Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding
Kwaliteitsvol, veilig, gezond en duurzaam voedsel staat centraal als thema binnen de opleiding MSc in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding. De vraag naar en het aanbod aan levensmiddelen evolueert continu samen met onze maatschappij. De voedselketen is in transitie, diversifieert, (her)organiseert zich, zowel lokaal als internationaal.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
1
|
sem 2
|
nl
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
Gijs Du Laing
|
3
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
John Van Camp
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
en
|
Koen Dewettinck
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
nl
|
Wim Verbeke
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
Bruno De Meulenaer
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Liesbeth Jacxsens
|
4
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Paul Van Liedekerke
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Liesbeth Jacxsens
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Peter Ragaert
|
5
|
|
Voltijds modeltraject:
De student kiest zelf welke keuzeopleidingsonderdelen in het eerste en welke in het tweede modeltrajectjaar worden gevolgd (tenzij anders aangegeven); in combinatie met de algemene opleidingsonderdelen neemt de student in totaal 54 tot 66 studiepunten per modeltrajectjaar op. De som van het totaal aantal opgenomen studiepunten over de 2 modeltrajectjaren heen moet 120 studiepunten bedragen.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Xavier Gellynck
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Filip Van Bockstaele
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Frank Devlieghere
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Koen Dewettinck
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Katleen Raes
|
4
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
|
|
Bruno De Meulenaer
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Pieter Spanoghe
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Wim Soetaert
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
nl
|
Jessika De Clippeleer
|
4
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Tom Van de Wiele
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Christian Stevens
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Stijn Luca
|
3
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Sophie Huysveld
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Paul Van Liedekerke
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 2
|
en
|
Benedikt Sas
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Petra Andries
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Johan Verrue
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Wouter Haerick
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Mario Vanhoucke
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Louis-Philippe Kerkhove
|
6
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Michiel De Proost
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Geert Jacobs
|
5
|
|
|
|
|
|
Mieke Uyttendaele
|
3
|
|
Op te nemen: opleidingsonderdelen te selecteren uit het studieaanbod van UGent, waaronder de universiteitsbrede keuzevakken, en alliantiepartner VUB.
Maximum 2 keuzeopleidingsonderdelen uit dit aanbod zijn toegestaan.
Maximum 8 studiepunten taalvakken in de volledige masteropleiding.
Na goedkeuring door de faculteit.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
2
|
sem 1
|
en
|
Jeroen Buysse
|
4
|
|
|
2
|
sem 2
|
en
|
John Van Camp
|
5
|
|
|
2
|
jaar
|
nl
|
Mieke Uyttendaele
|
7
|
|
Voltijds modeltraject:
De student kiest zelf welke keuzeopleidingsonderdelen in het eerste en welke in het tweede modeltrajectjaar worden gevolgd (tenzij anders aangegeven); in combinatie met de algemene opleidingsonderdelen neemt de student in totaal 54 tot 66 studiepunten per modeltrajectjaar op. De som van het totaal aantal opgenomen studiepunten over de 2 modeltrajectjaren heen moet 120 studiepunten bedragen.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Xavier Gellynck
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Filip Van Bockstaele
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Frank Devlieghere
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Koen Dewettinck
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Katleen Raes
|
4
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
|
|
Bruno De Meulenaer
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Pieter Spanoghe
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Wim Soetaert
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
nl
|
Jessika De Clippeleer
|
4
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Tom Van de Wiele
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Christian Stevens
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Stijn Luca
|
3
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Sophie Huysveld
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Paul Van Liedekerke
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 2
|
en
|
Benedikt Sas
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Petra Andries
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Johan Verrue
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Wouter Haerick
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Mario Vanhoucke
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Louis-Philippe Kerkhove
|
6
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Michiel De Proost
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Geert Jacobs
|
5
|
|
|
|
|
|
Mieke Uyttendaele
|
3
|
|
Op te nemen: opleidingsonderdelen te selecteren uit het studieaanbod van UGent, waaronder de universiteitsbrede keuzevakken, en alliantiepartner VUB.
Maximum 2 keuzeopleidingsonderdelen uit dit aanbod zijn toegestaan.
Maximum 8 studiepunten taalvakken in de volledige masteropleiding.
Na goedkeuring door de faculteit.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
2
|
jaar
|
nl
|
Liesbeth Jacxsens
|
30
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
1
|
sem 2
|
nl
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
Gijs Du Laing
|
3
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
John Van Camp
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
en
|
Koen Dewettinck
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
nl
|
Wim Verbeke
|
5
|
|
|
1
|
sem 1
|
nl
|
Bruno De Meulenaer
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Liesbeth Jacxsens
|
4
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Paul Van Liedekerke
|
5
|
|
|
2
|
sem 1
|
en
|
Jeroen Buysse
|
4
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Liesbeth Jacxsens
|
5
|
|
|
1
|
sem 2
|
en
|
Peter Ragaert
|
5
|
|
|
2
|
sem 2
|
en
|
John Van Camp
|
5
|
|
|
2
|
jaar
|
nl
|
Mieke Uyttendaele
|
7
|
|
Voltijds modeltraject:
De student kiest zelf welke keuzeopleidingsonderdelen in het eerste en welke in het tweede modeltrajectjaar worden gevolgd (tenzij anders aangegeven); in combinatie met de algemene opleidingsonderdelen neemt de student in totaal 54 tot 66 studiepunten per modeltrajectjaar op. De som van het totaal aantal opgenomen studiepunten over de 2 modeltrajectjaren heen moet 120 studiepunten bedragen.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Xavier Gellynck
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Filip Van Bockstaele
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Frank Devlieghere
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Koen Dewettinck
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Katleen Raes
|
4
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
|
|
Bruno De Meulenaer
|
5
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Carl Lachat
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Pieter Spanoghe
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 1
|
en
|
Wim Soetaert
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
nl
|
Jessika De Clippeleer
|
4
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Tom Van de Wiele
|
5
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Christian Stevens
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Stijn Luca
|
3
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Sophie Huysveld
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Paul Van Liedekerke
|
5
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
|
sem 2
|
en
|
Benedikt Sas
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Petra Andries
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Johan Verrue
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Wouter Haerick
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
nl
|
Mario Vanhoucke
|
4
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Louis-Philippe Kerkhove
|
6
|
|
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
5
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
a
|
|
jaar
|
nl,en
|
Paul Van der Meeren
|
10
|
|
|
|
sem 1
|
en
|
Michiel De Proost
|
3
|
|
|
|
sem 2
|
en
|
Geert Jacobs
|
5
|
|
|
|
|
|
Mieke Uyttendaele
|
3
|
|
Op te nemen: opleidingsonderdelen te selecteren uit het studieaanbod van UGent, waaronder de universiteitsbrede keuzevakken, en alliantiepartner VUB.
Maximum 2 keuzeopleidingsonderdelen uit dit aanbod zijn toegestaan.
Maximum 8 studiepunten taalvakken in de volledige masteropleiding.
Na goedkeuring door de faculteit.
Cursus | Ref | MT1 | Semester | Taal | Lesgever | SP |
---|---|---|---|---|---|---|
|
2
|
jaar
|
nl
|
Liesbeth Jacxsens
|
30
|
|
- Inzicht hebben in de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de (bio-)chemische, microbiologische en fysicochemische processen die optreden bij de verwerkingsstappen in de levensmiddelenindustrie en bij de bewaring van levensmiddelen en hun grondstof
- Kwantitatieve processen ontwerpen en beheersen die worden toegepast in de levensmiddelenindustrie rekening houdend met kwaliteitszorg en voedselveiligheid
- Multidisciplinair en toepassingsgericht nieuwe producten ontwikkelen voor de levensmiddelenindustrie
- De impact van voeding op de gezondheid van de mens inschatten op basis van de inzichten over de inname en omzettingen van levensmiddelencomponenten in ons lichaam, in relatie met hun functionaliteit en voedingswaarde
- De veiligheid van een levensmiddel kritisch evalueren door middel van een kwantitatieve risico-analyse
- De verschillende (bio-)chemische, fysische en microbiologische analysemethoden voor het karakteriseren van biologische grondstoffen en levensmiddelen geïntegreerd toepassen
- De impact van levensmiddelen en de levensmiddelenindustrie situeren in een ruimere maatschappelijke context, rekening houdend met consumentengedrag, bedrijfskundige en economische aspecten en levensmiddelenwetgeving
- Problemen over levensmiddelenwetenschappen en voeding vaststellen en analyseren en heldere onderzoeksvragen formuleren met het oog op het bereiken van effectieve en potentieel toepasbare oplossingen
- Vakliteratuur raadplegen en kritisch interpreteren volgens wetenschappelijke standaarden
- De geschikte analysemethoden en procestechnieken selecteren, aanpassen of desgevallend ontwikkelen
- Bruikbare informatie extraheren uit overvloedige, onvolledige of tegenstrijdige gegevens
- Wetenschappelijk onderzoek plannen, opvolgen en bijsturen
- Gegevens nauwgezet verzamelen, wetenschappelijk verwerken, kritisch analyseren en interpreteren in overeenstemming met de principes van wetenschappelijke integriteit
- Op basis van kennis, inzicht en ervaring nieuwe of resterende knelpunten en onderzoeksvragen identificeren
- De eigen kennis creatief, doelgericht en innovatief inzetten bij onderzoek, ontwerp en productie
- Wetenschappelijk gefundeerd argumenteren in een multidisciplinaire context
- Getuigen van openheid voor nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en hun toepassingen in een brede wetenschappelijke, economische en maatschappelijke context
- Een actieve en integere houding aannemen tegenover permanente kennisontwikkeling, levenslang leren en zelfstandig het eigen leerproces sturen
- Beschikken over de vereiste sociale en communicatieve vaardigheden om in een team te werken
- Samenwerken en beginnend leiding geven in een multidisciplinaire omgeving
- Schriftelijk en mondeling helder communiceren over het eigen vakgebied in het Nederlands en het Engels
- Binnen korte tijd autonoom functioneren in wetenschappelijk onderzoek, in industriële functies, bij studiebureaus, ngo’s en overheidsinstellingen
- Ethisch, professioneel en maatschappelijk verantwoord handelen, ook in een internationale of interculturele omgeving
- Duurzaamheidsaspecten en maatschappelijke randvoorwaarden afwegen bij de ontwikkeling van in een kwaliteitsvol systeem, product, dienst of proces
- Zelfstandig en resultaatgericht een ingenieursproject concipiëren, plannen en uitvoeren op het niveau van een beginnende professional
- De complexiteit van een probleem/systeem doorgronden met behulp van kwantitatieve methoden
- Risico’s en technische haalbaarheid van een project inschatten
- Biologische, fysisch-chemische, technologische, economische en ecologische aspecten integreren in onderzoek, productie, kwaliteitsbeheer, management of beleid