Master of Science in de fysica en de sterrenkunde
Het onderzoeksdomein van de fysica en sterrenkunde is zeer uitgebreid en interdisciplinair. Naast een grondige kennis van de fysica en van haar analytische methodologie, ontwikkel je er een sterk probleemstellend en probleemoplossend denkvermogen. Ook het conceptualiseren en het modelleren is een troef van de fysici.
Inhoud
Het belang van de fysica in de huidige kennismaatschappij kan niet overschat worden en haar invloed is terug te vinden in talrijke gebieden, in het bijzonder in de technologie en de geneeskunde. Het onderzoeksdomein van de fysica en sterrenkunde is zeer uitgebreid en strekt zich uit van de wereld van het allerkleinste (de zogenaamde elementaire deeltjes) tot de studie van het allergrootste (het heelal). Zowel op nationaal als op internationaal niveau is de fysica de bakermat van tal van belangrijke en innoverende concepten, modellen en technieken. Vele van die innoverende fysische concepten en technieken hebben een interdisciplinair karakter dat duidelijk wordt geïllustreerd aan de hand van het bestaan van levendige gespecialiseerde vakgebieden als medische fysica en biofysica. Niet alleen de principes maar ook de toepassingen van fysica zijn terug te vinden in vele aspecten van onze kennismaatschappij. Heel veel wetenschappelijke ontwikkelingen uit de fysica en sterrenkunde hebben hun weg van het laboratorium naar de technologische toepassingen in onze maatschappij gevonden. Er is geen enkele reden om aan te nemen waarom dat in de toekomst anders zou worden.
Aandachtspunten
De opleiding wordt gezamenlijk met de VUB georganiseerd. De expertise van beide instellingen wordt gebundeld en studenten krijgen een ruimer aanbod aan keuzevakken, scriptieonderwerpen enz.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Het curriculum voor de Master in de fysica en de sterrenkunde is gestoeld op de volgende principes: 30 sp voor verplichte algemene vakken, 30 sp voor de masterproef en 60 sp voor verdiepende keuzevakken. In het licht van de brede waaier aan beroepsmogelijkheden kun je binnen die 60 sp kiezen voor een verdieping Onderzoek of een verdieping Economie en bedrijfskunde.
De verplichte vakken in het eerste semester geven een verdiepend overzicht van alle onderzoeksgebieden waarvoor aan de UGent expertise voorhanden is. De vakken helpen om een weloverwogen keuze te maken in de brede waaier aan onderzoeksmogelijkheden. Vanaf het tweede semester van het eerste masterjaar breng je een groot deel van de studietijd door in een van de academische onderzoeksgroepen. Je kan uit een grote selectie aan keuzevakken jezelf verdiepen in een bepaalde richting. Van de 60 sp worden minstens 10 sp gereserveerd voor een stage of cursussen aan een universiteit of hogeschool buiten de UGent. Kies je voor de optie Onderzoek dan heb je een voortreffelijke voorbereiding op het doctoraat. Kies je voor de optie Economie en bedrijfskunde dan kies je uit opleidingsonderdelen die jou laten kennismaken met de wereld van bedrijf en economie. De combinatie van de wetenschappelijke vorming en de competenties op vlak van economie en bedrijfskunde vormt een goede start van een loopbaan in de bedrijfswereld of binnen een regelgevend of adviesverstrekkend orgaan.
Je eindigt je studieloopbaan met het schrijven van je masterproef. Die biedt je de kans actief mee te werken binnen een van de onderzoeksgroepen en je nog dieper in te werken in een specifiek vakgebied.
Naast de hier beschreven (domein)master kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
De afgestudeerden van de masteropleiding in de fysica en de sterrenkunde zijn breed inzetbaar en kunnen terecht in het wetenschappelijk onderzoek, in het onderwijs en in vele bedrijven waar onderzoek en ontwikkeling een kernactiviteit vormen.
Hun belangrijkste troeven zijn hun probleemstellend en probleemoplossend denkvermogen, naast het conceptualiseren en het modelleren. Dat alles wordt uiteraard ondersteund door een grondige kennis van de fysica en van haar analytische methodologie. Fysici worden op grond van hun polyvalentie, wetenschappelijke aanpak en analytisch denk- en redeneervermogen gewaardeerd in binnen- en buitenland.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Vanaf het eerste jaar leert de student gradueel diverse wetenschappelijke methodologieën in de fysica en sterrenkunde kennen vanuit een kritische, multidisciplinaire en wetenschappelijk integere hoek.
- Stapsgewijs en via gevarieerde en innovatieve werkvormen en evaluatievormen leert de student zich (inter)actief te verdiepen in actuele thema’s (bijvoorbeeld waarom bestaat het universum vooral uit materie en niet uit anti-materie?) en probleemstellingen (bijvoorbeeld waar komen tijd en ruimte vandaan?).
- Er is laagdrempelige begeleiding van de student op maat met veel tussentijdse feedback, oefenmomenten en practica tijdens het academiejaar.
- Er is een vlotte doorstroom en flexibele inzetbaarheid van afgestudeerden door de sterke methodologische achtergrond naar een zeer uiteenlopend werkveld of een doctoraat. De gouden driehoek van de fysica (namelijk theoretisch model, experiment-data en computermodellering) combineert de technische vaardigheden voor de job van de toekomst.
- Het gemotiveerd en multidisciplinair team van lesgevers is sterk onderwijskundig geprofessionaliseerd en als expert actief in internationale onderzoeksnetwerken in de fysica en de sterrenkunde.
Sterke punten
- De student wordt optimaal getraind in zelfstandigheid, waarbij de nodige feedback en ondersteuning gegeven wordt.
- Bij het maken van de masterproef wordt de studenten ingebed in een onderzoeksgroep en kan de student rekenen op excellente inhoudelijke begeleiding.
- De verwachtingen en evaluatiecriteria worden transparant gecommuniceerd, bijvoorbeeld door voorbeeldvragen en via de studiefiches en richtlijnen op de elektronische leeromgeving.
- De opleiding kan beroep doen op zeer betrokken studenten in overlegorganen, studentenverenigingen, alumniverenigingen, enzovoort.
- Formele en informele feedback van alle studenten wordt door de opleiding snel en adequaat ter harte genomen.
Werkpunten
- Niettegenstaande een brede waaier aan bestaande initiatieven zal de opleiding Fysica en Sterrenkunde nog verder inzetten op duurzame alumniwerking en een bredere communicatie betreffende de eind- en opleidingscompetenties en tewerkstellingsmogelijkheden na de bachelor- en masteropleiding.
- De uitgaande studentenmobiliteit kan verder gestimuleerd worden, o.a. via internationalisering@home (bv. internationale literatuur, via betrokkenheid lesgevers in internationale netwerken, gastlessen) en door verdere optimalisering en bekendmaking van de stagemogelijkheden en mogelijkheden om op Erasmus te gaan.
- De opleiding zal verder inzetten op de UGent-pijlers: duurzaamheid, ondernemerschap en maatschappelijk engagement, door het structureel inbedden van deze aspecten in de opleiding.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2017. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/06/2021.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.