Master of Science in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT (ingebedde systemen)

De master in de industriële wetenschappen: elekronica-ICT (Campus Kortrijk) wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21. De afstudeerrichting ‘ingebedde systemen’ kun je vanaf 2021-2022 volgen in Gent. In Kortrijk is er de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Elektronica en ICT zijn onmisbaar geworden in onze huidige samenleving en omvatten veel facetten: gsm’s, chatten en skypen, een cruise-control, apparaten in ziekenhuizen, injectie van automotoren, bewaking van treinverkeer, domotica ...

In de opleiding master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT verwerf je een grondige kennis in de elektronica en in de informatie- en communicatietechnologie. De opleiding heeft drie afstudeerrichtingen.

– In de afstudeerrichting elektronica leer je geavanceerde elektronische schakelingen en systemen ontwerpen, zowel analoog als digitaal: microprocessoren, signaalprocessoren voor audio-, video- en telecommunicatie, hoogfrequente schakelingen en meetapparaten. Elektronica evolueert steeds meer in de richting van hardware-/software codesign, waarbij de grens tussen software en hardware steeds vager wordt.

– In de afstudeerrichting ICT leer je systemen ontwikkelen die worden ingezet in de informatie- en communicatie-industrie. Met wat jij ontwerpt kan de informaticus zijn softwareproducten operationeel maken. Multimedia, digitaal ontwerpen, datacommunicatie, computersystemen en computernetwerken, beeldverwerking: het is maar een greep uit het ruime aanbod van opleidingsonderdelen die van jou een succesvol bruggenbouwer tussen de informatica en de elektronica zullen maken.

– In de afstudeerrichting Ingebedde systemen op Campus Kortrijk krijg je een praktische en interdisciplinaire kijk op de technologische aspecten van ingebedde systemen. Je kiest voor deze opleiding als je interesse hebt in robotica en mechatronica, mobiele toepassingen en het Internet of Things. Sensoren en displays, System-on-Chip design, datamining, mechatronisch productontwerp, cloud computing en mobiele applicaties vormen belangrijke pijlers van je opleiding.

Aandachtspunten

Deze opleiding wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering. De afstudeerrichting ‘ingebedde systemen’ kun je vanaf 2021-2022 volgen in Gent.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De opleiding Master in de industriële wetenschappen verloopt in twee fases: de eerste fase van drie jaar leidt tot de graad van bachelor in de industriële wetenschappen. De daaropvolgende fase van één jaar leidt tot de graad van Master in de industriële wetenschappen.

De masteropleiding in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT. Het masterjaar bestaat uit drie delen: een aantal verplichte vakken, de masterproef en een aantal keuzevakken. De masterproef vormt de brug tussen je opleiding en je job als ingenieur. De competenties die je tijdens je opleiding hebt verworven, gebruik je tijdens de masterproef voor het bedenken, uitwerken, implementeren en valideren van een originele oplossing voor een complex probleem. Het onderwerp van de masterproef leunt zo dicht mogelijk aan bij de problemen die een beginnend ingenieur of onderzoeker moet oplossen in het werkveld, hetzij in de bedrijfswereld of in de academische wereld.

Arbeidsmarkt

Het belang van het domein van ingebedde systemen in het onderzoek, het werkveld en het dagelijks leven kan niet onderschat worden. Ingebedde systemen zijn tegenwoordig alomtegenwoordig, niet alleen in kleinere, draagbare toestellen, zoals smartwatches en smartphones, maar ook in televisies, robots, zelfrijdende wagens, treinen, medische apparatuur, en in talloze mechatronische systemen bij bedrijven. De complexiteit van ingebedde systemen varieert bovendien van relatief klein tot zeer groot; van een unieke microcontrollerchip tot variaties bestaande uit verschillende onderdelen, randapparatuur en netwerken, samengebracht in een groter geheel. Aangezien het domein van ingebedde systemen de snelst groeiende sector in de elektronica is, heeft het werkveld een grote nood aan ingenieurs bedreven in ingebedde systemen.

Als master in de industriële wetenschappen: elektronica-ICT kan je in erg veel sectoren terecht: in de elektronica, bij leveranciers van informatie- en communicatietechnologie (inclusief radio, televisie, telefonie, internet en multimediatoepassingen), softwareontwikkeling, spraakherkenning, computervisie, sensortechnologie, micromachines, medische elektronica, fysische en optische elektronica, transport, energieproductie en -distributie enz. Je bent direct inzetbaar in technische functies en functies waarvoor een grote zelfstandigheid en creativiteit vereist zijn. Je kunt grote projecten initiëren, plannen en leiden, bijvoorbeeld als ontwerpingenieur, ICT-ingenieur, software-ingenieur, R&D ingenieur, ingenieur automatisering, systeemingenieur, onderhoudsingenieur, service-ingenieur, kwaliteitsingenieur, wetenschappelijk medewerker, manager, technisch-commercieel verantwoordelijke.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.