Master of Arts in de moraalwetenschappen
Naast de theorie over moreel denken en handelen is het ook cruciaal om inzicht te krijgen in de morele ideeën, redeneringen en gedragingen van individuen en groepen. Het streefdoel is altijd concrete resultaten voor de participatie in waardedebatten, opvoeding, onderwijs, hulpverlening, ... De specialisatie gebeurt via de masterproef en een ruim aanbod van keuzevakken.
Inhoud
De opleiding moraalwetenschappen wil inzicht verstrekken in het morele denken en handelen in de breedste zin van het woord. Ze doet dat enerzijds door de grondige studie van de belangrijkste benaderingen uit de ethiek en uit de filosofie. Naast de meer theoretische benadering is het ook cruciaal om inzicht te krijgen in de morele ideeën, redeneringen en gedragingen van individuen en groepen zowel in het heden als in het verleden. De kennis van mens en maatschappij wordt ingevuld door de studie van hulpwetenschappen zoals o.a. geschiedenis, literatuur, sociologie en psychologie. Er wordt ook aandacht besteed aan het verwerven van kwalitatieve en kwantitatieve moraalwetenschappelijke onderzoekscompetenties. Tijdens de studie wordt tevens de brug tussen beide pijlers gelegd, en dat mondt uiteindelijk uit in een geïntegreerde empirische en wijsgerige studie van waarden, normen en levensbeschouwingen. Met die basis kunnen de studenten zich ontplooien tot kritische burgers die in staat zijn om een beargumenteerde visie te geven op de complexe problemen van onze samenleving. Wijsgerige ethiek en moraalwetenschappen hebben die kritische opdracht met elkaar gemeen. De moraalwetenschappen zijn echter meer toepassingsgericht. Ze streven concrete resultaten na voor de participatie in waardedebatten, opvoeding, onderwijs, vorming, hulpverlening, politiek …
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
In de Master moraalwetenschappen wordt behalve aan moraalwetenschappelijke verdiepingsvakken ook bijzondere aandacht besteed aan toegepaste ethiek. Afhankelijk van je interesses kun je daarnaast een eigen pakket samenstellen met als belangrijk onderdeel de masterproef. Wie geen Bachelor in de moraalwetenschappen heeft behaald, zal de algemene filosofische, moraalwetenschappelijke en methodologische basiskennis moeten bijschaven via een verkorte bacheloropleiding.
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
Een opleiding in de moraalwetenschappen is geen voorbereiding op een welbepaalde job. Maar dat hoeft op de hedendaagse jobmarkt geen probleem te zijn. De vraag naar afgestudeerden met een polyvalente opleiding steekt immers overal de kop op. Personeelsverantwoordelijken spitsen zich minder dan vroeger toe op specifieke diplomavereisten maar hebben daarentegen meestal een bepaald profiel voor ogen en kiezen de kandidaat die daaraan het best beantwoordt. Bij de selectie speelt de persoonlijkheid van de kandidaat vaak een grotere rol dan het diploma.
Afgestudeerden uit diverse richtingen komen voor die ‘allround jobs’ in aanmerking. De moraalwetenschapper heeft door zijn brede interdisciplinaire opleiding, de training in kritische ethische reflectie, zijn brede achtergrond en door zijn grote zelfstandigheid en synthesevermogen een sterke startpositie. Combineer je bovendien moraalwetenschappen met een andere studierichting, dan heb je ontegensprekelijk nog een extra troef in handen. Enkel als je opteert voor het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit en in het onderwijs zijn er jobs die rechtstreeks aansluiten bij de opleiding. In het onderwijs kies je voor een loopbaan als leraar niet-confessionele zedenleer. Andere uitwegen zijn: culturele, socioculturele, levensbeschouwelijke e.a. organisaties, en minder voor de hand liggende sectoren zoals overheidsdiensten, journalistiek, bibliotheekwezen, maar ook meer en meer in de bedrijfswereld.
Hier vind je een lijst met concrete beroepen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multiperspectivisme: De opleiding moraalwetenschappen aan de UGent is een unieke opleiding, zowel in de Vlaamse als internationale context. Nergens anders worden studenten op een vergelijkbare manier gevormd om ethische en levensbeschouwelijke fenomenen op een interdisciplinaire en kritische manier te bestuderen. Deze vorming bestaat uit drie componenten: filosofie en ethiek, menswetenschappelijke benaderingen, en sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden.
- Maatschappelijke betrokkenheid: De opleiding moraalwetenschappen is door haar bijzondere invulling op de samenleving gericht. De studenten leren om genuanceerd na te denken over actuele maatschappelijke problemen en worden uitgedaagd om daarover een beredeneerde positie in te nemen. Ze leren omgaan met een diversiteit aan waarden en vooronderstellingen. Bovenal verwerven ze kennis en inzichten die direct relevant zijn voor de manier waarop onze hedendaagse samenleving omgaat met problemen die gerelateerd zijn aan normen en waarden.
- Talentontwikkeling: Een belangrijk onderdeel van de moraalwetenschappelijke gereedschapskist bestaat uit argumentatieve en communicatieve vaardigheden. De studenten worden, in het bijzonder via gedifferentieerde schrijfopdrachten, tijdens de opleiding getraind in het analyseren en formuleren van argumenten. In de bachelorproef bewijzen de studenten dat ze in staat zijn tot zelfstandige ethische reflectie. Uniek voor de Gentse opleiding moraalwetenschappen is dat de studenten ook sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden aanleren (zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek). In de masterproef kan dit aangevuld worden met zelf opgezet empirisch onderzoek.
- Onderzoeksgebaseerd: Doorheen de opleiding verwerven de studenten inzicht in belangrijke concepten en theorieën uit verschillende deeldomeinen van de filosofie (waarbij een zwaartepunt ligt bij ethiek), en leren die op een adequate manier gebruiken. Daarnaast doen de studenten kennis op over mens en maatschappij door de studie van verschillende menswetenschappen. Op die manier verwerven ze een diepgaand inzicht in het moreel redeneren en de opvattingen en gedragingen van individuen en groepen. Naast het breed vormend karakter van de opleiding, krijgen de studenten de kans om zich via het opnemen van een minor grondig te verdiepen in één van deze menswetenschappelijke disciplines.
- Na de studie: De afgestudeerde moraalwetenschapper heeft een expliciet interdisciplinair profiel. De afgestudeerde is in staat om abstracte reflectie en concreet wetenschappelijk onderzoek te integreren, ziet snel wat de sterktes en zwaktes zijn van argumenten over ethische en levensbeschouwelijke fenomenen en kan informatie van heel verschillende aard op een creatieve manier integreren. De afgestudeerde maakt zich gemakkelijk andere manieren van denken eigen, kan zich zelfstandig inwerken in menswetenschappelijke onderwerpen en begrijpt het belang van vooronderstellingen in de confrontatie tussen verschillende perspectieven. De moraalwetenschapper is ideaal geplaatst om te participeren in diverse maatschappelijke debatten.
Sterke punten
- Durf divers te denken: Uit de opleidingsevaluaties blijkt dat de studenten het gevarieerd aanbod van vakken vanuit meerdere invalshoeken en disciplines waarderen.
- Durf origineel te denken: de onderzoeksoutput van de lesgevers is internationaal gericht en zeer hoog. Dat draagt bij tot het sterk onderzoeksgebaseerd karakter van het onderwijs. Ook de studenten appreciëren de brede waaier aan aangeleerde (onderzoeks)competenties en dat vertaalt zich onder andere in kwalitatieve masterscripties.
- Durf kritisch te denken: eigenzinnig maar kritisch denken wordt sterk gewaardeerd in de opleiding – wat ook tot uiting komt in de opleidingsevaluaties.
- Durf samen te denken: de waardering voor de aanspreekbaarheid van de docenten komt geregeld terug in de opleidingsevaluaties. Er bestaat weinig afstand en afstandelijkheid tussen de docenten en studenten.
- Durf jezelf in vraag te stellen: het onderwijskwaliteitsbureau van de UGent drukte haar appreciatie uit voor de zelfkritische houding van de opleiding. Ze besloot dat de “opleiding toont dat ze in staat is om knelpunten te detecteren en deze succesvol te remediëren”.
Werkpunten
- We zijn bezig om de contacten met de alumni van de opleiding en het bredere werkveld te versterken. Op die manier kan een structurele plaats gegeven worden aan een externe blik op de organisatie en inhoud van de opleiding.
- We zullen de internationale dimensie van de opleiding verder in de verf zetten door meer in te zetten op uitwisselingen in het kader van het onderwijs.
- De eigenheid van de opleiding Moraalwetenschap werd de afgelopen jaren al scherper afgelijnd door een aantal programmahervormingen. We blijven samen met de studenten zoeken naar manieren om de troeven van de opleiding zo sterk mogelijk uit te bouwen.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 01/02/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.