Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: landbouwkunde
De opleiding MSc in de bio-ingenieurswetenschappen: landbouwkunde beoogt de vorming van ingenieurs die bijdragen aan het ontwikkelen van duurzame landbouwsystemen om de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien, en voor de teelt van planten en gewassen voor niet-voedingstoepassingen
Inhoud
De lokale en mondiale uitdagingen in de landbouw om te verduurzamen zijn groot. Landbouw, tuinbouw en veehouderij liggen aan de basis van voedselproductie en van de teelt van planten en gewassen voor niet-voedingstoepassingen. De landbouw van de toekomst zal in zijn diversiteit van systemen evenwel duurzamer moeten worden om tegelijkertijd de groeiende wereldbevolking van kwalitatief voedsel te voorzien én te voldoen aan socio-economische en ecologische doelstellingen. Inzicht in de samenhang tussen bodem, plant en gewas, dier, mens en omgeving is hierbij cruciaal. Verder zullen interdisciplinaire interacties toenemen om wetenschappelijke en technologische evoluties in de landbouw te koppelen aan socio-economische ontwikkelingen en ecologische doelstellingen, in een wereld waarin onzekerheden toenemen en besluitvormingen steeds complexer worden. Daarvoor is er nood aan polyvalente ingenieurs die in staat zijn om nieuwe ontwikkelingen duurzaam te integreren in bestaande systemen of om nieuwe systemen te ontwikkelen. Dit vereist enerzijds specialisatie in één of meerdere deelgebieden van de landbouwkunde (plantaardige productie, gewasbescherming, dierlijke productie, landbouweconomie, landbouwtechniek) omwille van de toenemende technische complexiteit van veel processen en systemen, en anderzijds een permanente multi- en interdisciplinaire blik op het vakgebied.
Wil je grondige kennis verwerven in een domein van de landbouw? Wil je de samenhang tussen bodem, plant, gewas, dier, mens en omgeving beter begrijpen? Wil je bijdragen tot meer duurzame landbouw en voedselproductiesystemen, en op die manier meewerken aan de VN ontwikkelingsdoelstellingen? Dan is de opleiding Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: landbouwkunde iets voor jou!
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De gemeenschappelijke stam van de opleiding brengt, voortbouwend op de bacheloropleiding, verdiepende en toegepaste kennis aan over de duurzame productie van voedsel en van teelten voor niet-voedingstoepassingen, over agrotechniek, agro-ecologie en de agrovoedingsketen. Zo krijg je meer inzicht in plantenteelt en nutriëntenbeheer en leer je plantenziekten, plagen en onkruiden herkennen en duurzaam beheersen. Ook krijg je de beginselen van de fysiologie en voeding van landbouwdieren. Je verwerft basiskennis van agrarische constructies, genetica en biotechnologie, en van monitoringsystemen in de landbouw. Je leert de agrovoedingsketen beter kennen a.h.v. voeding van de mens, kwaliteitszorg en landbouwbeleid.
De kennis en vaardigheden worden aangeboden in een kader dat de verschillende vakgebieden overstijgt om als bio-ingenieur landbouwkunde probleemoplossend en projectmatig te kunnen functioneren, rekening houdend met maatschappelijke, economische en ethische aspecten. Integratie van kennis uit de verschillende vakgebieden en projectmatig werken in groep wordt specifiek beoogd in het vak Geïntegreerde duurzame landbouw waarbij een werkstuk wordt gemaakt rond een innovatief landbouwsysteem.
In de opleiding kan je verder verbreden of verdiepen door middel van een ruim pakket aan keuzevakken. Specialisatie is onder meer mogelijk in diverse aspecten van plantaardige of dierlijke productie (bv. tropische of biologische landbouw, glastuinbouw, ‘vertical farming’), biologische en geïntegreerde gewasbescherming, agro-marketing, management en beleid. Het uitvoeren van een stage in een niet-academische context ter voorbereiding van het werkveld behoort ook tot de mogelijkheden. Al je kennis en vaardigheden kan je finaal gebruiken in het sluitstuk van de opleiding - de masterproef - waarin je zelf onderzoek doet naar een actueel thema binnen het brede domein van de landbouw.
De faculteit Bio-ingenieurswetenschappen is zeer internationaal gericht. Je komt hoe dan ook in contact met studenten en culturen uit de hele wereld. Bovendien kun je op diverse manieren een buitenlandse ervaring opdoen. Zo kun je tijdens de masteropleiding deelnemen aan een uitwisselingsprogramma. Een stage in het buitenland behoort tevens tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je ook in het kader van je masterproef voor een periode naar het buitenland. Voor de opleidingsspecifieke informatie kun je terecht op www.ugent.be/bw/nl/voor-studenten/buitenland.
Arbeidsmarkt
Door de toenemende internationale context en complexiteit van de land- en tuinbouw is er meer dan ooit behoefte aan bio-ingenieurs met een brede vorming en een gedegen, technische kennis. De bio-ingenieur landbouwkunde kan worden ingezet in diverse sectoren die met de productie van de levende materie te maken hebben, als productie-ingenieur, in onderzoek en ontwikkeling, in commerciële en managementfuncties, in adviserende en beleidsfuncties in binnen- en buitenland, en in ontwikkelingssamenwerking. Door de opleiding verwerf je ook een fytolicentie, wat van belang is als je in je latere loopbaan te maken krijgt met gewasbeschermingsmiddelen. Sectoren waarin de ingenieurs worden tewerkgesteld zijn tal van diverse bedrijven in de agrosector, bio-industrieën, onderzoeksinstellingen en proeftuinen, nationale en internationale landbouworganisaties, overheidsinstellingen ...
Bekijk hier waar onze afgestudeerden werken.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Duurzame landbouw: We leiden onze studenten op tot bio-ingenieurs met de nodige kennis, vaardigheden en kritische wetenschappelijke benadering om creatief bij te dragen aan duurzame ontwikkelingen in de agro-sector.
- Multidisciplinair: De opleiding is bij uitstek multidisciplinair en polyvalent en geeft hiermee toegang tot een brede arbeidsmarkt in de agro-sector, als productie-ingenieur, in onderzoek en ontwikkeling, in commerciële en managementfuncties, in adviserende en beleidsfuncties in binnen- en buitenland, en in ontwikkelingssamenwerking.
- Talentontwikkeling van studenten: Het aanbod van keuzevakken laat de student(e) toe naargelang zijn/haar interesse zowel te verbreden als te specialiseren in plantaardige productie, dierlijke productie, gewasbescherming, of economie en management.
- Evenwicht tussen kennis, vaardigheden en toepassingen: De opleiding hecht veel belang aan kennisontwikkeling in een internationale leeromgeving en een goed evenwicht tussen basiskennis en -vaardigheden en praktijktoepassingen. De opleiding stimuleert interactie met het werkveld via o.a. bedrijfsbezoeken, stage, groepswerken, gastlezingen.
- Masterproef: Het masterproefonderzoek is een zeer belangrijk onderdeel van de opleiding en stimuleert bij uitstek creativiteit, kritische zin, zelfstandigheid, zin voor initiatief, communicatie naast kennisopbouw.
Sterke punten
- Voorbereiding: De meeste studenten stromen in vanuit de bacheloropleiding Bio-ingenieur met afstudeerrichting Landbouwkunde, die een ideale voorbereiding is op deze opleiding.
- Gemotiveerd lesgeversteam:De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren allen een sterke onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Ruimte voor praktijkervaring: In de opleiding is er ruimte voor praktijkervaring via bedrijfsbezoeken en het aanbieden van (internationale) stage. Daarnaast wordt ook zeer regelmatig beroep gedaan op gastsprekers uit het werkveld.
- Sterke waardering door studenten: De studenten evalueren de opleiding zeer goed naar o.a. niveau en kwaliteit van de opleiding, coöperatief leren, maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en het verwerven van onderzoeksvaardigheden. De studenten waarderen ook dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties.
- Aanspreekbaarheid: Als kleine opleiding kunnen de studenten rekenen op een grote aanspreekbaarheid van onze docenten en een intensieve begeleiding bij hun masterproefonderzoek.
Werkpunten
- Tussentijdse feedback: De studenten geven aan dat ze soms weinig feedback krijgen op hun werkstukken. Er worden daarom initiatieven genomen om dit te stimuleren.
- De diversiteit van het werkveld maakt dat de aangeleerde vaardigheden niet altijd passen in sommige takken van het werkveld. Sommige studenten geven ook aan dat ze hun kennis en vaardigheden relatief weinig kunnen toepassen. De opleiding volgt dit op en hoopt dat met de invoering van het vak ‘Geïntegreerde duurzame landbouw’ hieraan deels tegemoet gekomen wordt.
- Imago: Alhoewel de opleiding een hoge maatschappelijke relevantie heeft en een vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt kent, komt dit niet altijd tot uiting in haar imago. De opleiding bezint zich over initiatieven om deze aspecten meer in de verf te zetten en om ook in de toekomst voldoende studenten te blijven aantrekken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.