Master of Science in de wiskunde
Wiskunde is een zelfstandige wetenschap en tegelijkertijd een discipline die parallel loopt met de verschillende andere wetenschappen en er voortdurend mee in wisselwerking staat. Wie de masteropleiding wiskunde volgt, maakt een bewuste keuze uit drie majors en een ruim gamma aan keuzevakken.
Inhoud
Wiskunde is een zelfstandige wetenschap en tegelijkertijd een discipline die parallel loopt met de verschillende andere wetenschappen en er voortdurend mee in wisselwerking staat. Wiskunde negeren blijkt onmogelijk in elke wetenschap die een bepaald niveau van exactheid heeft bereikt. Een voorbeeld: de spectaculaire vooruitgang van de moleculaire biologie heeft niet alleen veel biologen maar ook grote wiskundigen geïnspireerd om een boeiende wisselwerking tot stand te brengen. Daardoor zijn heel wat nieuwe richtingen ontstaan, zowel in de wiskunde als in de biologie. Toch heeft de zuivere wiskunde, zonder toepassingen in wetenschap en techniek - hoe fantastisch die ook mogen zijn - op zichzelf al bestaansrecht. Soms zijn toepassingen trouwens heel indirect en onverwacht: sommige takken van zuivere wiskunde (zoals getaltheorie en eindige meetkunde) blijken veel later wel degelijk van pas te komen bij erg praktische toepassingen zoals coderen en decoderen. Wiskunde is in feite al heel lang een van de meest fundamentele uitingen van de mens in zijn streven om de wereld beter te begrijpen. Daarom zal ze ook een essentieel element blijven van de cultuur die we aan de komende generaties doorgeven.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De master heeft een pakket van verplichte vakken (24 sp) die voor elke student van belang zijn: Wiskunde en maatschappij, Machine Learning, Codeertheorie en Stage. Verder laat het studieprogramma een ruime keuze toe.
Je kiest een major van 24 sp die aansluit bij je interesse:
- Zuivere wiskunde
- Toegepaste wiskunde
Je maakt er kennis met de verschillende onderzoeksdomeinen inherent aan de gekozen major.
Daarnaast kies je voor 30 sp keuzevakken, die enerzijds verdiepend zijn (via de cluster Wiskundige verdieping) en anderzijds verbredend (via zeven beroepsgerichte clusters). Ook een combinatie van beide is mogelijk: je mag vakken over de verschillende clusters heen kiezen. De vakken in de clusters worden ondersteund door actieve onderzoekers en sluiten aan bij wetenschappelijk onderzoek. De zeven beroepsgerichte clusters laten verbreding toe in verschillende toepassingsgebieden zoals Informatica, Data Science, Fysica, Financiële wiskunde en economie, Biowetenschappen, Ondernemerschap en Onderwijs. Door de keuze voor vakken uit de clusters Financiële wiskunde en economie, en Ondernemerschap zijn studenten die voor de bankensector, verzekeringssector of bedrijfswereld willen kiezen, gewapend met de nodige economische voorkennis.
Naast die 30 sp keuzeruimte wordt er ook nog eens voor 12 sp voorzien aan vrije keuzevakken, die eventueel gekozen kunnen worden uit de studieprogramma's van andere universiteiten.
Het onderwerp van de masterproef (30 sp) sluit aan bij de gekozen major.
Naast de hier beschreven (domein)master, kun je ook kiezen voor de educatieve master. Meer uitleg hierover vind je op www.ugent.be/educatievemaster.
Arbeidsmarkt
De afgestudeerden van de opleiding Master in de wiskunde kunnen terecht in het wetenschappelijk onderzoek, in het onderwijs en in vele bedrijven waar onderzoek en ontwikkeling een kernactiviteit vormen. Hun belangrijkste troeven zijn hun vermogen om technische concepten aanschouwelijk te maken, strategisch met complexe informatie om te gaan en creatief op zoek te gaan naar nieuwe invalshoeken. De training als wiskundige in deze gebieden is dan ook bijzonder nuttig en sterk gewaardeerd en geeft afgestudeerden vaak een voorsprong op collega’s uit andere opleidingen. Naast onderzoek en onderwijs zijn wiskundigen zeer gegeerd in financiële instellingen, de ICT-branche en de dienstverlening (consultingbureaus …).
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- De opleiding is gradueel opgebouwd met ruime keuzemogelijkheden en profilering via de majoren (zuivere wiskunde en toegepaste wiskunde). Er is ruime mogelijkheid tot verbreding in verschillende arbeidsgerichte domeinen.
- De opleiding leert de student in kleine groepen gaandeweg actief omgaan met complexere en abstractere problemen uit klassieke theorieën en nieuwe onderzoeksgebieden via een gevarieerd aanbod aan werk- en evaluatievormen, waarbij er aandacht geschonken wordt aan recente ontwikkelingen (bv. zoekmachines, gps, sociale netwerken, etc.).
- Er is laagdrempelige begeleiding op maat en een sterk uitgebouwde studiebegeleiding (bv. tutoraat).
- De afgestudeerde komt vlot terecht in uiteenlopende sectoren zoals bedrijven, bank- en verzekeringssector, ICT, onderzoek, onderwijs, etc. . Afgestudeerden worden bovendien sterk gewaardeerd door het beroepenveld, o.a. door hun analyse- en abstractievermogen.
- Een gemotiveerd, internationaal team van lesgevers uit diverse takken van de wiskunde is sterk betrokken bij de studenten, de opleiding en het internationale onderzoeksveld.
Sterke punten
- De talenten van studenten worden ontwikkeld via een doordachte inhoudelijke programmaopbouw. De student wordt hierbij begeleid in zelfstandigheid, kritisch en creatief denken en bij de stapsgewijze oplossing van complexe wiskundige problemen. Ook bij het bachelorproject en de (kwalitatief hoogstaande) masterproef is de begeleiding excellent, wat onder andere blijkt uit een internationale benchmark.
- Er zijn mogelijkheden tot internationale uitwisseling met en naar gerenommeerde buitenlandse universiteiten. Dit wordt sterk begeleid door de opleiding.
- De samenhorige groep van studenten heeft veel inspraak in overlegorganen, studentenverenigingen, alumniverenigingen, LinkedIn, etc. en organiseert tal van activiteiten (bv. cursuscruisen, problem solving avonden, lezingen, etc.).
- Formele en informele feedback van alle belanghebbenden wordt steeds ter harte genomen en geremedieerd door de opleiding.
- Het internationaal team van lesgevers hanteert uiteenlopende onderwijstechnieken, gaande van de krijt-en- bord methode om wiskundige redeneringen op te bouwen tot het gebruik van state-of-the-art ontwikkelings- en simulatiesoftware.
Werkpunten
- De opleiding zal haar communicatie over de eind- en opleidingscompetenties verder optimaliseren naar alle stakeholders.
- De opleiding zet sterker in op presentatie- en computervaardigheden en samenwerken tijdens de lessen in een hedendaagse infrastructuur.
- Het (internationale) werkveld en alumni zullen nog sterker betrokken worden bij de opleiding via stages, casestudies, gastsprekers, masterproef, etc.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 09/07/2024.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.