Master of Science in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde (plantaardige en dierlijke productie)
De master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde (Campus Schoonmeersen - Gent) legt de focus op wetenschap en vernieuwing in de land- en tuinbouw. Je leert hoe je biologische en technologische kennis kunt inzetten om de productie van planten en dieren te verbeteren.
Inhoud
Deze masteropleiding biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde is een ideale keuze voor studenten met een passie voor plantaardige en dierlijke productie. Om te kunnen starten met deze master, dien je een academische bachelor in de biowetenschappen met het keuzepakket ‘landbouwkunde’ te hebben afgerond. Ook studenten met een professionele bachelor kunnen instromen na het succesvol afronden van een schakelprogramma.
Het curriculum van deze masteropleiding combineert een sterke theoretische basis met een praktische focus. Naast een aantal verplichte opleidingsonderdelen, krijg je de kans om je te verdiepen in een specifieke richting. Zo kun je kiezen voor de module 'Plantaardige en dierlijke productie' waarin je je focust op het optimaliseren van productieprocessen van de primaire grondstoffen voor ‘Food’, ‘Feed’, ‘Fiber’ en ‘Fuel’ en dit gesteund op de meest recente innovaties.
Deze masteropleiding bied je een diepgaande kijk op het landbouwproductiesysteem in al zijn facetten. Met thema’s als plant- en gewaswetenschappen, gewasbescherming, planten- en dierenvoeding, planten- en dierengenetica en management wordt het landbouwproductiesysteem in al haar diversiteit in kaart gebracht en duidelijk gemaakt. Bij het aanbrengen van deze thema’s wordt ruimschoots aandacht geschonken aan het zorgvuldig en duurzaam omgaan met de productieomgeving en -factoren. Om de theorie te illustreren, bezoek je verschillende bedrijven in binnen- en buitenland. Zo krijg je een realistisch beeld van de dagelijkse praktijk in de landbouw.
Het keuzepakket 'Productie en omgeving' verbindt de wereld van de landbouw met die van de natuur. Je leert hoe landbouw en natuurbeheer hand in hand kunnen gaan. Landbouwers spelen een steeds belangrijkere rol in het behoud van onze natuur. In deze specialisatie krijg je basiskennis over duurzame productiesystemen, bosbeheer, groenbeheer en natuurontwikkeling. Je ontdekt hoe je landbouw kunt bedrijven met respect voor de natuur. Terreinbezoeken en projecten laten je zien hoe de theorie in de praktijk wordt gebracht.
Je sluit je master af met een masterproef, een onderzoek dat je zelf uitvoert rond een actueel thema binnen de landbouw of het natuurbeheer.
Wil je internationale ervaring opdoen? Dat kan! Je kunt je masterproef of stage in het buitenland uitvoeren. En ben je geïnteresseerd in tropische landbouw? Dan kun je daarvoor specifieke keuzevakken volgen.
Voor wie
De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.
Arbeidsmarkt
Na je afstuderen als Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde zijn er tal van carrièremogelijkheden. Zowel de overheid als het bedrijfsleven in de land- en tuinbouwsector, en de groene sector in het algemeen, zijn op zoek naar hoogopgeleide professionals.
De landbouw is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Technologie speelt een steeds belangrijkere rol, waardoor er behoefte is aan ingenieurs met kennis en creativiteit. Je kunt aan de slag in verschillende domeinen: toelevering, productie, handel en verwerking. Er zijn ook functies in technisch-commerciële rollen, voorlichting, ontwikkelingssamenwerking, onderzoek en onderwijs. Of misschien start je wel je eigen bedrijf?
Ook de aandacht voor groen en natuur neemt toe. Beheerovereenkomsten, nichelandbouw zoals agroforestry en de valorisatie van natuur zijn trending topics. Als master in de biowetenschappen kun je een brug slaan tussen landbouw en natuurbeheer. Je hebt de visie om mee te werken aan een duurzame toekomst.
Met het diploma van Master in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde ben je wel gespecialiseerd maar toch ook voldoende veelzijdig om op heel wat terreinen aan de slag te kunnen.
Benieuwd naar welke carrièremogelijkheden jou te wachten staan na deze masteropleiding? Lees de inspirerende verhalen van onze alumni! Zij vertellen over hun boeiende jobs als industrieel ingenieur in de land- en tuinbouwsector. Ontdek hoe zij hun kennis en vaardigheden inzetten in de praktijk en laat je motiveren door hun succesverhalen.
Kwaliteitszorg
Mensen die durven denken over de uitdagingen van morgen, daar streven we naar. Daarom is het onderwijs aan onze universiteit stevig verankerd in zes grote onderwijsdoelstellingen: denk breed, blijf onderzoeken, steun talent, bouw mee, verleg grenzen en kies kwaliteit.
De UGent heeft continu aandacht voor kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. Het UGent-kwaliteitszorgsysteem geeft voor elke opleiding informatie over de troeven van de opleiding, de sterke punten én de werkpunten.
Meer info:
Troeven
- Multidisciplinair: Je wordt opgeleid tot een hooggekwalificeerde ingenieur die klaar is voor een ruime verscheidenheid aan taken en functies binnen de primaire productieketen. Deze keten omvat alle stappen, van de ontwikkeling en productie van genetisch geoptimaliseerd startmateriaal (zaden, plantgoed, jonge dieren) en productiemiddelen (substraten, meststoffen, veevoer) tot de toelevering van investeringsgoederen (machines, serres, stallen). De primaire productie, de teelt van planten en dieren, vormt hierbij de centrale schakel. Dankzij de brede opleiding ben je inzetbaar in verschillende facetten van deze keten.
- Integratie theorie en praktijk: Je krijgt toegang tot geavanceerde onderzoeks- en experimentele faciliteiten, zoals de proefhoeve, het in vitro laboratorium en het fytopathologische laboratorium. Deze faciliteiten bieden je niet alleen de kans om praktijk- en onderzoekservaring op te doen tijdens je masterproef, maar stimuleren ook je probleemoplossend vermogen en leren je samenwerken in dynamische teams. Als afgestudeerd profiel ben je een toepassingsgerichte ingenieur die in staat is om conceptuele kennis om te zetten in concrete producten en oplossingen.
- Multiperspectivisme: Je leert om een probleem vanuit verschillende standpunten te bekijken en in een ruim perspectief te plaatsen. Om deze vaardigheid te ontwikkelen, worden internationale ervaringen en contacten met internationale studenten en lesgevers gestimuleerd. Je masterthesis en stage worden bij voorkeur gelinkt aan een actueel probleem van een bedrijf of sector. Zo maak je kennis met de visie van het werkveld. Ook tijdens bedrijfsbezoeken krijg je inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden van de sector.
- Talentontwikkeling van studenten: We zetten volop in op interactieve en activerende werkvormen. Naast hoorcolleges en practica krijg je de kans om je talenten te tonen en verder te ontwikkelen via projectonderwijs, bedrijfsbezoeken, stages, workshops en andere uitdagende activiteiten. Zo leer je niet alleen de theorie, maar doe je ook waardevolle praktijkervaring op.
- Kenniscreatie: Het ruime aanbod van weloverwogen vakken en keuzevakken garandeert een stapsgewijze opbouw van kennis en competenties.
Sterke punten
- Cultuur van permanente kwaliteitszorg: De opleiding wordt continu geëvalueerd en verbeterd. Een speciale commissie met docenten en studenten komt maandelijks samen om de kwaliteit te bewaken en eventuele problemen snel aan te pakken.
- Gemotiveerd lesgeversteam: Je wordt omringd door enthousiaste docenten die hun passie voor onderwijs combineren met internationaal onderzoek.
- Sterk in studietrajectbegeleiding: Je krijgt persoonlijke begeleiding bij het plannen van je studietraject. Zo kun je via een schakelprogramma of een aangepast traject je studie optimaliseren.
- Studentenparticipatie: Jouw mening telt! Studenten hebben inspraak in de opleiding via de opleidingscommissie en een speciale studentenraad.
- Grote aanspreekbaarheid: Wij zetten in op een laagdrempelig persoonlijk contact tussen docenten en studenten.
Werkpunten
- Internationalisering: We willen onze studenten nog meer aanmoedigen om internationale studie-ervaring op te doen. Daarom zetten we extra in op het uitzenden van Erasmusstudenten en begeleiden we het samenstellen van lespakketten intensief. Bovendien organiseren we jaarlijks een internationale studiereis, zodat studenten de kans krijgen om nieuwe perspectieven binnen hun vakgebied te ontdekken. De nauwe internationale samenwerkingsverbanden van onze docenten bieden studenten unieke mogelijkheden om een eindwerk of stage te combineren met een verblijf in het buitenland. Kortom, we willen je nog meer stimuleren en ondersteunen om waardevolle internationale ervaringen op te doen.
- Duurzaamheid: Duurzaamheid is inherent aan de opleiding, maar kwam komt nog niet nadrukkelijk genoeg aan bod in verschillende vakken. Onlangs is er een nieuw keuzevak opgenomen in het curriculum: Duurzame productiesystemen. Toch blijft het essentieel om duurzaamheid ook in andere vakken te integreren. In ‘Management van een land- en tuinbouwbedrijf’ werd dit aspect inmiddels nadrukkelijker opgenomen.
- Feedback: De opleiding hecht veel belang aan constructieve feedback en een goede begeleiding. Om die reden optimaliseren we de terugkoppeling op werkstukken en examens. Dit omvat ook het maken van duidelijke afspraken tussen docenten en studenten over de verwachtingen en timing van opdrachten, zodat je als student steeds weet waar je aan toe bent en gerichte feedback kunt verwachten.
Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO, de accreditatie werd verlengd onder het positief besluit instellingsreview in 2022. De kwaliteit van deze opleiding werd gevalideerd door een kwaliteitstoets in de vorm van een screening door het Onderwijskwaliteitsbureau. Het borgingsbesluit vind je hier.
Deze informatie werd laatst bijgewerkt op 1/03/2025.
Heb je vragen of suggesties over deze publieke info, neem dan contact op met de opleiding.