Master of Science in de industriële wetenschappen: biochemie
In de master in de industriële wetenschappen: biochemie (Campus Schoonmeersen - Gent) komen de technologie van de biochemische bedrijven en de vijf biotechnologiedomeinen evenwichtig aan bod. Een brede link wordt gelegd met biotechnologie in de praktijk door onder andere de bezoeken aan biotechbedrijven.
Inhoud
De opbouw van de Master in de industriële wetenschappen: biochemie is een weerspiegeling van de vijf pijlers binnen het toekomstige potentiële werkveld van deze ingenieurs in de bio-gebaseerde economie. Industriële biotechnologie omhelst de toepassing van microorganismen en enzymen om op grote schaal biomoleculen, materialen, chemicaliën en brandstof te produceren uitgaande van hernieuwbare grondstoffen of nevenstromen. Praktijkstudies in de biotechnologie exploreert de mogelijkheden om via genetische modificatie organismen te ontwikkelen met nieuwe gewenste eigenschappen die hun toepassing vooral kennen in de medische en plantenbiotechnologie. De biotechnologie van de voeding- en drankprocessing komt aan bod binnen brouwerij- en fermentatietechnologie. En in milieubiotechnologie wordt dieper ingegaan op processen uitgevoerd door micro-organismen binnen de waterzuivering, bodemsanering, luchtzuivering en afvalverwerking. Deze vijf pijlers worden in de masteropleiding ook nog geflankeerd door vakken waarin algemene analytische, ingenieurs- en bedrijfstechnieken aan bod komen. Via de masterproef kan elke student zich verder verdiepen in één van de bovenstaande biotechnologische toepaLussingsvelden, in een onderzoekslabo of op de R&D-afdeling van een bedrijf. Daarenboven bestaat er de mogelijkheid om een stage op te nemen waarin je wordt ondergedompeld in alle aspecten van het bedrijfsleven. De link met de praktijk wordt verder versterkt door de talrijke bedrijfsbezoeken en nationale en internationale gastsprekers. De funderingen voor deze opleiding worden gelegd in de basisvakken en gespecialiseerde opleidingsonderdelen binnen de genetica, celbiologie, biochemie, biotechnologie, microbiologie, milieukunde en enzymtechnologie, en de onderzoeksgerichte opleidingsonderdelen met projectwerking.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Arbeidsmarkt
In het streven naar een meer duurzame maatschappij zijn de ontwikkeling en optimalisatie van biotechnologische processen en producten in volle opmars. Als industrieel ingenieur biochemie ben je breed inzetbaar in uiteenlopende sectoren zoals biochemische en biotechnologische productie, farmacie, milieutechnologie, fermentatie-industrie, plantenbiotechnologie… Bovendien zal je ook verschillende functies kunnen bekleden zoals onder andere analytische en technische ondersteuning, productieontwerp, procesingenieur en onderzoeker. Een doorgedreven contact met wetenschappelijk onderzoek kan ook via het uitvoeren van een doctoraat.
Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Toegepast profiel: De Master Industriële Wetenschappen Biochemie is een applicatiegerichte Industrieel Ingenieur die vanuit een wetenschappelijke basis inzicht heeft in het ontwerpen, sturen en controleren van biochemische (productie)processen, gecombineerd met een sterke analytische achtergrond. In een bedrijf vertalen deze ingenieurs nieuwe concepten (eerder door bio-ir’s aangeleverd) naar de reële toepassing binnen het bedrijf. De eigenlijke technische uitvoering gebeurt eerder door professionele bachelors.
- Toekomstgericht: De opbouw van de opleiding garandeert dat de afgestudeerden Master in de Industriële Wetenschappen: Biochemie breed inzetbaar zijn in diverse functies binnen de verschillende takken van de bloeiende bio-gebaseerde economie, hetgeen ook blijkt uit de loopbaanontwikkeling van onze alumni.
- Onderzoeksingesteldheid: De opleiding zet duidelijk in op het aanbrengen van kennis en vaardigheden met betrekking tot toegepast onderzoek en scoort hierbij goed in opleidingsbevragingen door studenten. Deze onderzoekcompetenties complementeren het applicatiegericht karakter van de Industrieel Ingenieur Biochemie tot een gegeerd profiel op de arbeidsmarkt.
- Kritisch denken binnen het multiperspectivisme: De verankering van deze twee speerpuntprincipes van UGent in onze opleiding wordt zichtbaar in de goede scores bij studenten in opleidingsbevragingen rond het stimuleren van kritisch inzicht, creatieve kennisontwikkeling en -toepassing en maatschappelijke relevantie.
- Talentontwikkeling van studenten: Kennis wordt op een gevarieerde manier aangeboden, met naast de klassieke hoorcolleges en practica bijvoorbeeld onderzoeksgestuurd projectonderwijs en andere activerende werkvormen. De mogelijkheid bestaat ook om een masterproef uit te voeren in diverse settings (onderzoekslabo of R&D bedrijf) gerelateerd aan de verschillende takken van de industrie, en het contact met het werkveld via stage, bedrijfsbezoeken en workshops zorgt ervoor dat de student zijn/haar intrinsieke kwaliteiten gericht kan ontplooien.
Sterke punten
- Cultuur van permanente kwaliteitszorg: De manier waarop de opleiding zijn permanente kwaliteitszorg organiseert werd bij externe evaluaties als voorbeeldig beschouwd. Door intensief overleg op verschillende niveaus, ondersteuning door een sterke facultaire dienst onderwijsondersteuning en de grote betrokkenheid van de lesgevers in de kwaliteitszorg, kunnen aandachtspunten snel gedetecteerd en geremedieerd worden.
- Studentenparticipatie: Naast de studentenvertegenwoordiging in de kwaliteitszorgstructuren op het niveau van de opleiding (Opleidingscommissie) en op facultair niveau (Commissie Kwaliteitszorg Onderwijs) kent onze opleiding ook een zogenaamde ParticipatieCommissie (PACO), geheel georganiseerd en gestuurd door studenten. Aandachtspunten die vanuit deze PACO naar voor gebracht worden kunnen door de studentenvertegenwoordiging op de agenda geplaatst worden van de opleidingscommissie.
- Sterk in studietrajectbegeleiding: De Master Industriële Wetenschappen Biochemie kan aangevat worden vanuit de Bachelor Biowetenschappen (met minor biotechnologie), of vanuit een schakelprogramma. Een goed georganiseerde studietrajectbegeleiding zorgt er voor dat studenten persoonlijk advies krijgen bij het samenstellen van hun studieprogramma in overleg met de opleidingsverantwoordelijken.
- Gemotiveerd lesgeversteam: De opleiding wordt gedragen door geëngageerde lesgevers die vanuit hun complementaire onderzoeksdisciplines en samenwerking met de industrie kunnen instaan voor kwaliteitsvol onderwijs om de vooropgestelde leerdoelen van de opleiding te kunnen behalen.
- Aanspreekbaarheid: De lesgevers en hun team staan open voor een frequent persoonlijk contact met de studenten. Feedback over geleverde prestaties is hierbij een belangrijk punt. Dit zorgt voor een goede doorstroming van informatie rond de kwaliteit van het onderwijs, los van formele opleidingsevaluaties.
Werkpunten
- Internationalisering: De opleiding dient de studenten meer voor te bereiden op een geglobaliseerde maatschappij, hetgeen vraagt om een stevigere verankering van internationalisering in het studietraject. In de voorbije jaren werden studenten te weinig gestimuleerd tot een buitenlandse ervaring en nauwelijks geconfronteerd met een buitenlandse context inzake onderzoek en werkveld. Er worden nu continu inspanningen geleverd om dit gemis voor alle studenten te remediëren via gastsprekers en een korte buitenlandse studiereis. Ook om tot een succesvol Erasmus-traject te komen wordt extra ondersteuning en begeleiding voorzien op facultair niveau en op het niveau van de opleiding.
- Verankering van het werkveld: Alhoewel er reeds een sterke connectie is van de opleiding naar het werkveld toe door middel van bedrijfsbezoeken, stages en masterproeven in bedrijven, wordt er de komende jaren werk gemaakt van de verankering van het werkveld in het vormgeven van de opleiding via een werkveldcommissie De opleidingsverantwoordelijke is ook lid van de Educate-werkgroep van Flanders Bio, een organisatie die bedrijven in de Vlaamse Biotech en Life Sciences industrie verenigt.
- Profielbewaking: Sinds 2013 maakt de Master Industriële Wetenschappen Biochemie deel uit van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent, waar ook de opleiding Bio-ingenieur wordt aangeboden. Doordat de Industrieel Ingenieur Biochemie naar hetzelfde werkveld doorstroomt als de Bio-ingenieur, is het noodzakelijk het geapprecieerde profiel van de Industrieel Ingenieur scherp te bewaken met betrekking tot het type en de inhoud van het onderwijs (meer applicatiegericht), de werkvormen (“hands-on”) en de thesissen/stages, zodat blijvende differentiatie mogelijk is op de arbeidsmarkt. Het onderwijzend personeel levert hiertoe continue inspanningen, ook in het licht van de toenemende studentenaantallen die we in de Master Industriële Wetenschappen: Biochemie mogen verwelkomen.