nog niet perfect voorbereid voelen op een onderzoekscarrière. De opleiding wil de onderzoeksgeoriënteerde studenten ten volle ondersteunen en ontwikkelt initiatieven om een diepgaandere begeleiding op maat uit te werken. De opleiding wil ook actief betrokken worden bij initiatieven in het kader van een onderzoeksmaster.
- Hoog niveau maar ook hoge werkdruk: de studenten geven aan dat de eisen inzake taalbeheersing zeer hoog liggen en dat deadlines van taken beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
- De opleidingsevaluaties tonen eerder lage scores op criteria rond maatschappelijk engagement en duurzaamheid, ondernemend handelen, ecologie. De opleiding is ervan overtuigd dat een focus op meertalige en interculturele mediatie bijdraagt tot een samenleving met duurzame structuren, maar kan nog meer inzetten op verbeteracties.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.