Bachelor of Arts in de archeologie

De opleiding Archeologie leert je het verleden van de mens in al diens aspecten te reconstrueren en belichten. Bij je afstuderen heb je niet allen de praktische vaardigheden in de vingers voor het archeologische terreinwerk, maar beschik je ook over de uitgelezen wetenschappelijke en methodologische kennis om archeologische bronnen op te sporen, te onderzoeken en kritisch te beoordelen.

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

Als archeologiestudent reconstrueer je, via tastbare overblijfselen, hoe mensen leefden en hoe hun leefomgeving eruitzag. Je leert kritisch en zelfstandig om te gaan met de archeologische wetenschap en literatuur en met het archeologische bronnenmateriaal. Je leert er waar je die bronnen kan opsporen, hoe je ze kan onderzoeken en evalueren en hoe je wetenschappelijk verslag uitbrengt van je onderzoeksresultaten. Extra troef van de UGent-opleiding? De bachelor en master zijn er sterk verweven met het wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door een uitgebreid team van UGent-deskundigen. Zo kan je leren van de besten bij je veldwerk. Uiteindelijk kan je dankzij je opleiding later een belangrijke maatschappelijke rol vervullen door je te bekommeren om het culturele patrimonium en te ijveren voor een betere kennis van het verleden.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

Ben je nieuwsgierig naar de mens in het verleden? Heb je zin om samen te werken met andere disciplines zoals geschiedenis, geologie, biologie en antropologie? En heb je een interesse voor de meest recente fotografische technieken, geofysische methodes en gps-meetapparatuur om vindplaatsen van materiële resten te detecteren? Dan kom je met de opleiding Archeologie aan je trekken! Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, wel een ruime belangstelling voor het verleden. En verder: het nodige geduld om vele uren door te brengen in de open lucht en er de materiële resten van oude culturen te onderzoeken. Omdat de archeologie o.m. (kunst)historische, geografische en natuurwetenschappelijke technieken inzet, biedt affiniteit met die wetenschappen je een voorsprong. Ook een scherp ruimtelijk inzicht speelt in je voordeel, net als een aanleg voor vreemde talen.

Structuur

Bachelor

De bacheloropleiding programmeert drie soorten opleidingsspecifieke vakken.

  • De kennis- en inzichtsvakken geven een overzicht van periodes en van grote archeologische regio’s.
  • De methodologische vakken introduceren je onder meer in de geologie, de archeobotanie (die plantaardige resten bestudeert), de archeometrie (die natuurwetenschappelijke methodes en technieken toepast om restanten te bestuderen) en de fysische antropologie (die menselijke skeletresten onderzoekt).
  • De praktijkvakken omvatten dan weer begeleide oefeningen waarin je leert zelfstandig onderzoek op te zetten en uit te voeren, en verder ook terreinstages, materiaalpractica en excursies.

Naast die opleidingsspecifieke vakken volg je in je eerste bachelorjaar ook een aantal algemeen vormende vakken die je introduceren in onder meer de wijsbegeerte, de historische kritiek en de antropologie. In je tweede bachelorjaar neem je ook een keuzepakket op, een coherente groep van vakken uit een andere, complementaire discipline. Van in het begin van je opleiding maak je kennis met alle facetten van de archeologische praktijk en met diverse wetenschappelijke disciplines, maar naarmate de opleiding vordert, worden de hoorcolleges afgebouwd en neemt het belang van werkcolleges en zelfstandig werken toe. Zo monden de begeleide oefeningen in je derde bachelorjaar uiteindelijk uit in een zelfstandig uitgewerkte bachelorpaper.

Master

De echte vakspecialisatie gebeurt in je masteropleiding. Je leert er zelfstandig gespecialiseerd academisch onderzoek te voeren met de relevante wetenschappelijke technieken en methodes uit de archeologie en haar partnerwetenschappen. Met je masterdiploma op zak ben je in staat leidinggevende functies te vervullen: opgravingen of projecten coördineren bijvoorbeeld. Dat je dat diploma waard bent, bewijs je met je masterproef, je zelfstandige afstudeerwerk waarin je de resultaten van eigen onderzoek presenteert. De opleiding stoomt je ook praktisch klaar voor de veldarcheologie en het archeologisch onderzoek. Daarom neem je actief deel aan onder meer opgravingen, archeologische boringen en prospecties. In de master kan je via je stage vertrouwd raken met museumbeheer en publiekswerking. Je krijgt ook de kans om op buitenlandse stage te gaan.

 

  • Je bachelordiploma geeft ook toegang tot andere masters dan hierboven vermeld, waaronder een educatieve master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.

Arbeidsmarkt

Vele archeologen werken in het wetenschappelijk onderzoek: aan universiteiten, musea of andere wetenschappelijk instellingen. Voor velen is verder een belangrijke rol weggelegd in het beheer van het archeologische erfgoed of binnen de ruimtelijke ordening. Met je diploma kan je ook terecht bij archeologische privébedrijven, studiecentra of studiediensten die de erfgoedwaarde van bepaalde sites moeten bepalen. Archeologen die in Vlaanderen zijn opgeleid blijken daarbij zeer gegeerd in het buitenland. Daarnaast kan je perfect een baan vinden buiten de traditionele ‘archeologische’ sectoren. Afgestudeerden komen ook vaak terecht in administratieve functies, zowel in de openbare als de privésector, in commerciële functies, in de public relations, de culturele sector, bij bibliotheken of in de journalistiek.

 

  • Op durfdenken.be vind je interessante getuigenissen van afgestudeerde archeologen.