Master of Arts in de taal- en letterkunde (Engels)
Talenkennis is de basisvoorwaarde voor doeltreffende communicatie. In de opleiding taal -en letterkunde wordt dit gecombineerd met een brede kijk op de maatschappelijke context, een goede kennis van het culturele en literaire erfgoed en een grondig inzicht in de taalkundige structuren. Je kunt je specialiseren in één westerse taal of twee westerse talen met elkaar combineren (aansluitend op de gekozen talen in de voorafgaande opleiding). Het programma laat veel ruimte voor je eigen profilering.
Infodagen
Elk jaar is er de Afstudeerbeurs (met een luik 'voorbereiding op de arbeidsmarkt' en een luik 'verder studeren').
Daarnaast hebben sommige opleidingen nog een specifiek infomoment (in dat geval wordt de datum hier aangekondigd - uiterlijk op 15/02).
Toelatingsvoorwaarden voor studenten met een Vlaams diploma
- Rechtstreeks:
Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde, talencombinatie zonder Engels
én Postgraduaatsopleiding Taal- en letterkunde, specialisatie: Engels- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Duits
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Grieks
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Italiaans
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Latijn
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Spaans
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Engels - Zweeds
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Frans - Engels
- Bachelor in de taal- en letterkunde, specialisatie: Nederlands - Engels
- Na het met succes voltooien van een voorbereidingsprogramma:
- MIN 60 SP - MAX 90 SP
- Bachelor in de Afrikaanse talen en culturen (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de archeologie (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de geschiedenis (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de kunstwetenschappen (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de moraalwetenschappen (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de Oost-Europese talen en culturen (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de Oosterse talen en culturen (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Duits (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Frans (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Italiaans (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Russisch (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Spaans (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de toegepaste taalkunde: combinatie 2 talen, specialisatie: Nederlands, Engels, Turks (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in de wijsbegeerte (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- MIN 60 SP - MAX 90 SP
- Op voorwaarde van toelating door de inrichtende faculteit: na het met succes voltooien van een voorbereidingsprogramma:
- 60 SP
- Bachelor in de toegepaste taalkunde, op voorwaarde dat uit het curriculum blijkt dat de student het taalpakket 'Engels' heeft gevolgd. (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- MIN 60 SP - MAX 90 SP
- opleidingen oude structuur:
- Licentiaat-tolk, op voorwaarde dat het gevolgde curriculum het taalpakket Engels omvat. (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Licentiaat-vertaler, op voorwaarde dat het gevolgde curriculum het taalpakket Engels omvat. (Voorbereidingsprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- opleidingen oude structuur:
- 60 SP
- Op voorwaarde van toelating door de inrichtende faculteit: na het met succes voltooien van een schakelprogramma:
- 75 SP
- Bachelor in het office management, afstudeerrichting: bedrijfsvertaler-tolk, op voorwaarde dat de student een afdoend pakket Engels heeft gevolgd. (Schakelprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in het office management, afstudeerrichting: Business Translation & Interpreting, op voorwaarde dat de student een afdoend pakket Engels heeft gevolgd. (Schakelprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, op voorwaarde dat één van de door de student gevolgde onderwijsvakken het Engels is. Als dit laatste duidelijk op het diploma is vermeld, heeft de student geen toelating van de faculteit nodig, maar kan hij zich meteen aanmelden bij de Centrale Studentenadministratie. (Schakelprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- Educatieve bachelor in het secundair onderwijs, op voorwaarde dat één van de door de student gevolgde onderwijsvakken het Engels is. Als dit laatste duidelijk op het diploma is vermeld, heeft de student geen toelating van de faculteit nodig, maar kan hij zich meteen aanmelden bij de Centrale Studentenadministratie. (Schakelprogramma tot Master of Arts in de taal- en letterkunde: Engels)
- 75 SP
Extra info toelatingsvoorwaarden (Vlaams diploma)
Voor de diploma's die toegang hebben tot de verkorte bachelor geldt dat de studenten hun diploma, vergezeld van het diplomasupplement, moeten voorleggen aan de faculteit.
Meer info: www.ugent.be/lw/nl/student/fsa/aleendiploma.htm#Verkortebachelor
Toelating voor houders van een niet-Vlaams diploma
Informatie over de toelatingsvoorwaarden en -procedure voor houders van een niet-Vlaams diploma vindt men op de volgende pagina: www.ugent.be/student/nl/administratie/inschrijving-of-registratie.
Taalvoorwaarden
De taalvoorwaarden voor de Master of Arts in de taal- en letterkunde wijken af van het standaardniveau van vereiste taalkennis voor Nederlandstalige opleidingen zoals gedefinieerd in het onderwijs- en examenreglement. Zij verschillen al naargelang de talencombinatie die de student volgt.
Voor de volgende talencombinaties gelden de gewone taalvoorwaarden zoals vermeld in het onderwijs- en examenreglement, namelijk dat de student een taalbewijs Nederlands van het niveau B2 moet kunnen voorleggen:
- Nederlands-Engels
- Nederlands-Scandinavistiek
- Nederlands
- Nederlands-Duits
- Nederlands-Frans
- Nederlands-Grieks
- Nederlands-Spaans
- Nederlands-Italiaans
- Nederlands-Latijn
- Iberoromaanse talen
- Latijn
- Latijn-Grieks
- Frans-Latijn
- Latijn-Scandinavistiek
- Latijn-Spaans
- Grieks
- Duits-Grieks
- Engels-Grieks
- Engels-Latijn
- Frans-Grieks
Voor de volgende talencombinaties geldt dat er voor het Nederlands geen taalkennis vereist is, maar voor het Engels een taalbewijs van niveau C1 moet worden voorgelegd zoals omgeschreven in het onderwijs- en examenregelement:
- Engels
- Engels-Duits
- Engels-Italiaans
- Engels-Spaans
- Engels-Scandinavistiek
- Frans-Engels
Voor de volgende talencombinaties dient geen bewijs van taalkennis te worden voorgelegd:
- Duits
- Duits-Italiaans
- Duits-Spaans
- Duits-Scandinavistiek
- Frans
- Frans-Duits
- Frans-Italiaans
- Frans-Spaans
- Frans-Scandinavistiek
- Scandinavistiek
Alternatieve studietrajecten
De term flexibel studeren verwijst naar alle (alternatieve) manieren waarmee je een studietraject kan doorlopen. Het kan gaan over het spreiden van studies, over uitzonderlijke faciliteiten om het studeren vlotter te laten verlopen, over specifieke faciliteiten om werken met studeren te kunnen combineren, etc ...
Internationale ervaring
'Op Erasmus gaan', welke student heeft er nog niet van gehoord? Erasmus is echter niet de enige mogelijkheid voor wie tijdens de studies een internationale ervaring wil opdoen.