Master of Science in de industriële wetenschappen: bouwkunde
De master industriële wetenschappen: bouwkunde legt de klemtoon op de constructie van functionele en duurzame gebouwen en infrastructuur, met aandacht voor veiligheid, stabiliteit en het milieu.
Inhoud
De opleiding bouwkunde legt de klemtoon op de constructie van functionele en duurzame gebouwen en infrastructuur, met aandacht voor stabiliteit, uitvoering, veiligheid, en milieu. Al deze constructies moeten niet alleen architecturaal mooi ogen, hun stabiliteit moet ook gedurende lange tijd gegarandeerd zijn, de gebruikte materialen en constructietechnieken moeten aan de tand des tijds weerstaan en binnenin moet het comfortabel toeven zijn. Tijdens je opleiding leer je bouwdossiers opstellen (zowel in het domein van de woning-, appartement- als industriebouw) en maak je ontwerpen van wegenisinfrastructuur en kunstwerken (bv. duikers, bruggen, torens). Daarnaast word je zo veel als mogelijk betrokken bij actuele projecten en thema’s via bedrijfsbezoeken, buitenlandse studiereizen, studiedagen … Je masterproef maak je al dan niet in samenwerking met de industrie.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Structuur
De master in de industriële wetenschappen: bouwkunde bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Je curriculum omvat alle pijlers van de bouwkunde. Civiele techniek, stabiliteit, bouwtechniek … worden verder uitgediept in het masterjaar. Daarnaast gaat veel aandacht naar o.a. bouwwetgeving en -administratie, duurzaamheid, projectmanagement,… en kan je kiezen uit verschillende keuzevakken die aansluiten bij je eigen interesses. Tijdens je opleiding loop je ook 4 weken stage. Dit kan bij een aannemingsbedrijf, een studiebureau, een architectenbureau, een onderzoekscentrum, een overheidsinstelling … in binnen- of buitenland. Je masterproef kadert in startend of lopend onderzoek binnen een doctoraat of in samenwerking met een bedrijf.
Arbeidsmarkt
Zowel in de publieke als in de particuliere sector is de verscheidenheid aan jobs bijzonder groot. Het meest zichtbare actieterrein zijn de talloze bouwplaatsen in Vlaanderen. Als ingenieur bouwkunde treed je op als spilfiguur en centrale gesprekspartner. Je bent de werfleider die de werf coördineert, organiseert en opvolgt; of het nu gaat over bruggen, wegen of gebouwen. Soms krijg je als projectleider ruimere en meer algemene verantwoordelijkheden toegewezen. Als creatief ontwerper en BIM-modelleur ben je betrokken bij de voorbereiding en startfase van projecten of voer je detail-berekeningen uit in een studiebureau.
Ben je meer technisch-commercieel aangelegd, dan kun je terecht in de aankoop of verkoop van bouwmaterialen. Andere mogelijke functies zijn technisch beheerder van gebouwen, deskundige in expertisebureaus of adviseur in adviesorganen voor de bouwnijverheid. Een internationale job bij een aannemersbedrijf in één van de talloze grootschalige bouwprojecten is natuurlijk ook mogelijk.
Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Integratie theorie en praktijk: het opleidingsprogramma bestaat uit een groot aantal uren werkcolleges en practica waarin de theoretische kennis uit de hoorcolleges wordt ingeoefend in onze goed uitgebouwde laboruimtes en practicumlokalen. Daarbij scherpen wij de kritische zin en het probleemoplossend denken van onze studenten aan en houden wij hen op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen in het vakgebied. Bovendien omvat het programma één stageperiode van minstens vier weken tussen Bachelor en Master.
- Een sterke inbedding in het werkveld via de stage van minstens vier weken tussen het bachelor- en masterjaar. Dat is één van de belangrijkste troeven van onze opleiding. Als student krijg je de gelegenheid je onder te dompelen in de praktijk. Je leert er zelfstandig en in team functioneren. Daarnaast worden er in verschillende vakken bedrijfs- en werfbezoeken ingericht en kunnen masterproeven in samenwerking met bedrijven worden uitgevoerd.
- Kenniscreatie: de opleiding hecht veel belang aan een stapsgewijze opbouw van kennis. Onze studenten worden daarbij voortdurend aangezet tot kritische zelfreflectie Een afgestudeerde van onze opleiding is een flexibel inzetbare master die zich toch voldoende heeft kunnen specialiseren.
- Wetenschappelijke én professionele focus: wij leiden studenten op tot academisch onderlegde professionals. Je maakt kennis met de meest actuele en state-of-the-art ontwikkelingen in het vakgebied. Je leert deze ontwikkelingen op te volgen en toe te passen in de praktijk. Als afgestudeerde van onze opleiding ben je in staat om de bouwkundig/landmeetkundig gerelateerde processen in onze samenleving te verklaren. Je ziet bovendien kansen om die processen om te zetten naar meer duurzame, veerkrachtige ontwikkelingen.
- Multiperspectivisme: we leiden onze studenten op tot kritische professionals die kunnen werken in teamverband. We brengen onze studenten de nodige vaardigheden bij om creatief en probleemoplossend te werken en brengen een verscheidenheid aan theoretische en praktijkperspectieven met elkaar in interactie. Daarbij kijken we ook buiten de muren van de bouwkunde en leggen we verbanden met verwante domeinen zoals architectuur/duurzame energie/ruimtelijke ordening.
Sterke punten
- De algemene studententevredenheid is hoog. De studenten zijn o.a. positief over de opbouw en vakinhoudelijke kwaliteit van de opleiding en loven de vooruitstrevende manier van lesgeven, de discussiefora en de begeleiding bij de bachelor- en masterproef.
- Onze alumni zijn in binnen- en buitenland gegeerd en kunnen doorgaans rekenen op zeer goede jobopportuniteiten.
- De opleiding wordt gedragen door een excellent, geëngageerd en toegankelijk lesgeversteam dat een sterke betrokkenheid uitstraalt. De opleiding zet sterk in op persoonlijk contact tussen onze docenten en onze studenten. De docenten zijn steeds aanspreekbaar, tijdens en na de lessen, op afspraak, online, en via e-mail.
- De opleidingscommissie, waar een studentenvertegenwoordiging deel van uitmaakt, is een performant orgaan dat frequent samenkomt en zowel de inhoud van het programma als de daarbij horende onderwijskwaliteitszorg met regelmaat bespreekt. Geformuleerde aandachtspunten worden constructief aangepakt en effectief opgevolgd.
- Het opleidingsprogramma is relevant, actueel en goed afgestemd op de noden uit het werkveld. Generieke competenties zoals samenwerken, communiceren en interdisciplinariteit komen in verschillende opleidingsonderdelen aan bod.
Werkpunten
- Studenten geven aan dat de werklast voor sommige vakken en/of in bepaalde semesters hoog is. Samen met hen blijven we die werklast opvolgen. Daarnaast zetten we in op een duidelijke communicatie over wederzijdse verwachtingen, o.a. met een indicatieve kalender. We blijven ook investeren in een optimaal studierendement zodat je als student alle kansen krijgt om in de voorziene 4 studiejaren (Ba + Ma) af te studeren.
- Op het vlak van internationalisering blijven we inzetten op studentenmobiliteit. Er worden nieuwe initiatieven genomen rond Internationalisation@home. Een internationaal semester is alleen mogelijk in het masterjaar.
- De opleiding streeft naar hogere betrokkenheid van de studenten bij het beleid van de opleiding en neemt hiertoe de nodige initiatieven om studenten warm te maken om een actieve rol binnen de opleiding op te nemen.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vindt u hier.
Deze informatie werd het laatst bijgewerkt op 23/03/2023.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.