Master of Science in de algemene economie
De masteropleiding Algemene Economie is een verbredende opleiding gericht op studenten met een niet-economische vooropleiding. Je bestudeert het gedrag van organisaties, gezinnen, bedrijven en de overheid en de sociaal-economische omgeving waarbinnen ze handelen en interageren.
Inhoud
De verbredende masteropleiding Algemene Economie richt zich tot studenten met een niet-economische vooropleiding die meer inzicht willen verwerven in de rol die economische mechanismen spelen in hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Deze verbredende opleiding laat je toe om een economische toolbox uit te bouwen en leert je huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken te benaderen en analyseren vanuit een multidisciplinair denkkader dat je vooropleiding met nieuwe economische tools combineert. Economische uitdagingen zijn niet meer weg te slaan uit alle aspecten van ons dagelijks leven. Welke economische mechanismen bepalen de effecten van globalisering? Wat zijn de belangrijkste determinanten van economische groei en hoe zit het met de verhouding tussen groei en de milieu- en klimaatproblematiek? Hoe werken financiële markten en kunnen we een volgende crisis vermijden? Hoe kunnen budgettair beleid, monetair beleid, en andere beleidsinterventies bijdragen tot meer welvaart en minder ongelijkheid? De masteropleiding Algemene Economie stelt je in staat om de economische aspecten van dergelijke maatschappelijke uitdagingen te begrijpen en te analyseren om zo tot beleidsrelevante inzichten en aanbevelingen te komen.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De opleiding Algemene Economie bestaat uit een voorbereidingsprogramma en een masterprogramma. Het voorbereidingsprogramma telt 20 studiepunten en brengt jou een grondige basiskennis economie bij. Je zal inzicht verwerven in het micro-economische gedrag van consumenten en producenten en in de prijsvorming op markten die uit hun interacties voortkomen. Daarnaast leer je de concepten van macro-economische evenwicht met hun bijhorende fluctuaties en verstoringen. Hierdoor begrijp je de relaties tussen macro-economisch beleid, groei en ongelijkheid. In het methodologisch vak maak je kennis met de verschillende deeldomeinen van de economische wetenschappen en het onderzoek van de verschillende research areas van de vakgroep economie.
Het masterprogramma telt 60 studiepunten. Je verwerft een gevorderd inzicht in de werking van de arbeidsmarkten in het algemeen en de Belgische arbeidsmarkt in het bijzonder. Je bestudeert ook het internationale financiële systeem en de instrumenten die centrale banken aanwenden in hun monetair beleid. We brengen jou de oorzaken en effecten van de globalisering van de economie bij in termen van handelsstromen, financiële stromen en migratiestromen. Daarnaast duiden we jou ook de relaties tussen economische ontwikkeling en milieukwaliteit, en de effecten van milieubeleid op milieu en economie. Tot slot introduceren we jou in de werking van de financiële markten en banken. In het masterprogramma kies je voor 12 studiepunten keuzevakken uit een vastgelegde lijst. Maak je keuze in functie van je persoonlijke interesse, je masterproefonderwerp of als voorbereiding op de arbeidsmarkt. De masterproef (18 studiepunten) peilt naar jouw vermogen om de verworven kennis zelfstandig toe te passen. Na overleg met een promotor baken je een onderwerp af dat zich binnen het economische vakgebied situeert of je stelt een onderwerp voor uit jouw vooropleiding waarvan je een economisch aspect wenst uit te diepen.
Vrijstellingen zijn mogelijk op basis van eerder behaalde credits. In jouw vooropleiding kan je dus reeds keuzevakken afstemmen op het voorbereidingsprogramma van de opleiding Algemene Economie en/of de master Algemene Economie.
Arbeidsmarkt
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multidisciplinariteit: als student van de verbredende Master Algemene Economie verdiep je je in economische thema’s nadat je eerst een andere academische Bachelor of Master-opleiding voltooide. Je komt terecht in een groep mature studenten met verschillende achtergronden die met elkaar in discussie gaan over economische thema’s en daarbij de kennis uit de Master Algemene Economie combineren met eerder opgedane kennis in hun basisopleiding.
- Talentontwikkeling: als student krijg je een vrij ruime keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang van je eigen interesses. Je kan drie keuzevakken opnemen om samen met je masterproefthema een sterke eigen invulling te geven (bijvoorbeeld specialisatie in een bepaald deeldomein van de economie).
- Programma: de huidige hete hangijzers globalisering, milieu, arbeid en economische groei zijn verplichte materie voor elk algemeen econoom. Je vult je masterprogramma verder zelf in met drie gespecialiseerde opleidingsonderdelen en er is ruim de tijd voor je masterproef. De basisopleidingsonderdelen zitten in een kort voorbereidingsprogramma van 30 studiepunten. Dit zorgt voor een stapsgewijze opbouw van kennis. Verschillende van deze basisopleidingsonderdelen zijn trouwens ook geïntegreerd in de economische minoren in andere opleidingen.
- Kenniscreatie: een afgestudeerde van de Master Algemene Economie is een flexibel inzetbare master die zijn vooropleiding combineert met nieuw verworven economische kennis. We leiden je op tot kritische professional die kan werken in teamverband en brengen je de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
Sterke punten
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers die hun onderzoeksexpertise combineren met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen docenten en studenten.
- Verschillende achtergronden: studenten stromen in met zeer verschillende vooropleidingen. Eens de basiskennis economie verworven is, ontstaan vruchtbare bruggen tussen economie en verschillende vooropleidingen.
- Valoriseren van de vooropleiding: de opleiding probeert maximaal je vooropleiding te integreren in de Master Algemene Economie. Zeer veel studenten diepen in hun masterproef de economische aspecten uit van een problematiek die ze vanuit een andere invalshoek in hun vooropleiding behandelden.
Werkpunten
- Masterproefproces: de combinatie van een Voorbereidingsprogramma met een Master-opleiding van 60 studiepunten zorgt voor trajecten die afwijken van het traditionele academiejaar. Het programma is zodanig samengesteld dat een normaal vorderend student die het volledig programma afwerkt in het eerste semester van het tweede jaar kan afstuderen. Het vinden van een masterproefonderwerp is relatief snel aan de orde. De opleiding zet in op een concrete begeleiding bij de keuze voor de masterproef bij de start van de opleiding middels een specifieke infosessie en extra aandacht binnen het methodologisch vak in het voorbereidingsprogramma.
- Actieve leervormen: vele opleidingsonderdelen maken gebruik van activerende werkvormen. Toch geven studenten aan dat ze niet altijd voldoende mogelijkheden zien binnen de opleiding om hun kennis toe te passen of om vaardigheden te oefenen. Dit is een punt wat de opleiding actief opvolgt.
- Internationalisering: door de beperkte duur van het programma en de grote hoeveelheid kennis die verworven dient te worden is er weinig ruimte voor internationalisering. De opleiding bekijkt mogelijkheden om initiatieven m.b.t. Internationalisation@home te ontwikkelen.
Gericht coachingtraject: de opleiding gaat samen met de faculteit en de Directie Onderwijsaangelegenheden aan de slag om de werkpunten binnen een redelijke termijn zoals bepaald in het kwaliteitsverbeterplan weg te werken. De opleiding rapporteert tussentijds aan het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent over de voortgang van de werkzaamheden.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze opleiding is geaccrediteerd door AACSB International - The Association to Advance Collegiate Schools of Business. AACSB is een wereldwijde non-profitorganisatie waarvan de accreditatieprocessen ISO 9001:2015 gecertificeerd zijn.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 10/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.