Master of Science in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (elektrotechniek)

De master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek (Campus Kortrijk) wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Na je academische bachelor in de industriële wetenschappen: elektromechanica kun je rechtstreeks naar de master in de industriële wetenschappen: elektrotechniek. Je specialiseert verder in hetzelfde technologische domein en maakt een masterproef als bekroning. Daarmee behaal je het masterdiploma en de titel van industrieel ingenieur. In de masteropleiding industriële wetenschappen: elektrotechniek zijn er twee afstudeerrichtingen.

Gaat jouw interesse uit naar energiemanagement, de productie en het transport van energie en sta je open voor alternatieve energievormen in een tijdperk van schaarste? Ben je geïnteresseerd in productieprocessen voorzien van een betrouwbare elektrische voeding, elektrische aandrijftechniek en vermogenelektronica? Dan kies je voor de afstudeerrichting elektrotechniek. Het huidige energielandschap wordt voornamelijk beheerst door de implementatie van hernieuwbare energie en het rationeel omgaan met energie. Het samenspel van beide wordt binnenkort onze nieuwe levenswijze door de invoering van de ‘slimme meter’. Durf jij de uitdaging aan om je te verdiepen in hernieuwbare energievormen? Wil jij je profileren als energiemanager en de kwaliteit van onze energie helpen behouden? Aan de hand van een vrij programmeerbaar elektriciteitsnet (uniek in Europa) en een zon- en windpark op de campus geef jij gestalte aan de energieverdeling van morgen.

Aandachtspunten

Deze opleiding wordt voor het laatst aangeboden in 2020-21 en wordt vervangen door de nieuwe Master in de industriële wetenschappen: machine- en productieautomatisering.

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

Naast de theoretische vakken wordt in beide afstudeerrichtingen sterk de nadruk gelegd op projectwerk om zo je competenties verder te ontwikkelen. In je masterproef – binnen een bedrijf of binnen de onderzoekslijn van je opleiding – breid je je technische kennis verder uit. Verder staan er elk academiejaar ook meerdere bedrijfsbezoeken en vakbeurzen op de agenda.

Expertisecentrum Industriële Automatisering
Het expertisecentrum inzake automatisering, motion control en mechatronische systemen (XiaK) vormt de state-of-the-art omgeving waar studenten en industriële partners elkaar ontmoeten in het kader van lessen, onderzoeken met testopstellingen, stages of masterproeven.

Testplatform Hernieuwbare energie

Het expertisecentrum Lemcko beschikt over een nieuw testplatform rond hernieuwbare energie. Dit platform maakt het mogelijk om onderzoek uit te voeren en hands-on opleidingen te geven op een volledig uitgebouwd micro-grid. Dit net bestaat uit de aansluiting van 18 woningen op een programmeerbaar net. Voor elke woning zijn er diverse hernieuwbare energiebronnen en diverse aansluitbare belastingen aanwezig. Hierdoor is er onderzoek mogelijk op demand side management, energieopslag, communicatie in netten enzovoort.

Arbeidsmarkt

Het beroepenveld van een industrieel ingenieur in elektromechanica of elektrotechniek-automatisering is zeer breed. Je komt in de meest diverse sectoren en functies terecht: in engineering- en ontwerpbureaus, industriële installaties, verlichting, verwarming, conditionering van gebouwen, productieen distributiesector, elektrische energie, R&D, houtnijverheid, machinebouw, kunststofindustrie, metaalindustrie, verzorgende sector of het onderwijs. Je kunt aan de slag als ontwerpingenieur, automatiseringsingenieur, productie- en onderhoudsingenieur, technisch verantwoordelijke dienstensector (ziekenhuizen, openbare diensten, transport ...), energiebeheerder, projectmanager, service-ingenieur, technisch-commercieel afgevaardigde, docent ... Of misschien start je je eigen bedrijf op.

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.