Master of Science in de bewegings- en sportwetenschappen (fysieke activiteit, fitheid en gezondheid)
Bewegingscultuur is een belangrijk onderdeel van onze huidige samenleving en daarvoor zijn deskundigen nodig. Het beroepsveld is ruim en dat heeft een impact op de wetenschappelijke studie van beweging en sport. Zeker in de master worden de onderzoekscompetenties, samen met de beroepscompetenties, verder uitgediept. Specialisatie is mogelijk via één van de aangeboden afstudeerrichtingen.
Inhoud
De Master of Science in de Bewegings- en sportwetenschappen geeft je een uitgebreide wetenschappelijke vorming en leidt studenten op tot experten, wetenschappers en professionals die in staat zijn om in verschillende bewegings- en sportgerelateerde contexten te functioneren.
Concreet word je opgeleid om:
- de bewegende mens op een professionele en kritisch-wetenschappelijk onderbouwde manier te benaderen en te begeleiden (bewegingsexpert)
- het functioneren en het begeleiden van de bewegende mens op een kritisch-wetenschappelijke manier te onderzoeken (sportwetenschapper)
- zowel individueel als in team verantwoordelijkheid op te nemen en gepast te communiceren in een multidisciplinaire en brede maatschappelijke samenleving (professional)
De drie afstudeerrichtingen onderscheiden zich van elkaar door een verdiepend en gespecialiseerd pakket aan vakken en twee uitgebreide stages die eigen zijn aan de gekozen afstudeerrichting.
Als de tendens om meer aandacht te besteden aan fysieke activiteit en fitheid in het kader van gezondheid jou aanspreekt, dan is de afstudeerrichting Fysieke activiteit, fitheid en gezondheid iets voor jou. In deze afstudeerrichting staan de bewegingsbegeleiding van specifieke doelgroepen en fitnessbegeleiding, al dan niet uitgevoerd in fitnesscentra, voorop.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De Master of Science in de Bewegings- en sportwetenschappen bouwt verder op de wetenschappelijke basis uit de bacheloropleiding en diept de reeds verworven onderzoeks- en beroepscompetenties verder uit. De masteropleiding omvat twee studiejaren van telkens 60 studiepunten. Het programma omvat een beperkt aantal algemene vakken in het domein van de bewegings- en sportwetenschappen, drie verschillende afstudeerrichtingen, minors, een aantal keuzevakken, en een masterproef. De algemene vakken omvatten enerzijds een onderzoeksmethodologische vak en anderzijds enkele specifieke theoretische vakken in het domein van de bewegings- en sportwetenschappen. Daarbij komt nog, weliswaar in beperkte mate, de bewegingsvorming in enkele nieuwe en actuele sportdisciplines aan bod.
In de afstudeerrichting Fysieke activiteit, fitheid en gezondheid en de afstudeerrichting Sporttraining en coaching kun je een minor voeding of een minor onderzoek van 18 studiepunten kiezen. De minor onderzoek is een wetenschappelijke verdieping in één van de onderzoeksdomeinen in de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen. De minor voeding is een verbreding in het domein van de voedings- en dieetleer in relatie tot sport, beweging en gezondheid.
Naast de specifieke professionele voorbereiding krijg je in de master een aantal onderzoeksmethodologische vakken die je in staat stellen je masterproef te maken. De masterproef bestaat uit een onderzoek dat je opmaakt, uitvoert en rapporteert in overleg met je promotor.
In de Bachelor Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen wordt de internationaliseringsgedachte gerealiseerd door in te zetten op internationale en interculturele competenties. Dat gebeurt door vakspecifieke kennis te enten op (recent) internationaal onderzoek en waar het relevant is interculturele verschillen te belichten. Tijdens de bacheloropleiding komen de studenten ook in contact met studenten van buitenlandse universitaire instellingen, wat het mogelijk maakt om de Vlaamse context in een internationaal perspectief te plaatsen. In de masteropleiding is er plaats voor een verdere ontwikkeling van de internationale kijk via een buitenlandse studie-ervaring. Dat is mogelijk in het kader van een aantal vakken, de stage, de masterproef en/of de minor onderzoek, zowel binnen als buiten Europa. Naast de hier beschreven domeinmaster kun je ook kiezen voor de educatieve master in de Lichamelijke Opvoeding. Daarmee ambieer je een job als leraar LO in het secundair onderwijs of in het hoger professioneel (pedagogisch) onderwijs. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
Als afgestudeerde master in de Bewegings- en sportwetenschappen beschik je over een uitgebreide wetenschappelijke vorming waardoor je in staat bent om het functioneren en het begeleiden van de bewegende mens op een kritisch-wetenschappelijke manier te benaderen en te onderzoeken. Daarnaast beschik je over een uitgebreide expertise om de kritisch-wetenschappelijke benadering te benutten in het professioneel begeleiden van de bewegende mens in verschillende sport- en bewegingsgerelateerde contexten. Je wordt ook opgeleid om je rol als professional in het werkveld waar te maken. Zo beschik je onder meer over de nodige vaardigheden om zowel individueel als in team verantwoordelijkheid op te nemen en om gepast te communiceren in een multidisciplinaire en brede maatschappelijke samenleving. Ten slotte heeft de opleiding in de Bewegings- en sportwetenschappen, in vergelijking met andere opleidingen, een zeer uitgesproken sociaal karakter waardoor je over sterke sociale vaardigheden beschikt. Uit de feedback die de opleiding van de arbeidsmarkt krijgt, blijkt dat de combinatie van al die eigenschappen als één van de belangrijkste troeven beschouwd wordt. Door die combinatie word je als master in de Bewegings- en sportwetenschappen sterk geapprecieerd op de arbeidsmarkt, zowel binnen de sport- en de bewegingssector als daarbuiten. De sterke uitbouw van de afstudeerrichtingen in de masteropleiding zorgt ervoor dat je als afgestudeerde goed voorbereid op de arbeidsmarkt terechtkomt. Hieronder worden een aantal mogelijkheden weergegeven.
Sport- en recreatiesector
In deze sector zijn heel wat jobmogelijkheden weggelegd:
- sportfunctionaris, verantwoordelijk voor de uitwerking van het gemeentelijke sportbeleid;
- beheerder van sport- en recreatiecentra, verantwoordelijk voor het management van sportorganisaties;
- lesgever-animator in vakantiecentra of grote bedrijven;
- gespecialiseerde trainer in sportclubs, verenigingen of topsportscholen;
- personal trainer op zelfstandige basis, gespecialiseerde trainer in fitnesscentra of verenigingen of in functie van specifieke doelgroepen zoals senioren of kinderen met overgewicht;
- leidinggevende en coördinerende functies in sportfederaties;
- medisch afgevaardigde in een farmaceutisch bedrijf;
- sportwetenschappelijk begeleider in een sportmedisch of wetenschappelijk begeleidingscentrum.
Bedrijfsleven
Afgestudeerde masters in de Bewegings- en sportwetenschappen vinden ook vlot hun weg naar het bedrijfsleven. Er zijn tal van voorbeelden die een (hoge) leidinggevende functie hebben, zowel in als buiten de sportsector.
Onderzoek
De laatste jaren is het wetenschappelijk onderzoek rond sport, beweging en gezondheid in opmars. Een toenemend aantal afgestudeerden kiest na het behalen van het masterdiploma voor een onderzoekstraject, dat meestal uitmondt in een doctoraat. Een doctoraat betekent een duidelijke meerwaarde voor bepaalde functies binnen een bedrijf, universiteit of hogeschool.
Er is een brochure over de tewerkstellingsmogelijkheden voor wie nieuwsgierig is naar getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Gedrevenheid en enthousiasme: de drijfveer van onze opleiding is een hecht team van docenten, (doctor-)assistenten en ondersteunend personeel met een grote onderlinge collegialiteit en met een intrinsieke interesse en motivering om jonge mensen op te leiden.
- Programma: naar aanleiding van de overgang van een eenjarige naar een tweejarige masteropleiding hebben wij ons programma grondig hervormd. In het nieuwe programma is er meer tijd uitgetrokken voor de masterproef en voor stages, zijn de 4 afstudeerrichtingen grondiger uitgewerkt, en is er meer ruimte voor internationale uitwisseling.
- Onderzoek en onderwijs: studenten die kiezen voor onze opleiding, kiezen voor een studieprogramma dat de sportpraktijk combineert met een degelijke wetenschappelijke basis. Vanaf het eerste jaar bereiden wij onze studenten stapsgewijs voor op het zelfstandig opzetten en uitvoeren van onderzoeksopdrachten met als sluitstuk de masterproef, die wordt uitgewerkt in het vierde en vijfde jaar.
- Omkadering: ter ondersteuning van ons onderwijs kunnen onze studenten rekenen op een uitstekende infrastructuur. Naast onze eigen sportaccommodaties en het state-of-the-art Sports Science Laboratory Jacques Rogge, kunnen studenten ook terecht bij onze partners (de topsporthal van Sport Vlaanderen, klimzaal Bleau).
-
Talentontwikkeling: als opleiding staan wij voor een duidelijke communicatie naar onze toekomstige studenten over wie wij zijn en wat wij doen. We bieden een zeer uitgebreid pakket van ondersteunings- en begeleidingsinitiatieven, zowel om studenten met moeilijkheden als studenten die op zoek zijn naar meer uitdaging te stimuleren.
Sterke punten
- Gedrevenheid en enthousiasme: studenten komen terecht in een opleiding die wordt gedragen door een hechte groep van gedreven en enthousiaste lesgevers met een hart voor onderwijs.
- Onderwijs en onderzoek: studenten die kiezen voor onze opleiding, kiezen voor kwaliteitsvol onderwijs dat gebaseerd is op toonaangevend wetenschappelijk onderzoek. Ons vakkenaanbod sluit bovendien nauw aan bij de onderzoeksexpertise van onze docenten.
- Inspraak en participatie: als opleiding zetten we in op de inspraak van al onze belanghebbenden. Studenten spelen daarin uiteraard een belangrijke rol. Maar ook afgestudeerden en toekomstige werkgevers hebben een stem. Daarnaast laten wij ons als opleiding in ons dagelijks bestuur bijstaan door (facultaire) adviescommissies.
- Toetsing: onze opleiding staat voor een manier van toetsing op basis van heldere en betrouwbare (toets)afspraken zodat je als student op voorhand duidelijk weet waaraan je je kan verwachten.
-
Kwaliteitszorg: de kwaliteit van ons onderwijs staat bij onze opleiding centraal. We hebben een lange traditie van interne kwaliteitszorg, waarop we de dag van vandaag nog steeds kunnen voortbouwen.
Werkpunten
- Internationalisering: relatief weinig studenten doen in het kader van hun studies een internationale ervaring op. Als opleiding zetten we er dan ook maximaal op in om de stap naar een studieverblijf in het buitenland zo laagdrempelig mogelijk te houden. Langdurige buitenlandverblijven zijn mogelijk via de gekende Erasmusbeurzen. Daarnaast stellen wij als opleiding ook eigen middelen ter beschikking voor kortdurende buitenlandverblijven. Momenteel bekijken we bovendien de mogelijkheden om een deel van onze masteropleiding in het Engels aan te bieden.
- Feedback en aanspreekbaarheid: we vinden het belangrijk dat studenten optimaal betrokken zijn bij het onderwijs dat ze krijgen. Daarom zetten we in op twee pistes: enerzijds moedigen we al onze docenten aan om voldoende (inhoudelijke) feedback te geven bij (schrijf-)werkstukken, zowel tijdens het schrijfproces als erna. Anderzijds willen we onze studenten meer aansporen om in te gaan op de verschillende vaste feedbackmomenten, en hen wijzen op de aanspreekbaarheid van al onze docenten.
- Toekomstperspectief: de misvatting dat je met onze opleiding uitsluitend aan de slag kan als leraar LO, is iets wat we samen met de andere Vlaamse opleidingen LO en Bewegingswetenschappen willen aanpakken. Onze opleiding biedt een academische vorming waarin de sportpraktijk wordt onderbouwd met een degelijke basiswetenschappelijke component. Met een masterdiploma in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen op zak zijn er inmiddels tal van beroepsuitwegen, zowel in de bedrijfswereld (fitness, management, toerisme) als in de openbare sector (Sport Vlaanderen, gemeentelijke en provinciale sportdiensten).
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de -kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.