Master of Arts in gender en diversiteit
Je wordt opgeleid om op een wetenschappelijk onderbouwde, geëngageerde en verantwoordelijke wijze te kunnen omgaan met complexe problemen van sociale ongelijkheid en discriminatie en de daaruit voortvloeiende veranderingsprocessen. De opleiding maakt ook de link met de praktijk en het werkveld door onder meer te voorzien in een stage en speelt zo in op de vraag naar gender- en diversiteitsexperten die leeft in het beleid, in het onderwijs, de bedrijfswereld, verenigingen en ngo’s.
Inhoud
De opleiding wil studenten in staat stellen om vanuit een stevig theoretisch fundament in het interdisciplinaire vakgebied van de gender- en diversiteitstudies veranderingsprocessen te realiseren en te ondersteunen in het maatschappelijk veld. Je wordt opgeleid om op een wetenschappelijk onderbouwde, geëngageerde en verantwoordelijke wijze te kunnen omgaan met complexe problemen van sociale ongelijkheid en discriminatie.
De nadruk ligt enerzijds op het verwerven van een gevorderde kennis van de theorievorming in het domein van gender en diversiteit. Je leert hoe je gender als analytische categorie en kritisch perspectief kunt hanteren met betrekking tot centrale vraagstukken in de wetenschap, geschiedenis, politiek, media, cultuur en maatschappij. De koppeling van genderstudies aan de analyse van andere vormen van diversiteit zoals etniciteit, seksuele oriëntatie en klasse, verhoogt de relevantie van de opleiding in de multiculturele samenlevingen van vandaag.
De opleiding maakt ook een sterke link met de praktijk en het werkveld. Daartoe voorziet het programma onder meer in een stage. Zo wil ze inspelen op de vraag naar gender- en diversiteitsexperten die leeft in het beleid, in het onderwijs, de bedrijfswereld, verenigingen en ngo’s.
De opleiding wordt gezamenlijk georganiseerd door de UGent, de VUB, de KU Leuven, de UAntwerpen en de UHasselt. De UGent staat in voor de administratieve coördinatie. De onderwijstaal is het Nederlands, sommige (keuze)vakken worden in het Engels gedoceerd.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De opleiding is gespreid over twee semesters en omvat vijf delen:
- een verplichte gemeenschappelijke theoretische basis (vaste stamvakken - 15 ECTS);
- een gedeeltelijke keuze in vakken die de binding tussen theorie en maatschappelijke praktijk centraal stellen of een meer theoretische uitdieping binnen een bepaald domein bieden (flexibele stamvakken - 15 ECTS);
- individuele keuzevakken (5 of 10 ECTS);
- een stage (5 of 10 ECTS);
- de masterproef (15 ECTS).
Daarmee beoogt de opleiding een geleidelijke evolutie van een gemeenschappelijke, theoretische focus naar een meer individuele thematische specialisatie en veldverkenning.
> stage
Via de stage kun je de kennis en inzichten, opgebouwd in de theoretische en thematische opleidingsonderdelen, koppelen aan de praktijkervaring. Kies je voor een reflectiestage (5 ECTS) dan verblijf je gedurende een beperkte tijd in een bedrijf of organisatie. Je analyseert je observaties en rapporteert hierover vanuit gender- en diversiteitstheoretische denkkaders. In het geval van een participatiestage (10 ECTS) ben je gedurende een langere periode actief werkzaam in een bedrijf, instelling of organisatie, waar je (mee)werkt aan een specifiek project, een bepaald onderzoek uitvoert of een beleidsondersteunend rapport schrijft.
> keuzevakken
Het programma kan aangevuld worden met 5 of 10 ECTS keuzevakken (naargelang de keuze voor een reflectie- of participatiestage) of met de twee niet-gekozen flexibele stamvakken die de mogelijkheid bieden tot meer individuele specialisatie. Een vooropgestelde lijst van een 20-tal keuzevakken vormt een uitgebreid aanbod van de toepassing van gender- en diversiteitsbenaderingen in uiteenlopende onderzoeksdomeinen en maatschappelijke thema’s.
> masterproef
Het sluitstuk van de opleiding bestaat uit een masterproef over een zelf gekozen thema in het veld van gender en diversiteit waarin je de verworven wetenschappelijke inzichten en vaardigheden integreert in een wetenschappelijke reflectie.
Opbouw schakelprogramma
Het programma bestaat uit een vast verplicht gedeelte en een keuzegedeelte. Het verplichte gedeelte bestaat enerzijds uit opleidingsonderdelen binnen het thema gender en diversiteit en anderzijds uit enkele opleidingsonderdelen waarin academische vaardigheden worden aangescherpt. Om een basis aan onderzoeksvaardigheden en methoden te verwerven kies je ook één opleidingsonderdeel uit een beperkte lijst: zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek komt aan bod. Vervolgens kies je (al naargelang je vooropleiding en interesse) voor min. 15 sp vakken uit een keuzelijst. Het betreft opleidingsonderdelen uit diverse sectoren van gender en diversiteit. Die opleidingsonderdelen vormen een goede basis/ondersteuning voor de verdere masteropleiding want ook in de masteropleiding is die keuze voorzien. Ten slotte vervolledigt het opleidingsonderdeel ‘onderzoekstaak’ het schakelprogramma waarin de opgebouwde kennis en vaardigheden geïntegreerd en verder ontwikkeld worden. Door de keuzemogelijkheden kan de omvang van het schakelprogramma verschillen van minimaal 54 sp tot maximaal 58 sp.
Arbeidsmarkt
Het diploma gender en diversiteit biedt toegang tot al de beroepen waar een masterdiploma gevraagd wordt. Afgestudeerden kunnen in het bijzonder terecht in die onderdelen van een organisatie die gericht zijn op interne of externe veranderingsprocessen met als doel het realiseren van gelijkheid voor diverse maatschappelijke groepen.
Een diploma in gender en diversiteit is van nut in tal van sectoren: (lokale, regionale, nationale, supra- en internationale) besturen en beleidsorganen; administraties, overheidsinstellingen en andere diensten die een cel/werking gelijke kansen, gender of diversiteit hebben (bv. SELOR, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, de politie, de krijgsmacht, culturele instellingen); instellingen zoals het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding; politieke partijen en studiediensten, vakbonden; allerhande middenveldorganisaties, de vrouwenbewegingen en ngo’s; universiteiten, onderzoeksinstituten, consultancybureaus; de mediasector; personeelsdiensten en human resources management zowel in de publieke als de private sector.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Gender en diversiteit: de focus op zowel gender als diversiteit is vernieuwend.
- Gelijkheid en ongelijkheid: de opleiding legt onzichtbare structuren en machtsverhoudingen bloot via een intersectioneel perspectief.
- Intersectionaliteit: gender en diversiteit worden in de opleiding nooit als losstaande gegevens bekeken, maar steeds benaderd vanuit verschillende perspectieven en in relatie tot andere aspecten van identiteit en sociale positie, zoals bijvoorbeeld etniciteit, klasse, leeftijd, religie, seksualiteit.
- Interdisciplinair: deze veelheid aan perspectieven zien we ook terug bij lesgevers en studenten. Zowel lesgevers als studenten zijn afkomstig uit de vijf Vlaamse universiteiten met verschillende disciplinaire achtergronden Dit levert uitdagende en vruchtbare discussies op, die horizon-verbredend zijn voor iedereen.
- Kritische blik: deze interdisciplinaire context is meteen ook een ideale omgeving om met een kritische blik te leren kijken naar verschillende domeinen van onze samenleving en hun samenhang.
Sterke punten
- Gemotiveerd, geëngageerd en interuniversitair lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door gemotiveerde en geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines en universiteiten die gepassioneerd zijn door hun studiegebied. Door de interuniversitaire context kom je in aanraking met alle gender- en diversiteitsexperts die er in Vlaanderen te vinden zijn.
- Combinatie theorie en praktijk: vertrekkend vanuit een sterke theoretische basis word je via de stage gestimuleerd om te proeven van de praktijk. Ook tijdens de lessen wordt onder andere via gastlessen en praktijkvoorbeelden de praktijk binnengebracht.
- Maatschappelijke relevantie en engagement: de opleiding biedt de noodzakelijke kaders om maatschappelijke en actuele debatten en problemen te duiden en te analyseren.
- Keuzevrijheid: het programma laat je toe om eigen accenten te leggen en je te verdiepen in topics naar eigen keuze.
Werkpunten
- Onderzoeksmethoden: als academische opleiding willen we studenten ten volle ondersteunen in het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden. Door de diverse instroom merken we dat de opleiding nog meer moet inzetten op het aanscherpen van methodologische vaardigheden.
- Breder spectrum gender en diversiteit: doorheen het programma en in de lesinhoud wensen we nog meer dimensies en perspectieven binnen het studiegebied van gender en diversiteit te integreren.
- Intensieve opleiding: gender en diversiteit is een heel interessant maar ook ruim studiegebied. Je verdiepen in dit interdisciplinair studiegebied in één masterjaar, zorgt er dus wel voor dat het een intensief masterjaar is.
- Internationalisering: deze eenjarige context zorgt ook voor praktische belemmeringen om buitenlandse ervaringen te integreren in de opleiding, maar we willen de mogelijkheden tot internationalisering optimaler benutten.