Master of Science in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie

Deze master (Campus Kortrijk) geeft je inzicht in de ontwikkeling, het ontwerp en de operatie van biogebaseerde circulaire processen in een industriële productieomgeving. Ook aspecten als risico-evaluatie en kwaliteit komen uitvoerig aan bod.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

In deze opleiding leer je hoe je nieuwe biogebaseerde processen ontwikkelt en verfijnt voor de productie, (bio)raffinage en recyclage van levensmiddelen, groene chemicaliën en duurzame brandstoffen. Je technische vaardigheden worden aangescherpt door eigenhandig te experimenteren in de goed uitgeruste en recent vernieuwde labo’s. Je leert zelfstandig of in team zoeken naar oplossingen. Recente apparatuur en software worden geïntegreerd in de lessen en labosessies. De masteropleiding bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie duurt 1 jaar en geeft je inzicht in de ontwikkeling, het ontwerp en de operatie van biogebaseerde circulaire processen in een industriële productieomgeving. Ook aspecten als risico-evaluatie en kwaliteit komen uitvoerig aan bod.

Net als in je bacheloropleiding kies je tussen 2 minors: voedingsprocestechnologie en groene technologie. In de minor voedingsprocestechnologie ligt de klemtoon op hoe biologische grondstoffen verwerkt worden tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsproducten. Je leert alles over fermentatieprocessen, verpakkings- en voedingstechnologie. Daarnaast bestudeer je biotechnologische processen om op grote schaal biologische voedingsmiddelen te produceren, zowel met een optimale opbrengst als met een kwalitatief eindproduct. De minor groene technologie vertrekt van biologische, duurzame en/of gerecycleerde grondstoffen maar focust meer op een breed scala aan non-food eindproducten zoals kunststoffen en brandstoffen. Hiervoor wordt de klassieke (bio)chemische procestechnologie op een nieuwe en innovatieve manier ingezet. In het laatste semester word je helemaal klaargestoomd voor de arbeidsmarkt: je volgt bedrijfsmanagement, je doet een stage en je schrijft een masterproef.

Aandachtspunten

De Master of Science in de Bio-industriële wetenschappen: Circulaire bioprocestechnologie is een unieke opleiding in Vlaanderen.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding volgt op de driejarige bacheloropleiding. Tijdens het masterjaar werk je aan een masterproef van 20 studiepunten. Je kan die uitvoeren in samenwerking met een bedrijf of een onderzoeksinstelling. Gezien de toepassingsgerichtheid van de opleiding is er naast de masterproef ook een stage voorzien waar je met verschillende aspecten van het werkveld in contact komt.

Arbeidsmarkt

Met je diploma industrieel ingenieur heb je veel mogelijkheden: je kan aan de slag in een bedrijf als procesingenieur, productie-ingenieur, kwaliteitsingenieur, R&D-ingenieur, verantwoordelijke voor aan- en verkoop, consultant, bij de overheid, als leerkracht, en nog veel meer. Omdat de opleiding verschillende disciplines combineert, heb je als afgestudeerde ingenieur een gegeerd profiel voor kmo's en grote bedrijven in o.a. de voedings-, hernieuwbare energie-, milieutechnologie- en recyclagesector. Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je enkele getuigenissen van afgestudeerden die je vertellen over hun job.