Master of Science in de bestuurskunde en het publiek management

De master in de bestuurskunde en publiek management vormt polyvalente mensen die de inzichten en vaardigheden hebben om in de hedendaagse publieke sector een modern bestuur te garanderen. Efficiënt leiding geven berust op een juiste dosering van kennis en vaardigheden.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De opleiding Bestuurskunde en Publiek Management vormt polyvalente mensen die de inzichten en vaardigheden hebben om in de hedendaagse publieke en social profitsector een modern bestuur te garanderen. Efficiënte leiding steunt op een juiste dosering van wetenschappelijke kennis en praktische vaardigheden. Correct omspringen met juridische regels, de structuur en de werking van de politiek beheersen, inzicht hebben in de bedrijfseconomische en financiële werking van publieke en social profit-instellingen, een organisatie kunnen managen, zijn slechts enkele aspecten die in de opleiding aan bod komen.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

In de masteropleiding verdiep je je in belangrijke domeinen voor een manager van een publieke of social profit organisatie. Je bestudeert het vierdimensionaal model van HRM om een performant en geïntegreerde aanpak van het menselijk kapitaal in je organisatie te bewerkstelligen. Je verkrijgt inzicht in de voorziening en aanwending van de financiële middelen, de instrumenten ter controle en verantwoording hiervan (begroting, boekhouding en audit) en over welke analysetechnieken je beschikt om de cijfers te interpreteren. Daarnaast leer je de belangrijkste management theoriëen, denk- en analysekaders en hoe je deze toepast op publieke organisaties. Complexe sturingsverhoudingen tussen overheid en markt, overheid en middenveld en tussen overheden onderling kan je inventariseren en analyseren. Dit doe je op concrete beleidsdomeinen zoals voedselveiligheid, elektriciteit, grote infrastructuurprojecten, welzijnsbeleid, … Al deze activiteiten leer je plaatsen in een internationaal vergelijkend perspectief. Je ontdekt de mogelijkheden en gevolgen van ICT binnen overheden (eGovernement) en leert de relatie tussen burger en bestuur begrijpen door instrumenten als referenda, ombudsfuncties en openbaarheid van bestuur gericht te hanteren. Tot slot perfectioneer je jouw onderzoekscompetenties met de masterproef. Die peilt naar het vermogen om de verworven kennis zelfstandig toe te passen in een onderzoeksgedreven uitwerking.

Via keuzevakken verdiep je jezelf in een ruim gamma aan invalshoeken, zoals bestuursvragen, internationaal bestuur, performance management, veiligheid, ICT, communicatie, welzijn en social profit.

Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.

Arbeidsmarkt

Bij overheidsorganisaties en social profitinstellingen is er steeds meer vraag naar bekwame, hoogopgeleide medewerkers die een open kijk en ruime inzichten weten te combineren met vaardigheden in leidinggevende en ondersteunende functies. Meer dan 75% van de afgestudeerden komt terecht in lokale overheden, overheidsinstellingen, toezichthoudende overheden, internationale organisaties, de social profitsector (verzorgingsinstellingen, onderwijsinstellingen, politie, rechtbanken, overheidsbedrijven, welzijns- culturele organisaties …). Functies met veel verantwoordelijkheid vormen de uitdaging: cultuurbeleidscoördinator bij een stadsbestuur, HR-manager in de personeelsdienst van een federale overheidsdienst of een woonzorgcentrum, stafmedewerker van een NGO, financieel beheerder in een lokaal bestuur of politiezone, kabinetsmedewerker, leerkracht, interne of externe auditor, controller, redacteur van overheidspublicaties, medewerker Rekenhof, researcher ... Ook de ondernemingssector waardeert de veelzijdigheid van de opleiding. Je kunt aan de slag in een revirsoren- of consultantskantoor, een financiële instelling, interimkantoor, autonoom gemeentebedrijf ...