Master of Science in de ergotherapeutische wetenschap
De masteropleiding biedt een academische bovenbouw voor professionele bachelors in de ergotherapie. Het uitgangspunt van de opleiding is de eigen finaliteit van het beroep: ‘occupatie’ of het menselijk contextueel handelen. Er zijn drie essentiële doelstellingen: wetenschappelijk onderzoek, management/beheer van kwaliteitszorg en beroepsontwikkeling en -innovatie.
In 2023-2024 zal het masterprogramma enkel nog uitdovend worden aangeboden in Gent (= voor herinschrijvers). UHasselt wordt de penvoerende instelling voor het masterprogramma vanaf 2023-2024.
Inhoud
De opleiding master in de ergotherapeutische wetenschap situeert zich binnen de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. In de opleiding staat kritisch oplossingsgericht denken centraal.
De missie van de opleiding is om jou op te leiden tot een professional die in staat is om:
- wetenschappelijk onderzoek te verrichten binnen de context van occupational science, ergotherapie en beroepsgerelateerde onderwerpen;
- leiderschap op te nemen vanuit de principes van management en kwaliteitszorg en adviezen te formuleren op beleidsniveau vanuit een inzicht in de organisatie van de gezondheidszorg op regionaal, nationaal en internationaal niveau;
- een innoverende rol te spelen in een nationaal en internationaal perspectief door onderzoeksresultaten op een adequate wijze te implementeren in het werkdomein van de ergotherapeut.
Wetenschappelijk onderzoek is de kern van de masteropleiding. De opleiding richt zich op het aanleren van competenties waardoor je in staat bent om enerzijds wetenschappelijke kennis correct te interpreteren, te valideren en te vertalen naar de dagelijkse beroepspraktijk en anderzijds om zelf een actieve rol op te nemen in het verzamelen, verwerken en evalueren van onderzoeksgegevens. Op vlak van management streeft de opleiding naar een competentieopbouw en inzichten met betrekking tot management, leiding geven en motiveren. De opleiding is zowel verdiepend als verbredend. Het verdiepend karakter komt aan bod in kennis en kennisvorming in het ergotherapeutisch domein en reflectie over ergotherapeutisch handelen. Het verbredende karakter verwijst naar de brede maatschappelijke context waarbinnen ergotherapie zich afspeelt en de noodzaak om aan de sterk veranderende maatschappij te kunnen tegemoetkomen.
Aandachtspunten
Het schakelprogramma voor deze opleiding wordt ingericht door KU Leuven en het masterprogramma door UGent. De lessen van het schakelprogramma vinden plaats in Leuven, van het masterprogramma in Gent.
Vanaf academiejaar 2023-2024 wordt het masterprogramma ingericht door UHasselt. De lessen van het nieuwe masterprogramma zullen vanaf dan plaatsvinden te Hasselt.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Deze masteropleiding richt zich op een instroom van professionele bachelors in de ergotherapie, gegradueerden in de ergotherapie en gegradueerden in de arbeidstherapie. De opleiding wordt verplicht voorafgegaan door een schakelprogramma van 60 studiepunten. De opleiding is ontwikkeld door de meeste universiteiten en hogescholen in Vlaanderen. Het schakelprogramma wordt ingericht door KU Leuven (je schrijft je ook daar in) en het masterprogramma door UGent.
De opleidingsonderdelen van de volledige opleiding (schakel- én masterjaar) worden geclusterd in drie competentiegebieden:
- wetenschap en onderzoeker,
- beheerder van kwaliteitszorg,
- beroepsontwikkelaar/innovator.
Het onderwijs bestaat uit een variatie aan diverse werkvormen zoals hoorcolleges, interactieve discussiecolleges, ‘flipped-classroom’ en blended learning. De didactische werkvormen worden gebruikt om het kritisch denken te stimuleren. De masterproef vormt het eindpunt van de opleiding en zorgt ervoor dat je kunt bewijzen dat je een ergotherapeutisch probleem op kritisch-wetenschappelijk en zelfstandige wijze kunt bestuderen en de resultaten ervan kunt verspreiden. De lessen worden zoveel mogelijk geconcentreerd op een beperkt aantal dagen.
De opleiding hecht veel belang aan een internationale netwerking en samenwerking en elke student krijgt de kans om een internationale ervaring mee te maken. Dat kan gaan van actieve deelname aan internationale congressen tot het uitwerken van een masterproef in het buitenland en het samenwerken met internationale partners at home.
Arbeidsmarkt
Door de groeiende aandacht voor de competenties van ergotherapeuten van ziekenfondsen, arbeidsreïntegratiediensten, thuiszorgcentra, gevangenissen … is een toenemende wetenschappelijke basis voor de ergotherapie een must. De doelstelling van de masteropleiding is jou als toekomstig ergotherapeut de nodige kennis en vaardigheden mee te geven zodat je binnen die verschillende werkdomeinen onderzoeks- en managementfuncties kunt opnemen. De opleiding vormt je tot een master in de ergotherapie die naast de innoverende competentie over o.a. theorie- en richtlijnontwikkeling ook functies kan opnemen in het middenkader en in het middenmanagement in de welzijns- en gezondheidszorginstellingen. Verder biedt de opleiding ook perspectieven in de onderwijssector.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Brede maatschappelijke gedragenheid en multiperspectivisme: De opleiding is een interuniversitaire opleiding (UGent, KU Leuven, UHasselt en UAntwerpen) die werd ontwikkeld in samenwerking met alle hogescholen met een professionele bacheloropleiding ergotherapie. De opleiding wordt aangeboden in een cyclus van 2 academiejaren waarbij het eerste jaar een schakeljaar in KU Leuven is. Het 2e jaar, het effectieve masterjaar, wordt aangeboden in UHasselt. Hierdoor heeft de opleiding zich ontwikkeld vanuit een multiperspectivistische kijk en kan daardoor rekenen op een breed maatschappelijke draagvlak.
- Wetenschappelijke vorming, management en innovatie als rode draad van het programma: De opleiding is opgebouwd rond drie centrale beroepsrollen: onderzoek, management en innovatie. Zowel in het schakeljaar als in het masterjaar worden studenten opgeleid om in deze drie beroepsrollen te kunnen functioneren op een hoog niveau. Niet alleen onderzoek is een belangrijk punt in de opleiding, maar managementscompetenties (zoals people management, veranderingsmanagement, management in de gezondheidszorg enz…),innovatief denken en handelen worden als even belangrijk beschouwd.
- Occupational Science als fundament van de opleiding: Onderzoek rond het menselijk handelen vormt de centrale kern van de opleiding. Er is steeds meer bewijs voorhanden dat betekenisvolle activiteiten een positieve invloed hebben op de participatie en de kwaliteit van het leven van individuen. Dit unieke perspectief van ergotherapie staat centraal in de opleiding.
- Verdieping in de ergotherapeutische praktijk: De rol van de ergotherapeut evolueert snel door de veranderende maatschappelijke kijk op ziekte en gezondheid. De opleiding speelt hierop in door studenten voor te bereiden op toekomstige uitdagingen. De studenten vertrekken hierbij vanuit de professionele kennis en vaardigheden en worden aangeleerd om klinische interventies op expertniveau te leveren gebaseerd op recente inzichten en bewijs. Studenten leren interdisciplinair te coachen, professioneel leiderschap op te nemen en leveren een bijdrage aan de ethische besluitvorming betreffende concrete cases.
Sterke punten
- Betrokkenheid van stakeholders uit werk-, onderwijs- en onderzoeksveld: Bij het up-to-date houden en het bewaken van de kwaliteit van de opleiding, wordt sterk rekening gehouden met de belangen van alle betrokken stakeholders uit het werk-, onderwijs- en onderzoeksveld. Naar aanleiding van het kwaliteitszorgplan worden specialisten uit diverse interventiedomeinen uitgenodigd om mee na te denken over het programma in de opleiding. Ook alumni krijgen de kans hun visie over mogelijke verbeterpunten in het studieprogramma te geven. . Deze afstemming moet een vinger aan de pols houden voor vernieuwing en wil zo de duidelijke connectie met het werkveld versterken.
- Wetenschappelijke basis en evidence-based onderwijs: Het onderwijs is gebaseerd op resultaten uit actueel wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk. De lesgevers zijn zelf sterk betrokken in wetenschappelijke onderzoeksprojecten en baseren hun lessen op recente bevindingen en hun klinische ervaring.
- Veranderende maatschappelijke kijk op ziekte en gezondheid: Studenten worden gedurende de ganse opleiding gestimuleerd tot denken en kritisch redeneren. De maatschappelijke kijk op ziekte en gezondheid verandert sterk waardoor ook de noden en behoeften van toekomstige ergotherapeuten veranderen. De opleiding speelt hierop in door nieuwe vakken zoals ‘Technologie-ondersteunende innovatie in de revalidatie, gezondheids- en welzijnssector’ aan het programma toe te voegen om zo tegemoet te komen aan de gewijzigde maatschappelijke context en patiëntenpopulatie.
- Studentenparticipatie: De opleiding kent een erg nauwe betrokkenheid van de studenten. De studenten zijn betrokken in allerlei raden en commissies zoals de opleidingscommissie, de stuurgroepcommissie en de cel interne kwaliteitszorg. Aangezien het een kleine studentengroep is, wordt niet enkel gekeken naar resultaten uit de onderwijsevaluaties, maar worden deze steevast aangevuld door structureel overleg met de studenten.
- Kwaliteitszorg en aandacht voor toetsing: De opleiding heeft een goed kwaliteitszorgbeleid onder impuls van de cel interne kwaliteitszorg. Het opleidingsprogramma, de organisatie en de lesgeverskwaliteit worden op een systematische manier tegen het licht gehouden door externe experten, lesgevers en studenten. Bovendien schenkt de opleiding veel aandacht aan de kwaliteit van de toetsing en beogen we een sterk eindniveau van de opleiding door het aftoetsen van de resultaten van onder meer de masterproeven met buitenlandse universiteiten.
Werkpunten
- Internationalisering: Aangezien deze opleiding een academsiche bovenbouw is op een professionele bachelor en het masterjaar maar 1 jaar in beslag neemt, is het niet evident om internationale uitwisseling mogelijk te maken. De opleiding zoekt naar oplossingen om een internationale component mee te geven aan alle studenten door o.a. internationale lesgevers uit te nodigen en mogelijkheden te creëren om een korte buitenlandse ervaring op te doen via wetenschappelijke congressen en internationale onderzoeksprojecten. Er is hiervoor een nieuw opleidingsonderdeel internationalisering toegevoegd aan het curriculum.
- Afstandsonderwijs en blended learning: Gezien het interuniversitaire karakter van de opleiding wordt zowel van de studenten als van de lesgevers een inspanning gevraagd om zich te verplaatsen naar de verschillende campussen in de verschillende universiteiten. De opleiding investeert in mogelijkheden om afstandsonderwijs verder uit te werken en blended learning technieken meer te integreren in de opleiding om zo de verplaatsingen van de studenten tot een minimum te herleiden. Het nieuwe masterprogramma te UHasselt werd uitgewerkt met een duidelijke focus op afstandsonderwijs en blended learning.
- Differentiatie: Het nieuwe masterprogramma te UHasselt werd uitgewerkt met het oog op een sterke differentiatie van de opleiding, en een optimalisatie van instroom, doorstroom en uitstroom. De opleiding baseert zich naast de typische ergotherapievakken ook op professoren uit belendende wetenschappelijke disciplines zoals artsen, pedagogen, psychologen en kinesitherapeuten met een doctoraat. Niettegenstaande dit een blikveldverrruiming geeft, is het belangrijk dat ook de opleiding nog verder wordt uitgebreid met gedoctoreerde ergotherapeuten om zo een sterkere onderzoeksfinaliteit in de opleiding te brengen vanuit de eigen discipline.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.