Master of Science in de industriële wetenschappen: chemie

De master in de industriële wetenschappen: chemie (Campus Kortrijk) wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Chemie is één van de basiswetenschappen in onze samenleving. Het is de wetenschap en de technologie die het meest betrokken is bij ons dagelijkse leven: de ontwikkeling en productie van nieuwe materialen, de synthese van nieuwe geneesmiddelen, het opvolgen en verbeteren van ons milieu. In de masteropleiding industriële wetenschappen: chemie worden de verschillende thema’s uit de bacheloropleiding – polymeerchemie, watertechnologie, analytische chemie en industriële productieprocessen - uitgediept. Tijdens de vele practica kom je in contact met pilootopstellingen en de nieuwste software. Op die manier zal je verschillende verantwoordelijkheden kunnen opnemen in de industrie en het onderzoek.Je masteropleiding is zeer praktijkgericht. Wat dacht je van een stage in een top technologisch bedrijf, een KMO, een multinational? Of help je liever een poosje mee met universitaire onderzoekers zowel nationaal als internationaal? Het zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Elk jaar bezoekt de opleiding heel wat bedrijven uit verschillende sectoren (bijvoorbeeld voeding en metaal). Ook grote internationale chemiereuzen (Bekaert, Bayer, BASF, Solvay) en vakbeurzen zoals de K-Messe in Düsseldorf staan op het programma. Ook de Europese studiereis biedt jou een boeiende mix van bezoeken aan topbedrijven en cultuur.

Aandachtspunten

Deze opleiding wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de bio-industriële wetenschappen: circulaire bioprocestechnologie.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De opleiding is opgebouwd uit drie bachelorjaren gevolgd door één masterjaar. Doorheen de opleiding wordt de theorie steeds hands-on in het labo toegepast. Tijdens de masterproef krijg je de kans om al je vaardigheden toe te passen bij een bedrijf, onderzoeksinstelling of als medewerker van een onderzoeksproject aan de UGent. Je kan ook met een Europese beurs een masterproef aan een buitenlandse instelling uitvoeren.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur chemie is zeer breed. Tijdens de bedrijfsbezoeken en je masterproef krijg je een idee van het gevarieerde aanbod aan tewerkstellingsmogelijkheden. Door de veelzijdigheid van de opleiding vind je vlot je weg naar diverse sectoren op de arbeidsmarkt: in kleine of middelgrote bedrijven, laboratoria, onderzoeksinstellingen of het (hoger) onderwijs, overheid, chemie, milieu, voeding, farmacie, textiel, biotechnologie, bouw, kunststofverwerking, elektronica ... Je kunt aan de slag als productiemanager, onderzoeker, ontwikkelaar, hoofd labo, technisch-commercieel verantwoordelijke, verantwoordelijke kwaliteit, veiligheid of milieu, leraar, zelfstandig ondernemer.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.