Master of Science in de industriële wetenschappen: landmeten

De master in de industriële wetenschappen: landmeten besteedt vooral aandacht aan 3D plaatsbepaling en modellering op land, vanuit de lucht en onder water. Het gebruik van specifieke software voor verwerking van 3D data evenals geografische informatiesystemen (GIS) nemen hierbij een belangrijke plaats in. Bovendien wordt een voldoende juridische en praktische basis aangeboden om op een verantwoorde wijze expertises en schattingen uit te voeren.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Als ingenieur gespecialiseerd in landmeten, maar met een zeer sterke bouwkundige basis, leer je hoe je gegevens verzamelt, analyseert en modelleert om precieze kaarten, plannen en 3D modellen te produceren. Via geografische informatiesystemen (GIS) ben je in staat om ruimtelijk gebonden gegevens te combineren tot beleidsondersteunende tools. Bovendien maak je kennis met de modernste topografische meetapparatuur zoals totaalstations, GNSS en 3D laserscanning. Je wordt betrokken bij lopend onderzoek en je komt in contact met de praktijk via bedrijfsbezoeken, stage, buitenlandse reizen, seminaries en studiedagen. Je masterproef kan je maken in samenwerking met een bedrijf of je proef kan deel uitmaken van een lopend onderzoek.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De master in de industriële wetenschappen: landmeten bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Naast een stevige basis op het vlak van bouwkunde en wetgeving, komen plaatsbepaling en kartering via de klassieke methodes en satellietplaatsbepaling, bathymetrie, fotogrammetrie en 3D-laserscanning aan bod. De data die je verzamelt via veldwerk leer je verwerken met gespecialiseerde software. Je krijgt een degelijke basis van moderne informatica en CAD-technieken en leert hoe je met een GIS beleidsondersteunende analyses maakt. Al deze kennis wend je aan om je projecten te realiseren.

Je steekt tevens veel tijd en energie in je masterproef, een schriftelijk verslag van een eigen onderzoek (literatuurstudie, veldwerk, bronnenanalyse, empirisch onderzoek enz.) over een specifiek vraagstuk of specifieke situatie. Maar niet alleen je wetenschappelijke instelling is belangrijk; je wordt ook voldoende voorbereid op de praktijk via een verplichte stage waar je kennis maakt met verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Elk jaar zijn er ook enkele studenten landmeten die hun stage in het buitenland vervullen (o.m. op het Panamakanaal, in Argentinië, Australië, China …).

Arbeidsmarkt

Ben je een buitentype? Zit je liever achter een computer? Of wil je een combinatie van beide? Zowel in de publieke als in de private sector is de verscheidenheid aan jobs bijzonder groot. Zo kan je aan de slag als werfleider of landmeter bij aannemers van wegeniswerken en grote bouwprojecten, in binnen- en buitendiensten van het kadaster, van parastatalen (de Vlaamse Landmaatschappij/VLM, het Agentschap Informatie Vlaanderen, het Nationaal Geografisch Instituut …) en van overheidsinstellingen (technische dienst van een gemeente, de provincie, de Vlaamse overheid, het Agentschap Wegen en Verkeer, ...), (landmeetkundige) studiebureaus, nutsbedrijven, bankinstellingen enz.

Bovendien voldoe je aan de vereisten om je te vestigen als zelfstandig landmeter-expert om afpalingen en schattingen van onroerende goederen uit te voeren, onteigenings- en verkavelingsdossiers op te stellen, op te treden als expert in opdracht van rechtbanken, bankinstellingen, immobiliënkantoren … En voor de avonturiers: wat dacht je van een job bij een baggerbedrijf of bij opgravingswerken op een archeologische site in binnen- of buitenland?

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.