Master of Science in de sociologie

Andreas, master

Alles verliep vlot in het eerste jaar. Ik slaagde zonder heel grote opofferingen te moeten doen. Uiteraard was het ene vak moeilijker dan het andere (en was daardoor ook de benodigde tijd verschillend). Ik volgde ook een reeks infomomenten bij het monitoraat wat me hielp om een duidelijk(er) beeld te krijgen van de juiste studiemethoden. Na een eerste examenperiode die goed was afgelopen heb ik vastgehouden aan mijn studiemethode.

Cara, master

Het eerste jaar dat ik verder studeerde, voelde ik mij een beetje verloren. Ik had als schakelstudente les met studenten uit drie verschillende jaren en vond in het begin moeilijk mijn draai. De universiteit was afstandelijker dan de hogeschool en ik voelde mij een nummer in de massa. Dat was soms best wel hard. Verder had ik nog nooit een tweede zit gehad en de klap kwam toen ook hard aan toen ik gebuisd was voor zowel mijn statistiek als mijn kwantitatieve analyse. Die vakken werden tegelijk gegeven in het eerste semester van het schakelprogramma. Dat was erg zwaar en moeilijk om te volgen, aangezien de cursussen elkaar normaal opvolgen. Het tweede semester verliep al iets vlotter en mijn tweede zit leverde goede punten op. Ik begon een ritme te vinden in het studeren en leerde omgaan met de grootschaligheid waarop er werd lesgegeven.

Amber, master

De eerste examenperiode aan de universiteit viel uiteindelijk beter mee dan verwacht. Ik schatte mijn slaagkansen niet zo hoog in maar uiteindelijk ging het wel vrij vlot. Hieruit leerde ik dat inzicht belangrijker is dan kennis en dat kritisch denken meer toegelaten is dan op de hogeschool, wat een zeer prettige ervaring was. Ik had geen al te hoge punten maar was er voor alles door. Aangezien ik een schakelprogramma volgde, vond ik dat een hele prestatie. Het was aan de universiteit niet meer nodig om mijn studiemethode aan te pakken aangezien ik al een hogeschoolopleiding succesvol had afgewerkt.

Jozefien, master

Ik wou altijd psychologie studeren omdat ik al zeer jong werd geholpen door iemand van het clb wiens functie ik wel zag zitten. Toch ben ik toegepaste psychologie aan de hogeschool begonnen omdat universiteit me te zwaar leek. De bedoeling was om daarna psychologie verder te doen. Om hier zeker van te zijn heb ik alle mogelijke opleidingen vergeleken waarvoor ik een schakelprogramma kon volgen na mijn hogeschoolopleiding. Ik ben naar infodagen gegaan, heb cursussen ingekeken en met studenten gepraat ... Uiteindelijk leek sociologie mij een betere keuze omdat de inhoud mij meer bleek te interesseren, vooral dan omdat die opleiding mij een andere kijk gaf op de wereld dan de psychologie die ik al kende van mijn hogeschoolopleiding.

Sarah, master

Sociologie is een hele boeiende richting! Het is wel een behoorlijk arbeidsintensieve richting, aangezien je vanaf de tweede bachelor een pak groepswerken en papers moet maken. Je leert op die manier echter wel goed papers te schrijven, literatuurstudies te doen en om te gaan met statistische analyses: dat is echt een enorme voorbereiding op de masterproef! Het diploma sociologie bereidt je niet specifiek voor op een bepaalde job. Dat betekent dat je op de arbeidsmarkt aan de ene kant veel opties hebt, maar aan de andere kant dat ze ook niet echt op je zitten te wachten. Profilering zal belangrijk worden ...

Hanneke, master

Ik wil met mijn diploma van Master in de sociologie in een bedrijf als HR werken. Als ik in de komende maanden geen werk vind, dan ga ik nog de master algemene economie aan UGent volgen. Ik heb nog niet echt een idee of ik al dan niet veel mogelijkheden heb met mijn diploma, maar laat ons hopen van wel.

Eva, master

Ik herinner me mijn eerste jaar als een rampenjaar. Ik moest in het secundair nooit veel studeren en was er altijd door, ik was dus niet echt ervaren met studeren. Ik weet nog goed dat ik in dat eerste jaar moeite had met de hoeveelheid en ook met de inhoud ... Het academisch taalgebruik zorgde ervoor dat ik vaak naar een woordenboek moest grijpen; na een jaartje was dat natuurlijk wel over ... Men had mij dat wel gezegd, maar ik wist niet dat ik zulke grote pakken zou moeten blokken. Natuurlijk groei je daarin en leer je wel leren maar mijn eerste jaar resulteerde in 7 tekorten en heel wat minder zelfvertrouwen ...

Bianca, master

Geniet van je tijd aan de universiteit! Het is voorbij voor je 't weet en het is de tijd van je leven met een enorme vrijheid, stimulerende omgeving, contact met gelijkgestemde zielen, iedere dag nieuwe uitdagingen en ervaringen ... Go along for the ride and just enjoy! Begin op tijd met je cursussen. Laat ze niet eerst een maand liggen, hoe verleidelijk dat ook is. Als je de gewoonte kweekt om tijdens het jaar te werken, zijn de examens des te relaxter ( én kan je genieten van 3 maand platte rust!). Ga naar de lessen. Je krijgt op die manier een veel beter inzicht in de leerstof, je weet meteen welke aspecten de prof belangrijk vindt en je hebt achteraf thuis minder problemen om de leerstof te begrijpen.

Natalie, master

Mijn studiekeuze was hoofdzakelijk gebaseerd op mijn vooropleiding. Ik heb sociaal-technische wetenschappen gedaan in het secundair en dan is het niet zo evident om universitaire studies aan te vatten. Om die reden heb ik eerst maatschappelijk werk gestudeerd. Toen na die drie jaar bleek dat ik de capaciteiten, motivatie en interesse had om verder te studeren, begon ik actief op zoek te gaan naar de mogelijkheden die ik had. Ik vergeleek verschillende universiteiten en opleidingsprogramma's. Uiteindelijk schreef ik mij in voor het schakelprogramma sociologie, want dat sloot aan bij mijn interesses. Naast mijn studies had ik een rijk studentenleven: ik was actief in het bestuur van een studentenvereniging, ging wekelijks sporten en volgde notenleer en zangles. Dat combineren met een voltijds schakelprogramma leek mij nogal moeilijk. Gelukkig bestond de mogelijkheid om het schakeljaar te splitsen in twee jaar. Het betekende dat ik in het eerste jaar mij gemakkelijk kon aanpassen aan de overstap van hogeschool naar universiteit, in het tweede jaar kon ik al enkele vakken van de master meenemen en in het derde jaar had ik extra tijd om aan mijn eindwerk te spenderen. Een win-winsituatie, dus.

Lara, master

Ik zou zeer graag in het buitengewoon onderwijs gaan werken. Ik zou dat in eerste instantie op basis van mijn diploma toegepaste psychologie doen en op basis van mijn eerdere stage-ervaringen. Mijn diploma sociologie zou ik dan meer willen gebruiken in functie van doorgroeikansen later. Een andere optie is om als socioloog te beginnen in SD Worx, maar dat hangt uiteraard af van hoe de verdere sollicatie verloopt.

Debbie, master

Ik ben toegelaten om in Londen te gaan studeren. Ik ga International human resource management studeren, waarvoor sociologie een goeie basis is. Een weldoordachte keuze en iets dat mij zeker zal liggen.

Annemie, master

De overgang verliep behoorlijk vlot. Ik raad aan om naar de 'leren-leren'-modules te gaan die de meeste monitoraten ter beschikking stellen. Je hoort eens hoe de studiemethode van andere studenten ineen zit en je steekt best wel wat op. Want toegegeven, die hopen leerstof zijn nogal verwarrend in het begin: slides, boek, lesnotities, een reader ... De beste tip is gewoon om die allemaal in 1 of maximum 2 formats te integreren. Zo wordt alles veel overzichtelijker en spaar je veel tijd uit in de blok. De grootste verandering was waarschijnlijk het alleen gaan wonen en de eenzaamheid die daarmee soms gepaard gaat.