Master of Science in de biowetenschappen: voedingsindustrie

De master in de biowetenschappen: voedingsindustrie (Campus Schoonmeersen - Gent) ligt het accent op de verwerking van grondstoffen tot kwaliteitsvolle en veilige voedingsmiddelen. Voedselveiligheid en -kwaliteit zijn zeer complexe begrippen. Erg belangrijk is het inzicht in de productieprocessen van voedingsmiddelen, de functionaliteit van de ingrediënten en de kennis van de mogelijke chemische, fysische en microbiële gevaren.

master-na-bacheloropleiding
1 jaar 60 studiepunten
Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen
Nederlands
Brochure downloaden  
Over de opleiding
Programma
Informeer je
Vlot van start
Na je studies

Inhoud

De masteropleiding bestaat uit een viertal algemene plichtvakken die verder bouwen op de vakken uit de bacheloropleiding, keuze voedingsindustrie of op de vakken uit het schakelprogramma. Er is een verplichte bedrijfsstage van 20 dagen die op diverse momenten in het academiejaar kan uitgevoerd worden.

Naast een aantal plichtvakken heb je de mogelijkheid om uit een breed aanbod, volgens je eigen interesses, je curriculum samen te stellen.

De masterproef maakt een belangrijk deel uit van deze opleiding (1/3) en wordt normaliter gespreid over een volledig academiejaar, al zijn afwijkingen op deze regel mogelijk. Binnen de masterproef kan je onderzoek verrichten binnen een onderzoeksgroep aan UGent of aan een andere (internationale) universiteit of toepassingsgericht onderzoek verrichten in samenwerking met een bedrijf.

Je moet akkoord gaan met onze cookie policy alvorens je filmpjes kan bekijken.

Ik ga akkoord

Voor wie

De toelatingsvoorwaarden zijn divers. Afhankelijk van je vooropleiding kun je rechtstreeks instromen of zijn er bijkomende voorwaarden.

Structuur

De masteropleiding bestaat uit algemene opleidingsonderdelen die verder bouwen op de vakken uit de bacheloropleiding, keuze voedingsindustrie of op de vakken uit het schakelprogramma. Naast de verplichte vakken waaronder ook een 4-jarige stage kan je je via keuzevakken verder verdiepen in een bepaald voedingsgericht thema. Ook de masterproef biedt verschillende mogelijkheden om je onderzoeksmatig te verdiepen: je kunt in een onderzoeksgroep werken aan UGent of in het buitenland of een toepassingsgericht onderzoek verrichten vb. samen met een bedrijf. Zo kan je verder specialiseren in de verwerkingstechnologie van grondstoffen tot menselijke en dierlijke voeding of gerelateerde onderwerpen zoals (bio)chemische, microbiële  en moleculaire analyse of HACCP en kwaliteitsmanagement.

Arbeidsmarkt

De volledige keten van de voedingsverwerking is technologisch sterk geëvolueerd en doet een beroep op heel wat kennis en creativiteit. Er is dus nood aan ingenieurs voedingsindustrie in zowel de toelevering, de verwerking, als de handel en distributie in functies binnen kwaliteitscontrole, productontwikkeling, aan- en verkoop, maar ook in onderzoek, onderwijs en advies. Een aantal van onze afgestudeerden zijn uitgegroeid tot succesvolle, zelfstandige ondernemers. Je product- en technologische kennis maakt je als afgestudeerde master in de voedingsindustrie optimaal inzetbaar om de voedselveiligheid en -kwaliteit te helpen garanderen. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn dan ook zeer divers en de vraag is groot. Als pas afgestudeerde master kan je aan de slag als kwaliteitsmedewerker, -controleur of -adviseur, laboverantwoordelijke, productieleider, e.a.

Wat voor job je kan doen als industrieel ingenieur lees je in getuigenissen van onze afgestudeerden.