Master of Science in de politieke wetenschappen (nationale politiek)
De afstudeerrichting nationale politiek bestudeert vooral de binnenlandse politieke processen (met aandacht voor de bredere internationale politieke context). De afstudeerrichting internationale politiek onderzoekt trends, ideeën en invloeden die bepalend zijn voor de huidige internationale relaties (met aandacht voor historische achtergronden).
Inhoud
In de afstudeerrichting Nationale politiek bestudeer je vooral binnenlandse politieke processen. Er is uiteraard ook aandacht voor de internationale politieke context waarin de binnenlandse politiek zich afspeelt. Aan de Universiteit Gent is het onderwijs over de Belgische binnenlandse politiek multidisciplinair opgebouwd, zodat politicologen voldoende kennis hebben van de relevante processen in andere domeinen van onze samenleving. Anderzijds voorziet de afstudeerrichting ook in een gevorderde opleiding politicologie. Dat is de wetenschap van de politiek die vooral op zoek gaat naar de bewegingswetten en systematiek van de Belgische binnenlandse politiek. Vanuit concrete en herkenbare politieke gebeurtenissen wordt de fundamentele logica van ons politiek systeem ontrafeld en via een vergelijking met andere stelsels getypeerd. Samengevat geeft de afstudeerrichting Nationale politiek een overzicht van concrete politieke processen en gebeurtenissen en voorziet zij in de wetenschappelijke uitrusting voor een politicologische studie van lokale, regionale en nationale politieke processen.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
Internationalisering
Tijdens de masteropleiding EU-studies is er mogelijkheid om tijdens de studies naar het buitenland te trekken. Dit kan onder meer via Erasmus+. Voor meer informatie ga je naar één van de infomomenten of contacteer je de Facultaire Commissie Internationalisering (FCI). Jaarlijks is er een excursie naar de Europese instellingen in Luxemburg en Straatsburg, en een vrijblijvende deelname aan een Summer School aan Sichuan University (China).
Educatieve master
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
De opleiding is per definitie erg polyvalent en dat heeft ook zijn weerslag op de tewerkstelling. Zo vind je afgestudeerden in de politieke wetenschappen terug in journalistiek, de administratie, het parlement, politieke partijen, vakbonden, socioculturele verenigingen, het bedrijfsleven, internationale organisaties, de diplomatie, bankinstellingen … De jobs die ze uitoefenen zijn niet onder één noemer te brengen. Er zijn ook afgestudeerden die naar het buitenland uitwijken en daar een geschikte job vinden. Ook in de Master politieke wetenschappen is er mogelijkheid om tijdens de studies naar het buitenland te trekken. De veelzijdigheid van de opleiding enerzijds en de specifieke politicologische vakken over de Belgische en internationale politiek anderzijds maken van de master een geschikte vorming om de maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw niet alleen aan te kunnen maar ook kritisch te analyseren en vorm te geven.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Diverse thematiek: onze opleiding zoomt in op een brede waaier van politieke verschijnselen, zowel op lokaal, Belgisch, Europees als internationaal niveau.
- Maatschappelijk betrokkenheid: er is veel aandacht voor maatschappelijke relevantie en actualiteit, waarbij docenten van de opleiding ook actief deelnemen aan het maatschappelijk debat.
- Historische invalshoek: actuele politieke gebeurtenissen worden nadrukkelijk geschetst in een breder historisch kader.
- Specialisatie: vanaf het derde jaar krijgen studenten de mogelijkheid zich meer te specialiseren in hetzij Belgische, Europese of internationale politiek.
- Multidisciplinair: naast verdiepende kennis over de politiek, geraken onze studenten vertrouwd met ander disciplines zoals publiek recht en economie.
Sterke punten
- Betrokken docentenkorps: de opleiding politieke wetenschappen beschikt over een toegewijd docentenkorps dat erg aanspreekbaar is en samen met studenten de opleiding wil vormgeven. Docenten zijn ook betrokken bij kwaliteitszorg op het niveau van de Faculteit en Opleiding.
- Contact met werkveld: via gastlessen, lezingen en alumni-activiteiten komen onze studenten permanent in aanraking met het werkveld.
- Verwevenheid onderwijs-onderzoek: via seminaries, keuzevakken en de Masterproef komen de studenten in aanraking met het onderzoek van de docenten. Beiden profiteren van de wisselwerking onderwijs-onderzoek.
- Kritisch leren: doorheen de vakken leren onze studenten een kritische houding aan te nemen ten opzichte van de politiek. Via peer-feedback dragen ze ook bij aan de leeromgeving door te leren reflecteren op het eigen en andermans werk.
- Permanente actualisering: de inhoud van de opleiding wordt continu bijgeschaafd met het oog op nieuwe vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen in de politiek. Zo hebben de leerlijnen ‘duurzame ontwikkeling’ en ‘politieke economie’ een belangrijke plaats ingenomen doorheen het programma.
Werkpunten
- Meer actieve onderwijsvormen: in het bachelorprogramma blijft het een uitdaging om met grote groepen studenten in te zetten op meer actieve werkvormen. De opleiding zal hier extra inspanningen voor doen.
- Betere communicatie over de overgang naar de arbeidsmarkt: hoewel onze studenten zeer gewaardeerd worden op de arbeidsmark, weten ze zelf niet altijd goed in welke soort jobs ze kunnen terechtkomen. De opleiding wilt daarom verder blijven werken aan een nog sterkere integratie van de opleiding en de arbeidsmarkt.
- Meer samenwerking: de studenten kunnen in de opleiding nog meer worden gestimuleerd om met elkaar samen te werken via onder meer groepswerken.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.