Master of Science in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen
De master in de industriële wetenschappen: industriëel ontwerpen (Campus Kortrijk) is een unieke opleiding in Vlaanderen. De master industrieel ontwerpen is een 'architect' van de producten en systemen van de toekomst die oog heeft voor nieuwe maatschappelijke en technologische trends en die de wereld verrast met ingenieuze creativiteit.
Inhoud
Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen kun je rechtstreeks naar de aansluitende master in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen. Hierin specialiseer je verder in hetzelfde technologische domein, met een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur.
Aandachtspunten
UNIEKE OPLEIDING
De Master of Science in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen is een unieke opleiding in Vlaanderen.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Je actieterrein als industrieel ingenieur in industrieel ontwerpen situeert zich in het creëren, ontwikkelen en realiseren van nieuwe producten of het innoveren van bestaande producten. Masters industrieel ontwerpen zijn polyvalente ingenieurs die technologische innovatie introduceren, versterken of stimuleren binnen een onderneming. Zij kunnen op een vakoverschrijdende en conceptuele manier nadenken over een product – vormgeving, materiaalkeuze, technologie, productieproces … – en de interactie tussen het product en de mens in kaart brengen en ernaar handelen. Dat gebeurt met zin voor creativiteit en methodologie. Nadat je als Bachelor of Science industrieel ontwerpen de nodige competenties hebt verworven om producten op een creatieve en methodische manier te ontwikkelen (‘making the things right’), leer je als Master industrieel ontwerpen vooral producten, processen en diensten ontwikkelen die technologische innovatie vertalen in ontwerpoplossingen met een toegevoegde waarde voor alle mogelijke stakeholders (‘making the right things’).
Een industrieel ingenieur in industrieel ontwerpen is een ‘architect’ van de producten en systemen van de toekomst die oog heeft voor nieuwe maatschappelijke en technologische trends. Die kijk op de toekomst vertaalt zich in een passie voor design, innovatie en de durf om te veranderen. Jouw competenties als master situeren zich in het domein van: integrale productontwikkeling, systeemgericht en duurzaam ontwerpen, innovatiegericht ondernemerschap, vormgeving en styling, ontwerpgerichte onderzoek en een verdere professionalisering. De industrieel ingenieur in industrieel ontwerpen kan:
- alle aspecten van het industrieel ontwerpen systematisch onderzoeken door gebruik te maken van gematerialiseerde ontwerpoplossingen om het gedrag van producten en systemen te onderzoeken;
- het leiderschap op zich nemen in een innovatieproject; - omgaan met verandering en deze sturen of gebruiken als toegevoegde waarde binnen een ontwikkeltraject;
- met de nodige ondernemingszin en durf om te veranderen alle bedrijfsprocessen sturen vanuit een ontwerpgerichte en onderzoekende houding;
- complexe problemen adequaat oplossen;
- een productvisie ontwikkelen binnen een reële bedrijfscontext.
Tijdens je opleiding werk je heel wat projecten uit in opdracht van of in samenwerking met bedrijven. Op die manier ben je steeds bezig met boeiende en concrete cases. De feedback op je project komt direct uit het werkveld. Enkele partners met wie we regelmatig samenwerken zijn Barbecook, Bekaert, Beaulieu, Bombardier, CNH, Curana, Deceuninck Plastics, Extremis, Flanders Make, Flanders-in-Shape, Glimps, Honda, I-minds, Kalkhoff, Philips, Pili Pili, Recticel, Ridley fietsen, Samsonite, Sioen industries, Sirris, TEN Engineering, Televic, Twikit, Umbrosa, UZ Gent, Volvo …
De stages en eindwerken lopen binnen KMO’s en multinationals in Vlaanderen en daarbuiten. Af en toe staat een bezoek aan een bedrijf of beurs op het programma. Alle masterstudenten krijgen ook de kans om deel te nemen aan de internationale studiereis naar China, met plaats om zowel bedrijven te bezoeken als de culturele aspecten van China te ontdekken.
In je masterjaar kan je je managementvaardigheden verder ontplooien en de ondernemer in jezelf wakker maken binnen het UGent initiatief ‘Durf Ondernemen’. Je krijgt de kans om je eigen onderneming op te starten, op basis van je marktanalyse en studie van het innovatiepotentieel van je ontworpen product. In je masterproef bewijs je dat je in een industriële context een onderzoeksvraag kan vertalen naar een productontwerp.
Arbeidsmarkt
Bedrijven zoeken vaak creatieve ingenieurs die in staat zijn om vanuit nieuwe ideeën marktconforme producten te ontwikkelen. Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in industrieel ontwerpen is bijgevolg zeer ruim.Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht. Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht. Je kunt aan de slag in sectoren als interieur, hout, verlichting, meubilair, autmobiel en transport, textiel, CAD/CAM, elektronica, machinebouw, multimedia design, engineering- en ontwerpbureaus, consumentengoederen, kunststoffen, matrijzenbouw, standenbouw, onderwijs en onderzoekscentra. Functies die voor jou zijn weggelegd? Zelfstandig ontwerper, design ingenieur, CAD tekenaar, service ingenieur, R&D ingenieur, productontwikkelaar, technisch-commercieel medewerker, productiemanager, mechanisch ontwerper, technical writer, bedrijfs- of projectleider.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote doelstellingen.
- Denk Breed. Zo breed mogelijk denken en daarbij ruimte geven om zichzelf en de eigen visies in vraag te stellen. Durf Denken maar ook durven veranderen van denkwijze.
- Blijf Onderzoeken. Onderzoek is het fundament van ons onderwijs. Elke dag opnieuw hangt de Universiteit Gent haar manier van onderwijzen vast aan de dynamiek van de wetenschap.
- Steun Talent. Iedereen start met gelijke kansen. Alle studenten krijgen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen, onafhankelijk van gender, culturele of sociale achtergrond.
- Bouw Mee. Studenten, personeel, de overheid en de bedrijfswereld krijgen de kans om mee te bouwen aan de inhoud en de vorm van ons kwalitatief hoogstaand onderwijs. De Universiteit Gent staat bekend om haar bijzonder actieve studenten in studentenparticipatie en daar zijn we trots op.
- Verleg Grenzen. We willen onze studenten internationale en interculturele bagage meegeven. We geven ze de kans om over de grenzen heen ervaring op te doen. We zetten ook onze deuren open voor studenten uit de gehele wereld en verwelkomen buitenlandse docenten en wetenschappelijk personeel.
- Kies Kwaliteit. Constante kwaliteitszorg en -verbetering zit in onze cultuur gebakken en daar communiceren we in alle openheid over naar iedereen. We zijn trots op het niveau van onze universiteit.
De UGent ziet de onderwijskwaliteitszorg als een intern zelfevaluatieproces, waarbij faculteiten en opleidingen de doelen die ze zichzelf hebben gesteld, aftoetsen aan de behaalde resultaten en op basis hiervan het beleid bijsturen. De portfolio’s vormen een belangrijke schakel in dit proces. De behaalde resultaten zijn gebaseerd op kwantitatieve en kwalitatieve informatie van betrokken stakeholders (studenten, lesgevers, werkveld, internationale experten, alumni, …). De ‘peerleerbezoeken’, het jaarlijkse kwaliteitsoverleg en het Onderwijskwaliteitsbureau (OKB) zorgen ervoor dat de PDCA-cyclus op verschillende beleidsniveaus gesloten wordt en helpen om het verbeterbeleid scherp te houden.
Een uitgebreide beschrijving van hoe de Universiteit Gent continu aandacht houdt voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur is te vinden in de Eigen Regie in Gents Onderwijsbeleid en Kwaliteitszorg (ERGO)
Kwaliteit van deze opleiding
Dit kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven, de sterke punten en de werkpunten. Een samenvatting voor deze opleiding is te vinden hieronder:
Troeven
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in teamverband. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken. Tijdens de opleiding wordt heel veel samengewerkt met studenten en docenten van andere opleidingen om de kritische zin aan te scherpen en samen te werken in een multidisciplinaire context.
- Unieke opleiding in Vlaanderen met een unieke leeromgeving: de opleiding industrieel ingenieur industrieel ontwerpen is uniek in Vlaanderen. De leeromgeving stimuleert studenten om zelfstandig en kritisch te ontwerpen. Er gaat bijzondere aandacht naar het ontwerpend leren en het materialiseren. Op Ugent Campus Kortrijk is een aangepaste ontwerpinfrastructuur aanwezig in het industrial design center. Deze infrastructuur maakt deel uit van de “Ghent Design Factory”, en vormt samen met de locaties “The Foundry”, “De Krook”, en “P3Lab” een ideale biotoop voor het creatieve, ontwerpend en ondernemend innoveren.
- Toepassingsgericht en sterke contacten met de industrie: studenten werken zelfstandig of in groep aan diverse ontwerpopdrachten in nauwe samenwerking met de industrie. De opleiding is toepassingsgericht. Meer dan 80% van de masterproeven loopt in samenwerking met een industriële partner. Via een goede alumniwerking en organisaties zoals “Designregio Kortrijk” en VOKA is er een duidelijke verankering met de lokale industrie. De opleiding beschikt ook over een sterk internationaal netwerk.
- Creatief en ondernemend: de studenten worden gestimuleerd om te ontwerpen in een onzekere en creatieve context waarin duidelijk aandacht is voor ondernemingszin in alle leerlijnen van het curriculum. Ook is er aandacht voor een specifieke leerlijn “ondernemerschap”.
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend in onze goed uitgebouwde laboruimtes en practicumlokalen. Daarbij scherpen wij de kritische zin en het probleemoplossend denken van onze studenten aan en houden wij hen op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen in het vakgebied.
Sterke punten
- Goede voorbereiding en studiebegeleiding: om goed voorbereid het eerste academiejaar in te zetten kunnen studenten deelnemen aan onze zomercursussen en de inleidingsweek. Tijdens de studies wordt veel aandacht besteed aan een persoonlijke en goede begeleiding van de studenten.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven. Daarenboven is de afstand student-docent zeer klein vooral door de directe interactie tijdens diverse ontwerpprojecten en bijhorende consults.
- Aanspreekbaarheid: als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten.
- Enthousiaste en gemotiveerde studenten: de studenten zijn zeer enthousiast door de diverse praktijkgerichte en projectgerichte onderwijsvormen, een goede samnwerking met de industrie en een passie voor het industrieel ontwerpen. Studenten nemen ook vaak deel aan (internationale) wedstrijden en krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan internationale conferenties.
- Interdisciplinair onderzoek door iteratief ontwerpen: ontwerpoplossingen worden niet alleen bedacht en uitgewerkt op papier of computer, maar worden in meerdere iteratiestappen gerealiseerd. Bij elke iteratiestap worden prototypes gebouwd en vanuit diverse disciplines en invalshoeken getest om het ontwerppproces te sturen (research through design).
Werkpunten
- Stage: studenten hebben duidelijk nood om tijdens hun opleiding praktijkervaring op te doen via een stage. Vanaf academiejaar 2018-2019 wordt een (internationale) stage (3SP/6SP) als keuzevak ingevoerd.
- Betere formele communicatie en inspraak van de studenten bij diverse overlegorganen: hoewel de studenten aangeven dat zij individueel en informeel een zeer goede relatie hebben met de docenten, geven zij duidelijk aan dat zij directer wensen betrokken te worden bij de diverse overlegorganen, in het bijzonder de opleidingcommissie. Ook wordt angegeven dat deze commissie op regelmatigere tijdstippen zou moeten overleggen met de studenten. Dit is een prioritair actiepunt vanuit de opleiding.
- Feedback en objectieve beoordeling: de studenten geven aan dat ze soms te weinig feedback krijgen op hun werkstukken. Er worden daarom meer afspraken gemaakt tussen de lesgevers over de timing van de opdrachten, wat ervan wordt verwacht en hoe de studenten er feedback over zullen krijgen. Ook is er nood om via een objectieve rubricering de resultaten te evalueren.
Een meer uitgebreide analyse van het onderwijsbeleid en de –kwaliteitszorg van deze opleiding is te vinden in dit rapport.