Master of Science in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (automatisering)

De master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (Campus Kortrijk) heeft twee afstudeerrichtingen. De afstudeerrichting automatisering legt de brug tussen de technologie én de software die instaat voor de besturing ervan (vnl. productieautomatisering en procesbeheersing). De afstudeerrichting elektrotechniek bestudeert het beheersen van elektrische energie en hernieuwbare energiebronnen (evenals productie en transport van energie).

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica kun je rechtstreeks naar de master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek. Je specialiseert verder in hetzelfde technologische domein en maakt een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur. In de masteropleiding industriële wetenschappen: elektrotechniek zijn er twee afstudeerrichtingen.

De afstudeerrichting automatisering is de uitdaging voor iedereen die interesse heeft in het ontwerp van elektromechanische systemen en de bijhorende besturing. Van een automatische poort over een volautomatisch magazijn tot robotgestuurde productielijnen, automatisering zit overal in ons dagelijks leven. Bij automatisering leer je een goed uitgebouwde technologie combineren met de software die instaat voor de besturing ervan. Automatisering is vandaag een heel ruim begrip: camerasystemen worden ingezet om producten te identificeren en via barcodes of RFID worden ze opgevolgd gedurende hun volledige levenscyclus. Alarmmeldingen worden via gsm of e-mail verstuurd naar de productieverantwoordelijke.
Industriële automatisering behandelt PLC-sturingen en ook de nieuwe technologie wordt zowel in theorie als in de praktijk bestudeerd. Belangrijke topics zijn veldbussen, Ethernet TCP/IP, PROFINET, OPC, .NET-technologie, databases, SCADA, MES en ERP.

Aandachtspunten

De UGent biedt de opleiding Industrieel Ingenieur aan op twee locaties (Campus Kortrijk en Gent) verbonden aan twee faculteiten (Bio-ingenieurswetenschappen en Ingenieurswetenschappen en Architectuur). De opleiding die we hier bespreken, wordt aangeboden in Kortrijk en is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

Naast de theoretische vakken wordt in beide afstudeerrichtingen sterk de nadruk gelegd op projectwerk om zo je competenties verder te ontwikkelen. In je masterproef – binnen een bedrijf of binnen de onderzoekslijn van je opleiding – breid je je technische kennis verder uit. Verder staan er elk academiejaar ook meerdere bedrijfsbezoeken en vakbeurzen op de agenda.

Expertisecentrum Industriële Automatisering
Het expertisecentrum inzake automatisering, motion control en mechatronische systemen (XiaK) vormt de state-of-the-art omgeving waar studenten en industriële partners elkaar ontmoeten in het kader van lessen, onderzoeken met testopstellingen, stages of masterproeven.

Testplatform Hernieuwbare energie

Het expertisecentrum Lemcko beschikt over een nieuw testplatform rond hernieuwbare energie. Dit platform maakt het mogelijk om onderzoek uit te voeren en hands-on opleidingen te geven op een volledig uitgebouwd micro-grid. Dit net bestaat uit de aansluiting van 18 woningen op een programmeerbaar net. Voor elke woning zijn er diverse hernieuwbare energiebronnen en diverse aansluitbare belastingen aanwezig. Hierdoor is er onderzoek mogelijk op demand side management, energieopslag, communicatie in netten enzovoort.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in elektromechanica of elektrotechniek-automatisering is zeer breed. Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht: in engineering- en ontwerpbureaus, industriële installaties, verlichting, verwarming, conditionering van gebouwen, productieen distributiesector, elektrische energie, R&D, houtnijverheid, machinebouw, kunststofindustrie, metaalindustrie, verzorgende sector of het onderwijs. Je kunt aan de slag als ontwerpingenieur, automatiseringsingenieur, productie- en onderhoudsingenieur, technisch verantwoordelijke dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...), energiebeheerder, projectmanager, service-ingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, docent ... Of misschien start je je eigen bedrijf op.

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.