Master of Science in de communicatiewetenschappen (film- en televisiestudies)
De Master in de communicatiewetenschappen is een wetenschappelijke én marktgerichte opleiding waar je in aanraking komt met de rijke diversiteit van het beroepenveld en de wetenschappelijke disciplines. De verschillende massamedia en theoretische perspectieven komen aan bod, waarna je je kan verdiepen in een bijzonder expertisegebied. Je verwerft daarbij de nodige onderzoekstechnische vaardigheden om zelf wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Binnen de opleiding ligt de klemtoon op het optimaliseren van je academische vaardigheden maar daarnaast zijn ook duidelijke praktijkgerichte accenten aanwezig. Dit zowel door een uniek vak met focus op beroepstechnieken, de grote inbreng van gastdocenten uit de beroepswereld en de mogelijkheid om een stage te volgen. Specialisatie gebeurt via de keuze van één van de vier afstudeerrichtingen.
Inhoud
In de afstudeerrichting film- en televisiestudies ligt de klemtoon op de rol van de mediale beeldcultuur, op een grondige kennis en analyse van audiovisuele media, en op de rol van mediaproducten in de maatschappij. Je verwerft inzicht in het functioneren van de audiovisuele media, zowel vanuit een politiek-economisch, cultureel als beleidsmatig perspectief, met bijzondere aandacht voor de (inter)nationale, historische, sociaal-economische en culturele aspecten van film en televisie. Bovendien begeleiden professionals uit de sector je doorheen het volledige productieproces van een eigen audiovisueel product. Van idee tot film. De opleiding beoogt de vorming van zelfstandige en kritisch ingestelde beeldprofessionals die in staat zijn op academisch masterniveau te werken binnen sectoren die zich bezighouden met de productie, distributie en vertoning van film- en televisieproducten, evenals binnen sectoren die zich inlaten met beleid, onderzoek of onderwijs inzake mediale beeldcultuur.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Er zijn vier afstudeerrichtingen en elke afstudeerrichting heeft als kern vier verplichte richtingsspecifieke opleidingsonderdelen (28 studiepunten). Je vervolledigt je curriculum met richtingsspecifieke keuzevakken en eventueel een stageproject (samen 12 studiepunten). Op die manier kan je ook eigen accenten in je traject inbouwen. De masterproef ten slotte wordt begeleid door een werkcollege Masterproef (samen 20 studiepunten).
Internationalisering
Tijdens de masteropleiding communicatiewetenschappen is er mogelijkheid om tijdens de studies naar het buitenland te trekken. Dit kan onder meer via Erasmus +. Voor meer informatie ga je naar één van de infomomenten of contacteer je de Facultaire Commissie Internationalisering (FCI).
Stage
De stage is toegankelijk voor studenten die hiervoor kiezen. De stage kan ook vervangen worden door opleidingsonderdelen uit de uitgebreide lijst van keuzevakken. Ze wordt georganiseerd in het tweede semester omdat ze verder bouwt op de richtingspecifieke theoretische opleidingsonderdelen.
Educatieve master
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
Media en communicatie beheersen ons dagelijks leven. Het spreekt dan ook voor zich dat je met dit diploma in tal van sectoren en functies terecht kunt. Vooreerst kun je als afgestudeerde in de communicatiewetenschappen aan de slag in de media (radio en televisie, dagbladen, tijdschriften…) of in een reclamebureau, maar ook bij de onlinepoot van de traditionele mediabedrijven en in toenemende mate de ‘nieuwe mediabedrijven’ (telecomspelers, internet- en app-bedrijven…).
Buiten de mediasector biedt het bedrijfsleven mooie perspectieven. Vrijwel ieder bedrijf van een zekere grootte heeft een communicatieafdeling, een dienst voor public relations, maakt een eigen bedrijfsblad, verricht regelmatig marktonderzoek of wordt bij de distributie of marketing geconfronteerd met nieuwe communicatietechnologieën. Openbare besturen, particuliere verenigingen, drukkingsgroepen en politieke partijen hebben ook al lang de media ontdekt. Voorlichtingsambtenaren, woordvoerders, pr-verantwoordelijken, communicatiemanagers en ombudsdiensten moeten ‘de kloof met de burger’ dichten of de politiek dichter bij de mensen brengen. Ten slotte kan het onderwijs of het wetenschappelijk onderzoek een aantrekkelijke sector zijn voor de afgestudeerden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Grondig inzicht in de rol die communicatie – en media in het bijzonder – speelt in onze hedendaagse en toekomstige samenleving: in onze opleiding leer je de huidige samenleving – en het samenleven in het algemeen – beter te begrijpen en krijg je nieuwe inzichten over de toekomstige samenleving door grondige bestudering van de centrale communicatieprocessen en communicatiesystemen die dit samenleven en deze samenleving überhaupt mogelijk maken.
- Multiperspectivisme: je leert communicatie te bestuderen vanuit verschillende perspectieven: psychologisch, sociologisch, economisch, historisch, technologisch, ethisch … en zelfs biologisch. In alle opleidingsonderdelen gaat er bovendien veel aandacht naar diversiteit en interculturele dialoog.
- Kritische en analytische ingesteldheid: de opleiding is hands-on en focust – naast theorie – op de praktijk van ‘doing communication science’. Door het leren van een waaier aan kwantitatieve en kwalitatieve onderzoekvaardigheden word je specialist in het kritisch en genuanceerd analyseren van (vaak complexe) communicatie.
- Onderwijs en onderzoek gaan hand in hand: de vier centrale leerlijnen in de Bachelor en vier afstudeerrichtingen in de Master zijn elk onderbouwd door een onderzoeksgroep, zodat de nieuwste wetenschappelijke inzichten en onderzoeksexpertise meteen doorstromen naar onze opleiding.
- Afgestemd op de arbeidsmarkt: als student kom je doorheen de opleiding in contact met het beroepenveld, door onder meer een stagemogelijkheid, kans op studeren in het buitenland, Engelstalig onderwijs, concrete onderzoeksopdrachten uit het werkveld, lessen van professionals uit het beroepenveld of door het opnemen van een ondernemersvak als keuzevak. Academisch-wetenschappelijk onderwijs dat bovendien inhoudelijk sterk gelinkt is met de dagelijkse praktijk en de actualiteit zorgt dat de stap naar het werkveld dus snel gemaakt wordt.
Sterke punten
- Volledig vernieuwd bachelor- en masterprogramma: In 2015-2016 zijn we gestart met de uitrol van een volledig vernieuwd programma, waarbij de bacheloropleiding een heldere en logische structuur kent met negen leerlijnen, wat zorgt voor een samenhangend programma. Vier van deze leerlijnen bereiden elk een masterafstudeerrichting communicatiewetenschappen voor zodat je op het einde van je derde bachelorjaar een weloverwogen keuze kan maken voor een specifieke richting in de eveneens vernieuwde Master.
- Actieve onderwijsvormen gericht op kenniscreatie: de opleiding communicatiewetenschappen voert het ‘Durf Denken’-credo van de UGent hoog in het vaandel. Via actieve werkvormen als workshops, portfolio’s en micro-teaching word je als student intensief betrokken bij het hele leerproces, inclusief het actief meewerken aan concrete onderzoeksprojecten van één van de vier onderzoekscentra die de opleiding ondersteunen. De focus daarbij ligt op het zélf creëren van nieuwe wetenschappelijke inzichten, een focus die ook centraal staat bij het eigen onderzoek van de student in zijn/haar onderzoekspaper en masterproef.
- Inzetten op talentontwikkeling van de student: door het aanbod van vier verschillende afstudeerrichtingen kan je als student die opleiding volgen die het beste op jouw persoonlijke interesses en talenten aansluit. De waaier aan werkvormen, en niet in het minst de masterchallenges en stagemogelijkheid, stimuleert ook een waaier aan talenten. Ook de veelheid aan keuzevakken laat toe de eigen talenten optimaal te ontplooien.
- Internationalisering: de afgelopen jaren heeft de opleiding sterk ingezet op internationalisering. Door intensief te participeren binnen het Erasmusprogramma en voortdurend ons netwerk met buitenlandse universiteiten uit te breiden, kan je als student zowel in het derde bachelorjaar als in de master in het buitenland studeren. Door het aanbod van Engelstalige vakken binnen de opleiding internationaliseren ook de ‘thuisblijvers’: hun Engelse taalvaardigheid wordt aangescherpt en ze komen in contact met buitenlandse instromende Erasmus-studenten waarmee ze actief samenwerken tijdens de lesopdrachten. Bovendien worden er via Internationalisation@Home ook nog tal van internationale lezingen en workshops aangeboden. Tot slot maakt de aandacht voor interculturele competenties in vele opleidingsonderdelen dat ook daar een internationaal en globaal perspectief aanwezig is.
- Betrokken docenten en assistenten: we streven naar zo min mogelijk afstand tussen lesgevers en studenten door intensief gebruik van het digitaal communicatieplatform Ufora, ruime aanwezigheid op sociale mediaplatformen, beschikbaarheid voor en tijdens de lesmomenten, wekelijkse spreekuren en afspraakmogelijkheden voor een persoonlijk gesprek. Ook de actieve medewerking van studenten in lopende onderzoeksprojecten en het onderwijsbeleid zorgt voor korte communicatielijnen tussen studenten en lesgevers.
Werkpunten
- Betere communicatie naar studenten: de communicatie naar studenten kan nog verder geoptimaliseerd worden en de vakgroep neemt verschillende maatregelen om de communicatie efficiënter te maken. Ook omtrent de beroepsrelevantie van de leerstof en de bewustmaking van de eigen troeven kan de communicatie worden verbeterd: hoewel de opleiding goed afgestemd is op de noden en wensen van het werkveld, worden veel vakken nog ervaren als ‘academisch’ of ‘puur theoretisch’, waarbij studenten de beroepsrelevantie ervan pas inzien wanneer ze na hun afstuderen het werkveld zijn ingestapt. Het is daarom belangrijk om al tijdens de opleiding zelf explicieter de praktische relevantie van de leerstof te duiden.
- Het creëren van een meer omvattende leeromgeving: de traditionele hoorcolleges hebben nu al voor een groot deel plaats gemaakt voor meer activerende werkvormen, ondanks de hoge studentenaantallen. Toch kunnen nog bijkomende inspanningen geleverd worden om voor de studenten een meer omvattende leeromgeving te creëren met onder meer bedrijfsbezoeken of andere extra-curriculaire activiteiten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Media-innovatieweek die elk jaar in oktober doorgaat: gedurende deze week worden alle klassieke lessen geschrapt en brengen we masterstudenten een week lang in contact met de nieuwste ontwikkelingen binnen het medialandschap via actieve en soms zelfs entertainende werkvormen. Ook de Projectweek in de eerste bachelor wil bijdragen tot een meer omvattende leeromgeving. Tot slot maken we werk van het verder structureel verankeren van de externe blik in onze opleiding en het onderwijsbeleid.
- Meer aandacht besteden aan het aspect duurzaamheid: duurzaamheid wordt wel binnen de opleiding hoog in het vaandel gedragen, maar eerder ad hoc en versnipperd over verschillende opleidingsonderdelen en leerlijnen. Zo vindt het onderzoeksdomein van ‘sustainability marketing’ steevast zijn doorvertaling binnen de leerlijn communicatiemanagement en kennen de ‘challenges’ in de masters altijd een aftoetsing op ‘society proof’-ness. Een geïntegreerd of overkoepelend kader ontbreekt echter en de vakgroep wenst haar duurzaamheidsengagement meer structureel te verankeren, zowel intern binnen de universiteit als daarbuiten. In het piloottraject ‘duurzame ontwikkeling verder integreren in de opleiding’ wordt bijvoorbeeld een leertraject opgezet voor visievorming en implementatie op maat van de opleiding. Het streefdoel is dat elke student in zijn of haar opleiding de mogelijkheid heeft om ervaring op te doen met ‘community service learning’ en het aspect van duurzaamheid.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de -kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.