Master of Science in de industriële wetenschappen: informatica

De master in de industriële wetenschappen: informatica is theoretisch gedragen en getoetst aan de praktijk: een unieke balans tussen denken en doen. In deze opleiding wordt de nadruk gelegd op netwerken, softwareontwerp en beheer van informaticasystemen. Je kunt aan de slag als softwareontwikkelaar, systeembeheerder, software-ingenieur, functioneel analist, onderzoeker, lesgever, IT-coördinator, databaseontwerper, informatieanalist, data-ingenieur …

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

Nu in onze samenleving veel geautomatiseerd verloopt en afhangt van computersystemen, is een goede, veelomvattende vorming van informatici onontbeerlijk. Enerzijds leer je in deze opleiding vooral analyseren voor je aan het werk gaat - en daar staat of valt een project doorgaans mee. Je doet anderzijds heel veel praktijkervaring op via oefeningen die zelfredzaamheid en oplossingsgericht denken stimuleren.

In de masteropleiding verwerf je ervaring met de meer geavanceerde technologieën in de informaticabranche die sterk op elkaar inspelen:

  • systeembeheer
  • beveiliging van netwerken en computers
  • systeemontwerp: ontwerp domeinlogica, gedistribueerde databanken, microservices, gedistribueerde systemen in de cloud
  • data science: big data en artificiële intelligentie (AI)
  • geavanceerde algoritmen op grafen, efficiënte opslag en zoekmethoden

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

Het diploma van academische bachelor in de industriële wetenschappen: informatica geeft je rechtstreeks toegang tot de aansluitende masteropleiding industriële wetenschappen: informatica. De opleiding omvat nog een aantal algemene, verplichte vakken, met daarnaast een ruim pakket aan keuzevakken. Via deze keuzevakken en ook via je masterproef kan je eigen accenten leggen in je opleiding.

Omdat in een opleiding tot industrieel ingenieur werkveldervaring belangrijk is, worden masterproeven vaak in samenwerking met bedrijven georganiseerd. Wil je evenwel liever een onderzoeksgerelateerd onderwerp uitwerken, dan kan je terecht bij één van de onderzoeksgroepen van UGent. Het zwaartepunt van de masterproef ligt in het het tweede semester. Je werkt een volledig project uit van onderzoek en analyse tot implementatie. Je doet dat zelfstandig maar steeds onder het toeziend oog van je begeleiders.

Arbeidsmarkt

Er is een groot tekort aan goed gekwalificeerde informatici die problemen doordacht aanpakken en onderhoudsvriendelijke oplossingen ontwerpen. Je kunt aan de slag als softwareontwikkelaar, netwerk- of systeembeheerder, software-ingenieur, functioneel analist, onderzoeker, lesgever, IT-coördinator, databaseontwerper, informatieanalist, data-ingenieur (AI) …

Op ikbenindustrieelingenieur.be vind je interessante getuigenissen.