Master of Science in de biowetenschappen: voedingsindustrie

De master in de biowetenschappen: voedingsindustrie (Campus Schoonmeersen - Gent) ligt het accent op de verwerking van grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen, de functionaliteit van de ingrediënten en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

In de master voedingsindustrie ligt het accent op de verwerking van plantaardige en dierlijke grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen, de functionaliteit van de ingrediënten en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren. Centraal in de opleiding staan de productietechnologie en kwaliteitscontrole. Zowel praktisch als theoretisch kan je je verdiepen in de technologie van de zuivel-, graan- of vleesverwerking , HACCP en risicomanagement, moleculaire en biochemische analysetechnieken … Je kan aan de hand van keuzevakken je kennis verder uitdiepen in het domein van o.a. food packaging, brouwerijtechnologie, en andere voedingsgerelateerde vakken.   

Ook de masterproef biedt verschillende mogelijkheden. Zo kan je enerzijds verder specialiseren in de verwerkingstechnologie van grondstoffen tot levensmiddelen of diervoeder of in  de productontwikkeling en anderzijds situeren zich tal van interessante onderwerpen binnen de chemische, microbiële en moleculaire productanalyse. Een 4-weken durende praktijkstage in de sector laat je tevens kennis maken met de taken en verantwoordelijkheden van een pas afgestudeerde master.

 

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding bestaat uit algemene opleidingsonderdelen die verder bouwen op de vakken uit de bacheloropleiding, keuze voedingsindustrie of op de vakken uit het schakelprogramma. Naast de verplichte vakken waaronder ook een 4-jarige stage kan je je via keuzevakken verder verdiepen in een bepaald voedingsgericht thema. Ook de masterproef biedt verschillende mogelijkheden om je onderzoeksmatig te verdiepen: je kunt in een onderzoeksgroep werken aan UGent of in het buitenland of een toepassingsgericht onderzoek verrichten vb. samen met een bedrijf. Zo kan je verder specialiseren in de verwerkingstechnologie van grondstoffen tot menselijke en dierlijke voeding of gerelateerde onderwerpen zoals (bio)chemische, microbiële  en moleculaire analyse of HACCP en kwaliteitsmanagement.

Arbeidsmarkt

De volledige keten van de voedingsverwerking is technologisch sterk geëvolueerd en doet een beroep op heel wat kennis en creativiteit. Er is dus behoefte aan ingenieurs in de toelevering, productie, handel en verwerking, kwaliteitscontrole, productontwikkeling, in technisch-commerciële functies, in onderzoek, onderwijs en consultancy. Ook een zelfstandige carrière als succesvol ondernemer behoort tot de mogelijkheden. Met je product- en technologische kennis ben je in de voedingsindustrie optimaal inzetbaar om de voedselveiligheid en -kwaliteit te garanderen. De tewerkstellingskansen zijn dan ook goed. Je kunt aan de slag als kwaliteitsingenieur, laboverantwoordelijke, productieleider, plant manager of in adviesverlening en controlediensten, zowel in privé als overheid.

Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.