Master of Science in de industriële wetenschappen: chemie

De master in de industriële wetenschappen: chemie heeft een studieonderwerp dat dicht betrokken is bij ons dagelijkse leven: de ontwikkeling en productie van nieuwe materialen, de synthese van nieuwe geneesmiddelen, het opvolgen en verbeteren van ons milieu.... De klemtoon ligt op chemische ingenieurstechnieken, metaalkunde en kunststoffen, macromoleculaire en industriële chemie.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Chemie is als wetenschap en technologie het meest betrokken bij het dagelijks leven. Het omvat de studie, ontwikkeling, productie en synthese van (nieuwe) materialen en producten, gebruikmakend van conventionele en alternatieve grondstoffen. Bovendien staat het garant voor de opvolging en de verbetering van ons milieu door het zoeken naar oplossingen om verontreinigingen te reduceren. Als industrieel ingenieur chemie verbeter je chemische processen, ontwikkel je nieuwe producten en volg je industriële processen op. In de masteropleiding zijn twee keuzerichtingen mogelijk: industriële chemie en kunststoffen.

De keuzerichting industriële chemie is multidisciplinair georiënteerd: je wordt gevormd tot polyvalente ingenieur met competenties die aan de industriële praktijk zijn gekoppeld. Je exploreert de complexe interacties tussen wetenschap, technologie en samenleving. Aandacht gaat dus vooral uit naar:

  • kennis/kunde van puur proces/chemische factoren en parameters
  • fysische/chemische basis van de techniek/technologie en het relevante materiaalgebruik
  • kwaliteitscontrole, zowel kwantitatief als kwalitatief
  • veiligheids- en gezondheidsaspecten
  • milieuzorg (recycling, regeneratie …), zowel technische, juridische als managementaspecten
  • sociale vaardigheden
  • onderzoeksvaardigheden
  • internationalisering

De keuzerichting kunststoffen is op een analoge manier multidisciplinair georiënteerd, maar focust op de mogelijkheden die kunststof en composietmaterialen bieden en op de wijze waarop nieuwe toepassingen tot stand komen. Je bestudeert de samenhang van de drie productfactoren (materiaal – fabricage – ontwerp) en hun relatie tot commerciële en ecologische aspecten. Naast de opbouw van kunststoffen en meer complexe systemen (blends, composieten, meerlagige kunststoffen ...), de keuze van materialen en additieven, de theorie en praktijk van de vormgeving op eigen machines bestudeer je ook de mechanica van kunststofmachines en de integratie van randapparatuur. Je leert kunststoffen te karakteriseren en testresultaten te beoordelen. Tevens komen afbreekbaarheid en recyclage aan bod.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding in de industriële wetenschappen: chemie bouwt verder op de academische bacheloropleiding in de industriële wetenschappen: chemie. Het masterjaar omvat een aantal algemene vakken zoals industriële organische chemie, inleiding tot polymeertechnologie, procestechniek, controletheorie, toegepaste instrumentele analyse en veiligheids-,welzijns- en milieumanagement. Daarnaast kies je voor een keuzerichting industriële chemie of een keuzerichting kunststoffen. Al die aspecten integreer je tot slot in je masterproef.

Arbeidsmarkt

Industriële chemie

De keuzerichting industriële chemie leidt naar creatieve jobs in de zware chemische industrie (o.a. petrochemie, industriële gassen, metaalsector, basischemicaliën, meststoffen), maar ook in de ruime waaier van de fijnchemische industrieën en parachemie, in sectoren van (fyto)farmaceutica, cosmetica, detergenten, coatings, verven, kleurstoffen en pigmenten en milieu en recycling,. Een greep uit het ruime gamma aan jobs: projectingenieur, procesingenieur, productie-ingenieur, chemisch analist, R&D-ingenieur, verantwoordelijke processturing/-controle, verantwoordelijke kwaliteitszorg, technisch-commercieel medewerker, veiligheidsingenieur, milieu-ingenieur.

Kunststoffen

Door een ruime theoretische maar vooral praktische vorming word je opgeleid tot polymeer- en kunststofingenieur die oog heeft voor het milieu en de kwaliteit. Je fungeert als kunststofconstructeur, kunststofontwerper, als kunststof of composietverwerker, als verantwoordelijke kwaliteitszorg of als technisch-commercieel medewerker. Industrieel ingenieurs chemie kunnen ook aan de slag in parastatale instellingen, stadsdiensten, onderzoekscentra, universiteiten of in het onderwijs (secundair en hoger onderwijs).

Industrieel ingenieurs chemie kunnen ook aan de slag in parastatale instellingen, stadsdiensten, onderzoekscentra, universiteiten of in het onderwijs (secundair en hoger onderwijs).

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.