Master of Science in de handelswetenschappen (Finance en risicomanagement)

De masteropleiding handelswetenschappen opent de deur naar een kaderfunctie in het bedrijfsleven, waarbij leiding geven belangrijk is. Je hebt de keuze uit vijf afstudeerrichtingen: fiscaliteit, finance en risicomanagement, management en informatica, personeels- en organisatiemanagement en commercieel beleid.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De klemtoon van de opleiding Handelswetenschappen ligt op de organisatie van een onderneming en de manier waarop ze zaken doet. Je krijgt een goed inzicht in de structuur van de onderneming, de dynamiek binnen een bedrijf en de relaties met de stakeholders. Je leert je stakeholders beter begrijpen. Hierdoor kan je succesvolle bedrijfsbeslissingen nemen. Tijdens de masteropleiding verwerf je inzicht in één domein dat een belangrijke uitdaging vormt voor een onderneming. Zo word je voorbereid op een leidinggevende functie in één van de functionele managementdomeinen (bv. HRM, fiscaliteit, financiën, marketing). Je leert immers hoe een klant denkt, wat het belang van de fiscale omgeving is, hoe je een efficiënt personeelsbeleid ontwikkelt, hoe je IT inzet om de rentabiliteit te monitoren, waar je op let bij het financieren van nieuwe activiteiten of hoe je door een optimale structuur je strategische doelstellingen haalbaar maakt.

In ‘Finance en risicomanagement’ verwerf je inzicht in de instellingen van de financiële sector: banken, verzekeringsmaatschappijen, beursvennootschappen en investeringsbedrijven. We maken je vertrouwd met het functioneren van een verzekeringsmaatschappij en hoe je verzekeringen strategisch kan inzetten bij het risicobeheer van een onderneming. Je leert beleggingsportefeuilles samenstellen, beheren en evalueren, en je kan de uitdagingen en opportuniteiten in financieel management voor een internationale onderneming situeren. Daarnaast bestudeer je de meerwaarde en verschillende soorten van (Europese) banken en hoe deze instellingen worden beheerd en gereguleerd. Je zal ook financiële risico’s binnen een onderneming leren identificeren, meten en beheersen. Tot slot verwerf je de competenties om financiële data te verzamelen, analyseren en modelleren én ook om data-analyseprocessen te automatiseren binnen de financiële sector.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

In de master kies je voor één van de vijf afstudeerrichtingen: fiscaliteit, finance en risicomanagement, management en informatica, personeels- en organisatiemanagement en commercieel beleid. In elk van die afstudeerrichtingen heb je de keuze in het tweede semester tussen een binnenlandse ervaring (Stage + ‘Strategisch management’ met business game) of buitenlandse ervaring (Erasmus uitwisseling).

Naast de (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.

Arbeidsmarkt

De masteropleiding Handelswetenschappen opent de deur naar een kaderfunctie in het bedrijfsleven, waarbij leiding geven belangrijk is. Hierdoor beschik je over een brede waaier aan competenties. Zij laten je toe je te oriënteren binnen de vele uitdagingen van een moderne onderneming. Je oefent een job uit met verantwoordelijkheid, waar je persoonlijke voldoening uit haalt. Je kan ook bij de overheid, openbare instellingen of non-profitorganisaties aan de slag. Tot slot kan je ook als zelfstandige starten; bv. als accountant, fiscaal adviseur of managementconsulent.

Vanuit ‘Finance- en risicomanagement’ kan je terecht in banken, verzekeringsondernemingen, beursvennootschappen en investeringsbedrijven. Je kan ook terecht in de afdeling ‘finance’ van vele industriële ondernemingen.