Master of Science in de industriële wetenschappen: bouwkunde

De master industriële wetenschappen: bouwkunde legt de klemtoon op de constructie van functionele en duurzame gebouwen en infrastructuur, met aandacht voor veiligheid, stabiliteit en het milieu.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De opleiding bouwkunde legt de klemtoon op de constructie van functionele en duurzame gebouwen en infrastructuur, met aandacht voor stabiliteit, uitvoering, veiligheid, en milieu. Al deze constructies moeten niet alleen architecturaal mooi ogen, hun stabiliteit moet ook gedurende lange tijd gegarandeerd zijn, de gebruikte materialen en constructietechnieken moeten aan de tand des tijds weerstaan en binnenin moet het comfortabel toeven zijn. Tijdens je opleiding leer je bouwdossiers opstellen (zowel in het domein van de woning-, appartement- als industriebouw) en maak je ontwerpen van wegenisinfrastructuur en kunstwerken (bv. duikers, bruggen, torens). Daarnaast word je zo veel als mogelijk betrokken bij actuele projecten en thema’s via bedrijfsbezoeken, buitenlandse studiereizen, studiedagen … Je masterproef maak je al dan niet in samenwerking met de industrie.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De master in de industriële wetenschappen: bouwkunde bouwt verder op de academische bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde. Je curriculum omvat alle pijlers van de bouwkunde. Civiele techniek, stabiliteit, bouwtechniek … worden verder uitgediept in het masterjaar. Daarnaast gaat veel aandacht naar o.a. bouwwetgeving en -administratie, duurzaamheid, projectmanagement,… en kan je kiezen uit verschillende keuzevakken die aansluiten bij je eigen interesses. Tijdens je opleiding loop je ook 4 weken stage. Dit kan bij een aannemingsbedrijf, een studiebureau, een architectenbureau, een onderzoekscentrum, een overheidsinstelling … in binnen- of buitenland. Je masterproef kadert in startend of lopend onderzoek binnen een doctoraat of in samenwerking met een bedrijf.

Arbeidsmarkt

Zowel in de publieke als in de particuliere sector is de verscheidenheid aan jobs bijzonder groot. Het meest zichtbare actieterrein zijn de talloze bouwplaatsen in Vlaanderen. Als ingenieur bouwkunde treed je op als spilfiguur en centrale gesprekspartner. Je bent de werfleider die de werf coördineert, organiseert en opvolgt; of het nu gaat over bruggen, wegen of gebouwen. Soms krijg je als projectleider ruimere en meer algemene verantwoordelijkheden toegewezen. Als creatief ontwerper en BIM-modelleur ben je betrokken bij de voorbereiding en startfase van projecten of voer je detail-berekeningen uit in een studiebureau.

Ben je meer technisch-commercieel aangelegd, dan kun je terecht in de aankoop of verkoop van bouwmaterialen. Andere mogelijke functies zijn technisch beheerder van gebouwen, deskundige in expertisebureaus of adviseur in adviesorganen voor de bouwnijverheid. Een internationale job bij een aannemersbedrijf in één van de talloze grootschalige bouwprojecten is natuurlijk ook mogelijk.

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.