Master of Science in de ingenieurswetenschappen: materiaalkunde
De opleiding materiaalkunde verstrekt een grondige kennis over het productieproces (winnen en verwerken) en over de gebruikseigenschappen van een zeer brede waaier materialen. Er zijn twee majors: Toegepaste metaalwetenschappen en Polymeren en vezelstructuren.
EUR-ACE® Master (EURopean ACcredited Engineering Master)
Het EUR-ACE label werd aan deze opleiding toegekend door de Commission des titres d’ingénieur (CTI), onder goedkeuring van het European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE).
EUR-ACE® is een accreditatiesysteem dat binnen een vastgelegd kader een reeks kwaliteitsstandaarden biedt die hoogwaardige ingenieursdiploma’s identificeren zowel binnen als buiten Europa.
Aandachtspunten
De hier beschreven opleiding is een equivalente (maar niet identieke) volledig Nederlandstalige masteropleiding waarvan je de Engelstalige variant terug vindt onder 'Sustainable Materials Engineering'.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: We leiden onze studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in internationaal teamverband. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om flexibel, creatief en probleemoplossend te werken.
- Programma: In het nieuwe programma is er uitgebreid aandacht voor aspecten van duurzaamheid voor een brede waaier aan materialen, zoals metalen, keramische materialen, vezelgebaseerde materialen en composieten.
- Talentontwikkeling: Als student krijg je een zekere keuzevrijheid in het samenstellen van je studieprogramma naargelang je eigen interesses. UGent biedt als enige in de Benelux academisch onderwijs aan in het domein van vezelmaterialen en textielkunde.
- Kenniscreatie: De opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Een grondige basis in hoe de structuur, productie en bewerking van materialen hun gebruikseigenschappen bepaalt, laat toe hoogtechnologische materialen te ontwerpen voor geavanceerde toepassingen.
- Speerpuntcluster: 'Materialen' vormt een speerpuntcluster van de Vlaamse overheid, die kan bogen op een zeer uitgebreide, materiaalkundige industrie in de Vlaamse regio. De kern van de opleiding situeert zich op de campus in Zwijnaarde, waar een heuse materialencluster gevestigd is die de brug slaat tussen universiteit en industrie. Bovenop de goede contacten met diverse industriële partners zorgt dit voor toegang tot de meest recente onderzoeksinfrastructuur.
Sterke punten
- Aanspreekbaarheid: Als kleine opleiding zetten wij in op een onmiddellijk en intensief persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten. We hechten ook belang aan persoonlijke begeleiding.
- Onderzoek en industrie: We zorgen ervoor dat studenten kunnen kennismaken met het lopend onderzoek in de vakgroepen. Fundamenteel onderzoek en de vertaling ervan naar de bedrijfswereld komen aan bod.
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers uit verschillende disciplines. Hun onderzoek is internationaal erkend. Zij staan open voor innovatieve lesmethodes die bijdragen tot een ruimere vorming van de studenten.
- lnternationalisering: Wij hechten veel belang aan internationalisering. De opleiding biedt een wereldwijd netwerk aan voor uitwisselingen, waar studenten frequent aan deelnemen. Ze komen ook in contact met bezoekende studenten, lesgevers en onderzoekers.
- Studentenwerking: Wij vinden contact met en tussen de studenten belangrijk. Wij organiseren activiteiten om hen samen te brengen, inclusief internationale studenten en brengen hen in contact met de eigen onderzoeksgroepen. MaChT, de vereniging van de masterstudenten materiaalkunde en chemische technologie, draagt hiertoe bij.
Werkpunten
- lnstroom van studenten: De inspanningen om de opleiding duidelijk te profileren heeft een positieve impact op het studentenaantal. Niettemin moet hier verder word en op ingezet.
- Duurzaamheid: De studenten geven aan dat duurzaamheid wel verwerkt is in de meeste opleidingsonderdelen, maar dat dit vaak niet zo expliciet aan bod komt. We bekijken hoe we dit verder kunnen expliciteren.
- lnstroom van buitenlandse studenten: De voorkennis van inkomende studenten is zeer variabel. Deze groep een voorbereidingsprogramma laten volgen is moeilijk omdat onze bachelorvakken enkel in het Nederlands beschikbaar zijn. We streven naar concretere afspraken met uitsturende instellingen.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 14/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.