Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie

In de master in de industriële wetenschappen: biochemie (Campus Schoonmeersen - Gent) komen de technologie van de biochemische bedrijven en de vijf biotechnologiedomeinen evenwichtig aan bod. Een brede link wordt gelegd met biotechnologie in de praktijk door onder andere de bezoeken aan biotechbedrijven.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De opleiding Master in de Industriële Wetenschappen Biochemie biedt je een brede vorming aan over industriële processen die gebruik maken van biologische systemen, zoals de productie van biochemicaliën en biofarmaceutica, bierbrouwerij en biologische waterzuivering. Een Industrieel Ingenieur Biochemie neemt de leiding in de efficiënte uitvoering en optimalisatie van deze processen om tot een duurzaam en kwaliteitsvol product te komen. Daarnaast vormen we je ook in de meest up-to-date moleculaire tools om nieuwe producten te ontwikkelen en processen te ondersteunen. Je ontwikkelt een onderzoekende, probleemoplossende en kritische houding vanuit een doorgedreven achtergrond in moleculaire, enzymatische en microbiologische systemen die je kan inzetten in talloze sectoren en functies.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

Je hebt een gedegen kennis van biochemie, moleculaire biologie, enzymtechnologie en toegepaste microbiologie gecombineerd met een technische ingenieursachtergrond, verkregen in de opleiding Bachelor in de Biowetenschappen optie Biotechnologie of een andere relevante academische bacheloropleiding, of je volgde het schakelprogramma.

Structuur

De 1-jarige Masteropleiding Industriële Wetenschappen Biochemie bestaat uit 60 studiepunten waarvan er 35 ingenomen worden door het vaste aanbod aan vakken. In dit vaste aanbod zijn vier overkoepelende leerlijnen terug te vinden:

  • Processen en Technologie
  • Product- en Proceskwaliteit
  • Onderzoek en Communicatie
  • Maatschappij en Omgeving

Het vaste vakkenpakket omvat diverse toepassingen van biotechnologische processen, zoals bijvoorbeeld de duurzame productie van (bio)chemicaliën en de nieuwe generatie aan farmaceutische producten, het brouwen van smaakvolle bieren en de zuivering van afvalwater en vervuilde bodems. Daarnaast komt onderzoek, diagnostiek en productcontrole aan bod waarin gebruik wordt gemaakt van geavanceerde chemische en moleculaire technieken en leer je hoe je processen efficiënt in de praktijk kan sturen via geautomatiseerde metingen. Er wordt ruim aandacht besteed aan de toekomstige arbeidsmarkt via bedrijfsbezoeken, gastsprekers en een persoonlijk reflectietraject.

Je kan voor 5 studiepunten een keuzevak opnemen om je interesses te verdiepen of uit te breiden. Daarbinnen kan je ook een bedrijfsstage uitvoeren.

Om je onderzoekscompetenties en communicatieskills te ontwikkelen zal je een toepassingsgericht onderzoeksproject uitvoeren voor jouw masterproef (20 studiepunten).

Arbeidsmarkt

Je bent geïnteresseerd om de brug te slaan tussen de theorie en de praktijk in de biogebaseerde economie, waarin je zal samenwerken met zowel meer theoretisch gevormde als zeer praktijkgerichte collega’s. Als Industrieel Ingenieur Biochemie ben je breed inzetbaar in uiteenlopende sectoren zoals biochemische en biofarmaceutische productie, milieubiotechnologie, brouwerij, agrobiotechnologie… In die sectoren kan je verschillende functies bekleden zoals onder andere analytische en technische ondersteuning, technologieontwerp, proces- en projectingenieur, kwaliteitsverantwoordelijke en onderzoeker. Lees de getuigenissen van onze afgestudeerde Industrieel Ingenieurs in het werkveld.