Master of Laws in de rechten

Tatiana, master

De overgang verliep nogal stroef. Ten eerste is er de grotere werklast. In het secundair moest ik amper werken om toch heel goede punten te halen, maar aan de unief veranderde dat. Ik kampte (en kamp soms nog steeds) met het vinden van een goede studiemethode doordat ik nog nooit echt had moeten 'blokken'. Ook het studentenleven zelf en op kot zitten was een grote verandering. De eerste examenperiode was een periode van zoeken en grote stress. Ik besefte dat ik een andere studiemethode nodig had, maar merkte bij mezelf ook wel het idee 'ach, ik heb nog een tweede kans'. Een foute redenering. Ik ben niet altijd tevreden met mijn resultaten, ik zoek nog steeds naar een goede studiemethode, wat wel spijtig is aangezien ik mijn lessenpakket bijster interessant vind.

Gezim, master

Ik ben begonnen met de opleiding rechten nadat ik al gewerkt had. Ik heb eerst moeten vaststellen dat als je geen universiteitsdiploma bezit je vandaag de dag altijd moet vrezen voor je job. Dus je kiest voor zekerheid en je gaat studeren. Het eerste jaar was rampzalig omdat ik moest wennen aan het niveau maar achteraf ging het wel. De manier van studeren aan de universiteit verschilt heel erg met de manier van werken in het secundair onderwijs. Met van buiten blokken slaag je misschien voor een paar vakken maar het zwaartepunt van mijn opleiding ligt bij het redeneren. Ik had dan ook veel herexamens maar ik begon pas te slagen zodra ik stopte met van buiten te leren en echt begon te denken.

Pieterjan, master

Mijn doel is als Europees ambtenaar te kunnen werken. Ik zou nog kunnen overwegen een extra jaar te studeren in verband met Europees recht. Natuurlijk ga ik eerst kijken of het mij wel een extra waarde biedt op de arbeidsmarkt. Financieel moet je ook eens kijken of je het aankunt. Met een rechtendiploma heb je veel mogelijkheden volgens mij want je kunt in verschillende sectoren werken en je kunt heel veel variƫren.

Catherine, master

Het eerste jaar verliep heel moeizaam: de grote vrijheid die ik kreeg, zorgde ervoor dat ik niet voldoende studeerde tijdens het jaar en ineens in de blok zat, zonder voorbereiding. De eerste examenperiode was dan ook vrij rampzalig: voor alles gebuisd. Na het eerste jaar (8 herexamens) is het echter snel verbeterd. Ik moest de helft van het eerste jaar opnieuw doen en heb toen maar twee vakken van het tweede jaar bijgenomen, omdat ik schrik had anders weer te buizen door een te hoge werklast.