Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie
In de master in de industriële wetenschappen: biochemie (Campus Schoonmeersen - Gent) komen de technologie van de biochemische bedrijven en de vijf biotechnologiedomeinen evenwichtig aan bod. Een brede link wordt gelegd met biotechnologie in de praktijk door onder andere de bezoeken aan biotechbedrijven.
Inhoud
Voor wie
Je hebt een gedegen kennis van biochemie, moleculaire biologie, enzymtechnologie en toegepaste microbiologie gecombineerd met een technische ingenieursachtergrond, verkregen in de opleiding Bachelor in de Biowetenschappen optie Biotechnologie of een andere relevante academische bacheloropleiding, of je volgde het schakelprogramma.
Structuur
De 1-jarige Masteropleiding Industriële Wetenschappen Biochemie bestaat uit 60 studiepunten waarvan er 35 ingenomen worden door het vaste aanbod aan vakken. In dit vaste aanbod zijn vier overkoepelende leerlijnen terug te vinden:
- Processen en Technologie
- Product- en Proceskwaliteit
- Onderzoek en Communicatie
- Maatschappij en Omgeving
Het vaste vakkenpakket omvat diverse toepassingen van biotechnologische processen, zoals bijvoorbeeld de duurzame productie van (bio)chemicaliën en de nieuwe generatie aan farmaceutische producten, het brouwen van smaakvolle bieren en de zuivering van afvalwater en vervuilde bodems. Daarnaast komt onderzoek, diagnostiek en productcontrole aan bod waarin gebruik wordt gemaakt van geavanceerde chemische en moleculaire technieken en leer je hoe je processen efficiënt in de praktijk kan sturen via geautomatiseerde metingen. Er wordt ruim aandacht besteed aan de toekomstige arbeidsmarkt via bedrijfsbezoeken, gastsprekers en een persoonlijk reflectietraject.
Je kan voor 5 studiepunten een keuzevak opnemen om je interesses te verdiepen of uit te breiden. Daarbinnen kan je ook een bedrijfsstage uitvoeren.
Om je onderzoekscompetenties en communicatieskills te ontwikkelen zal je een toepassingsgericht onderzoeksproject uitvoeren voor jouw masterproef (20 studiepunten).
Arbeidsmarkt
Je bent geïnteresseerd om de brug te slaan tussen de theorie en de praktijk in de biogebaseerde economie, waarin je zal samenwerken met zowel meer theoretisch gevormde als zeer praktijkgerichte collega’s. Als Industrieel Ingenieur Biochemie ben je breed inzetbaar in uiteenlopende sectoren zoals biochemische en biofarmaceutische productie, milieubiotechnologie, brouwerij, agrobiotechnologie… In die sectoren kan je verschillende functies bekleden zoals onder andere analytische en technische ondersteuning, technologieontwerp, proces- en projectingenieur, kwaliteitsverantwoordelijke en onderzoeker. Lees de getuigenissen van onze afgestudeerde Industrieel Ingenieurs in het werkveld.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Toegepast profiel: de afgestudeerde Master Industriële Wetenschappen Biochemie is een breed inzetbare, applicatiegerichte industrieel ingenieur die inzicht heeft in het ontwerpen, sturen, en controleren van (productie)processen, met een sterke analytische achtergrond die onder andere kan ingezet worden in het kader van proces- en productontwikkeling en kwaliteitscontrole. In een bedrijf vertalen deze ingenieurs nieuwe concepten naar de praktijktoepassingen. Echter, door de verworven onderzoekscompetenties, kan deze ingenieur ook zelf een plan uitzetten en implementeren inzake optimalisatie en probleemoplossing.
- Onderzoeksingesteldheid: de opleiding zet duidelijk in op het aanbrengen van kennis en vaardigheden met betrekking tot toegepast onderzoek en scoort hierbij zeer goed in opleidingsbevragingen door studenten. Deze onderzoekscompetenties complementeren het applicatiegerichte karakter van de Industrieel Ingenieur Biochemie tot een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt.
- Toekomstgericht: onze opleiding is opgebouwd rond de diverse toepassingen van de hedendaagse biotechnologische kennis, die leidt tot meer duurzame productieprocessen en innovatieve toepassingen in de ruime biotechnologie en life sciences sector. In Europa bekleedt Vlaanderen hierin een koppositie, met Gent als één van de belangrijkste clusters. Binnen dit unieke ecosysteem zal je vele verschillende functies kunnen bekleden.
- Talentontwikkeling: je zal kennis verwerven op vele verschillende manieren. Naast de eerder klassieke hoorcolleges en practica zal je ook grotere projecten in groep rond onderzoek, procesoptimalisatie en -dimensionering tot een goed einde brengen, waarin je uw persoonlijke kwaliteiten kan ontplooien. De mogelijkheid bestaat ook om een masterproef uit te voeren in een onderzoekslabo of binnen een bedrijf. Het contact met het werkveld via stage, bedrijfsbezoeken en gastsprekers uit de industrie zorgt ervoor dat je je een beeld kan beginnen vormen van je eerste ideale werkplek.
Sterke punten
- Kwalitatief:de opleiding is kwalitatief hoogstaand, goed georganiseerd en wordt sterk gewaardeerd door studenten en door het werkveld. Het applicatiegericht profiel wordt mede gerealiseerd door het ruim aanbod van activerende werk- en evaluatievormen in het opleidingsprogramma. Studenten geven duidelijk aan dat hun kritisch denkvermogen wordt ontwikkeld.
- Gemotiveerd lesgeversteam:de opleiding wordt gedragen door een hecht team van geëngageerde lesgevers die ook aan de basis liggen van het continu, doelgericht en transparant verbeterbeleid voor de opleiding. Ze zijn vlot aanspreekbaar voor de studenten en studentenvertegenwoordigers.
- Groeien door feedback: studenten erkennen dat de opleiding sterk inzet op feedback zodat ze verder kunnen geraken in hun leerproces. De activerende werkvormen gecombineerd met een hoge graad aan feedback stimuleren de ontwikkeling van ingenieurs- en onderzoekscompetenties in aanloop naar de intrede in de arbeidsmarkt. Studenten voelen zich hierdoor ook gesterkt om binnenkort zelfstandig te kunnen functioneren in het vakdomein.
- In overleg met stakeholders: de opleiding heeft contact met het ruime werkveld om de kwaliteit en de relevantie van de opleiding te blijven waarborgen, en integreert deze stakeholder ook concreet in de opleiding via bedrijfsbezoeken en gastsprekers. De opleiding houdt ook sterke banden aan met haar alumni, waarmee de laatstejaars ook rechtstreeks in gesprek kunnen gaan.
Werkpunten
- Internationalisering: aangezien een internationale ervaring via Erasmus-uitwisseling, stage en masterproef moeilijker is binnen deze éénjarige master wordt er blijvend ondersteuning voorzien via onder andere Erasmus voorbeeldprogramma’s en een aanbod van internationale partners. Binnen het curriculum is Internationalisering zichtbaar verankert via een reeks activiteiten die de toekomstige ingenieurs voorbereiden op communiceren en samenwerken in een internationale context.
- Planlast: sterk inzetten op activerende werkvormen binnen het vakkenpakket vraagt van de studenten een goed beheer van deadlines, in combinatie met het zelfstandig uitvoeren van de masterproef. De opleiding waakt alvast over een zo gunstig mogelijke spreiding van deadlines doorheen de semester.
- Profielbewaking: sinds 2013 maakt de Master Industriële Wetenschappen Biochemie (=Industrieel Ingenieur Biochemie) deel uit van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent, waar ook de opleiding Bio-ingenieur wordt aangeboden. Doordat de Industrieel Ingenieur Biochemie naar hetzelfde werkveld doorstroomt als de Bio-ingenieur, is het noodzakelijk het geapprecieerde profiel van de Industrieel Ingenieur scherp te bewaken met betrekking tot het type en de inhoud van het onderwijs (meer applicatiegericht), de werkvormen (“hands-on”) en de thesissen/stages, zodat blijvende differentiatie mogelijk is op de arbeidsmarkt.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 08/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.