Master of Science in de biowetenschappen: voedingsindustrie

De master in de biowetenschappen: voedingsindustrie (Campus Schoonmeersen - Gent) ligt het accent op de verwerking van grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van levensmiddelen, in de bederfmechanismen en de mogelijke chemische en microbiële gevaren hieraan verbonden.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

In de master voedingsindustrie ligt het accent op de verwerking van plantaardige en dierlijke grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren. Centraal in de opleiding staan de productietechnologie en kwaliteitscontrole. Zowel praktisch als theoretisch kan je je verdiepen in zuiveltechnologie, graan- en bakkerijtechnologie, toegepaste biotechnologie, moleculaire identificatietechnieken, HACCP en risicomanagement … Case studies in samenwerking met bedrijven zorgen voor een optimale voorbereiding op je latere job. Je krijgt voldoende mogelijkheden om kennis te maken met het werkveld door projectwerking, georganiseerde bedrijfsbezoeken en via een kortlopende stage in een voedingsbedrijf.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding is opgebouwd uit algemene opleidingsonderdelen die verder bouwen op de vakken uit de bacheloropleiding, keuze voedingsindustrie of op de vakken uit het schakelprogramma. Via keuzevakken kan je je verder verdiepen in een bepaald voedingsgericht thema en een stage uitvoeren in een bedrijf. Ook de masterproef biedt verschillende mogelijkheden. Zo kan je enerzijds verder specialiseren in de verwerkingstechnologie van grondstoffen tot menselijke en dierlijke voeding en anderzijds situeren zich tal van interessante onderwerpen binnen de chemische, microbiële en moleculaire analyse.

Arbeidsmarkt

De volledige keten van de voedingsverwerking is technologisch sterk geëvolueerd en doet een beroep op heel wat kennis en creativiteit. Er is dus behoefte aan ingenieurs in de toelevering, productie, handel en verwerking, in technisch-commerciële functies, in onderzoek en onderwijs. Ook een zelfstandige carrière als succesvol ondernemer behoort tot de mogelijkheden. Met je product- en technologische kennis ben je in de voedingsindustrie optimaal inzetbaar om de voedselveiligheid en -kwaliteit te garanderen. De tewerkstellingskansen zijn dan ook goed. Je kunt aan de slag als kwaliteitsingenieur, laboverantwoordelijke, productieleider, plant manager of in adviesverlening en controlediensten, zowel in privé als overheid.

Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.