Master of Science in de industriële wetenschappen: landmeten
De master in de industriële wetenschappen: landmeten biedt naast de bouwkundige vakken, landmeetkundige vakken zoals plaatsbepaling, hydrografie en GIS. Je leert hoe je gegevens verzamelt en verwerkt om kaarten en plannen te maken met gebruik van specifieke software.
Inhoud
Als ingenieur gespecialiseerd in landmeten, maar met een zeer sterke bouwkundige basis, leer je hoe je gegevens verzamelt, analyseert en modelleert om precieze kaarten, plannen en 3D modellen te produceren. Via geografische informatiesystemen (GIS) ben je in staat om ruimtelijk gebonden gegevens te combineren tot beleidsondersteunende tools. Bovendien maak je kennis met de modernste topografische meetapparatuur zoals totaalstations, GNSS en 3D laserscanning. Je wordt betrokken bij lopend onderzoek en je komt in contact met de praktijk via bedrijfsbezoeken, stage, buitenlandse reizen, seminaries en studiedagen. Je masterproef kan je maken in samenwerking met een bedrijf of je proef kan deel uitmaken van een lopend onderzoek.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De master in de industriële wetenschappen: landmeten bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Naast een stevige basis op het vlak van bouwkunde en wetgeving, komen plaatsbepaling en kartering via de klassieke methodes en satellietplaatsbepaling, bathymetrie, fotogrammetrie en 3D-laserscanning aan bod. De data die je verzamelt via veldwerk leer je verwerken met gespecialiseerde software. Je krijgt een degelijke basis van moderne informatica en CAD-technieken en leert hoe je met een GIS beleidsondersteunende analyses maakt. Al deze kennis wend je aan om je projecten te realiseren.
Je steekt tevens veel tijd en energie in je masterproef, een schriftelijk verslag van een eigen onderzoek (literatuurstudie, veldwerk, bronnenanalyse, empirisch onderzoek enz.) over een specifiek vraagstuk of specifieke situatie. Maar niet alleen je wetenschappelijke instelling is belangrijk; je wordt ook voldoende voorbereid op de praktijk via een verplichte stage waar je kennis maakt met verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Elk jaar zijn er ook enkele studenten landmeten die hun stage in het buitenland vervullen (o.m. op het Panamakanaal, in Argentinië, Australië, China …).
Arbeidsmarkt
Ben je een buitentype? Zit je liever achter een computer? Of wil je een combinatie van beide? Zowel in de publieke als in de private sector is de verscheidenheid aan jobs bijzonder groot. Zo kan je aan de slag als werfleider of landmeter bij aannemers van wegeniswerken en grote bouwprojecten, in binnen- en buitendiensten van het kadaster, van parastatalen (de Vlaamse Landmaatschappij/VLM, het Agentschap Informatie Vlaanderen, het Nationaal Geografisch Instituut …) en van overheidsinstellingen (technische dienst van een gemeente, de provincie, de Vlaamse overheid, het Agentschap Wegen en Verkeer, ...), (landmeetkundige) studiebureaus, nutsbedrijven, bankinstellingen enz.
Bovendien voldoe je aan de vereisten om je te vestigen als zelfstandig landmeter-expert om afpalingen en schattingen van onroerende goederen uit te voeren, onteigenings- en verkavelingsdossiers op te stellen, op te treden als expert in opdracht van rechtbanken, bankinstellingen, immobiliënkantoren … En voor de avonturiers: wat dacht je van een job bij een baggerbedrijf of bij opgravingswerken op een archeologische site in binnen- of buitenland?
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in teamverband. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken.
- Talentontwikkeling: als student krijg je een zekere keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang van je eigen interesses.
- Kenniscreatie: de opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare master die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren.
- Programma: in het programma is veel ruimte gemaakt voor praktische toepassingen, werfbezoeken, stages en internationale uitwisseling.
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend in onze goed uitgebouwde /laboruimtes en practicumlokalen. Daarbij scherpen wij de kritische zin en het probleemoplossend denken van onze studenten aan en houden wij hen op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen in het vakgebied. Bovendien omvat het programma twee stageperiodes van telkens minstens vier weken.
Sterke punten
- Voorbereiding: om goed voorbereid het eerste academiejaar in te zetten kunnen studenten deelnemen aan onze zomercursussen en de inleidingsweek.
- Gemotiveerd lesgeversteam: de opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Onze lesgevers combineren hun onderzoeksexpertise met een passie voor onderwijs en een gedrevenheid om zich te blijven inzetten voor de kwaliteit van de lessen die ze geven.
- Ruimte voor praktijkervaring: de opleiding heeft een sterke traditie in het inzetten op praktijkervaring zowel door het inrichten van labo’s waarin de theoretische kennis aangevuld wordt met praktische vaardigheden, als door veelvuldige contacten met het werkveld. De opleiding omvat twee stageperiodes van telkens vier weken. Verder worden regelmatig bedrijfsbezoeken en een buitenlandse studiereis ingericht.
- Toetsing: onze studenten waarderen dat ze goed geïnformeerd zijn over de vorm en de inhoud van de evaluaties zodat ze tijdens het studeren duidelijk weten waaraan ze zich kunnen verwachten. Bij tussentijdse toetsingen worden steeds feedbackmomenten voorzien evenals na elke examenperiode.
- Aanspreekbaarheid: de opleiding zet sterk in op persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten. De docenten zijn steeds aanspreekbaar via e-mail, tijdens en na de lessen en op afspraak.
- Onderzoekscompetenties: de ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden wordt gestimuleerd doorheen het volledige studieprogramma en voor alle studenten. Dit begint reeds in het eerste jaar via een CDIO-project en loopt verder via zowel individuele als groepsopdrachten in verschillende opleidingsonderdelen. De studenten worden via de bachelorproef grondig voorbereid op hun masterproef.
Werkpunten
-
Internationalisering: we willen meer inzetten op internationalisering. Momenteel nemen slechts een beperkt aantal studenten deel aan Erasmusuitwisselingen en beperkt internationalisering zich hoofdzakelijk tot een buitenlandse studiereis en enkelingen die deelnemen aan Erasmus, of die een stage lopen in het buitenland. Bovendien is het zeer moeilijk om buitenlandse studenten aan te trekken voor een Nederlandstalige opleiding. We willen internationalisering voor alle studenten versterken door:
- meer in te zetten op internationalisering@home,
- de studenten beter te informeren over bestaande subsidieprogramma’s voor buitenlandse stages,
- studenten te stimuleren om deel te nemen aan een Erasmusuitwisseling,
- studenten uit het buitenland te aan te trekken door ook Engelstalige opleidingsonderdelen aan te bieden en deze via onze buitenlandse partners kenbaar te maken.
- Studiebelasting: de studenten geven soms terecht aan dat de studiebelasting te zwaar is voor bepaalde opleidingsonderdelen en dat het indienen van werkstukken, ontwerpen en rapporten onvoldoende gespreid is in de tijd. De opleiding beseft dit en probeert daar in de toekomst zoveel mogelijk rekening mee te houden. Tegelijkertijd probeert zij de studenten ervan te overtuigen dat dit eigen is aan een praktische opleiding en een goede voorbereiding is op een reële werksituatie. Daarom zal de opleiding inzetten op het aanleren van het opmaken van realistische planningen, eerder dan op het verminderen van de werkbelasting om het praktisch karakter van de opleiding te bewaren en te versterken.
- Feedback: door de grote studentengroepen in sommige opleidingsonderdelen in combinatie met de zware belasting van een aantal leden van het lesgeverscorps, gebeurt het soms dat feedback pas vrij laat kan worden gegeven bij tussentijdse evaluaties. We proberen daar oplossingen voor te zoeken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2017. Screening van de monitor door het Onderwijskwaliteitsbureau van de Universiteit Gent staat gepland in de periode 2021 – 2024. .
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/06/2021.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.