Bachelor of Arts in de geschiedenis

De uitdagingen van nu, onze instellingen, gewoontes en conflicten hebben hun wortels in het verleden. Ken je je verleden niet, dan begrijp je ook je heden niet en ben je blind voor wat komen kan in de toekomst. Bekeken vanuit het heden is dat verleden een vreemde wereld, een exotisch land waarin de mensen anders denken en doen dan wij. Precies dat contrast maakt van de opleiding Geschiedenis een boeiende, uitdagende studie!

bacheloropleiding
3 jaar 180 studiepunten
Faculteit Letteren en Wijsbegeerte
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Verder studeren

Inhoud

Als geschiedenisstudent leer je hoe je de juiste vragen stelt, hoe je relevante bronnen op het spoor komt, en met welke methodes je nuttige informatie uit die bronnen haalt. Die historische gegevens leer je vervolgens te analyseren, te evalueren en te synthetiseren. De opleiding Geschiedenis leidt jou en je medestudenten op tot historici met een diepgravende kennis van het verleden en een brede kennis aan humane en sociale wetenschappen. Afgestudeerden hebben een onderzoeksgerichte attitude, een brede blik op de wereld en kritisch inzicht – niet alleen in vroegere, maar ook in hedendaagse maatschappelijke processen en structuren. Als universitair geschoolde historicus zal je op zelfstandige basis geschiedkundig onderzoek verrichten, de resultaten daarvan zowel schriftelijk als mondeling kunnen voorstellen aan een breed publiek, en kunnen deelnemen aan het hedendaagse maatschappelijk debat.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

Je koestert een enorme belangstelling voor alles wat met geschiedenis te maken heeft, niet alleen vanwege het verleden zelf, maar ook omdat je de structuren van je eigen tijd beter wil leren begrijpen. Daarbij wil je niet enkel weten wat er gebeurd is, maar vooral ook waarom. Verder kijk je ernaar uit om inzicht te krijgen in de samenhang en betekenis van historische gebeurtenissen. Tot slot ben je nieuwsgierig van aard. Historisch werk heeft immers veel weg van detectivewerk: vragen, zoeken, analyseren, interpreteren – daar draait het om! Aanleg en belangstelling voor talen hebben is niet onbelangrijk als student geschiedenis. Je moet immers geschreven bronnenmateriaal en historische literatuur, ook in vreemde talen, nauwgezet verwerken. Daarvoor heb je een talent voor kritisch schrijven nodig. Latijn en/of Grieks kennen is een voordeel als je je wil verdiepen in de periode klassieke oudheid of middeleeuwen.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Structuur

Bachelor

De bacheloropleiding programmeert drie soorten vakken. De kennis- en inzichtsvakken geven een overzicht van de periodes en de grote thema’s in de geschiedenis; de historische praktijkvakken zijn begeleide oefeningen waarin je leert zelfstandig onderzoek op te zetten en uit te voeren; de niet-historische vakken introduceren je in de humane en sociale wetenschappen.

  • In het eerste jaar volg je een aantal algemeen vormende vakken. Het gaat om inleidingen op enkele essentiële menswetenschappen en twee historische basisvakken. Daarnaast krijg je opleidingsspecifieke vakken, vier periodegebonden vakken, die zich bijvoorbeeld op de oudheid of de middeleeuwen richten, en twee regiogebonden vakken over respectievelijk de geschiedenis van België en Afrika. Verder voorziet Historisch atelier in twee vakken waarin je leert hoe je een historisch onderzoek opzet en erover rapporteert volgens de regels van de kunst, én in een praktijkvak waarin je deze kennis al meteen toepast op een thema uit een specifieke periode.
  • In je tweede jaar neemt het aantal keuzemogelijkheden toe, en breid je je methodologische kennis uit. Je praktijkvakmanschap diep je uit door twee onderzoeksfocussen te kiezen uit een aanbod van vier historische periodes en een optie buiten-Europese geschiedenis. Via twee bijkomende keuzevakken wordt je geïntroduceerd in het interdisciplinaire denken over het verleden en doe je diepgaande kennis op over een niet-Westerse regio, religie en cultuur.
  • In het derde bachelorjaar krijg je de kans om je curriculum nog meer op je eigen interesses af te stemmen (zie het studieprogramma hiernaast). Naast twee algemene verdiepende vakken over de inzet van geschiedenis en herinnering in de samenleving en historische economische concepten, modellen en structuren zet het derde jaar sterk in op het aanscherpen van de onderzoekscompetenties. Je zet je keuzetraject uit het tweede jaar verder door één onderzoeksfocus te kiezen waarin je je specialiseert. Daarbinnen werk je ook aan je bachelorproef. Je krijgt bijkomend de mogelijkheid om meer focusvakken op te nemen, een keuzepakket uit een andere opleiding te volgen dan wel een praktijktraject Publieksgeschiedenis.

 

Master

De echte vakspecialisatie gebeurt in je masteropleiding. Je kiest voor een onderzoeksproject in een bepaalde periode (bv. de vroegmoderne tijd), in een bepaald thema (bv. stadsgeschiedenis of wereldgeschiedenis) of in een bepaalde regio (bv. de geschiedenis van Afrika). Je masterproef sluit daarbij aan.

  • Je bachelordiploma geeft ook toegang tot andere masters dan hierboven vermeld, waaronder een educatieve master. Het overzicht vind je op het tabblad ‘Verder studeren’.

Arbeidsmarkt

Als geschiedkundige kan je – dankzij de brede contouren en de wetenschappelijke diepgang van de opleiding – je kennis en vaardigheden inzetten in tal van beroepen. Afgestudeerde historici zijn terug te vinden in alle sectoren van het maatschappelijke leven: onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, de cultuursector, de (overheids)administratie, de journalistiek, de diplomatie, de sociale sector, uitgeverijen, banken en verzekeringen. Ook de functies waarin historici actief zijn, variëren sterk: van projectcoördinator, commercieel manager, redacteur en data-analist over publieks- of beleidsmedewerker tot lokale of regionale dienstverantwoordelijke.